Euro 2020 – Αυτό έχει ως μεγαλύτερο όπλο η Ιταλία προκειμένου να κάνει την Αγγλία να… κλαίει
Η προσαρμοστικότητα είναι μία τεράστια αρετή για κάθε ομάδα και είναι ένα σημαντικότατο ατού για την Ιταλία στον επικείμενο τελικό με την ΑγγλίαΗ Ιταλία έφτασε πανάξια ως τον τελικό του Euro 2020. Κυρίως, επειδή ήξερε ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πότε.
Στα δύσκολα έχουμε την τάση να θυμόμαστε τις ρίζες μας. Ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό ακριβώς έκανε και η Ιταλία και αυτός είναι ο κύριος λόγος που πέρασε στον τελικό του Euro 2020 αντί της Ισπανίας. Αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει στο χορτάρι το επιθετικό ποδόσφαιρο, που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε από αυτήν στο τουρνουά. Αυτό που τόσο μας εντυπωσίασε και μας έκανε να τη χειροκροτήσουμε. Να τη χρίσουμε από νωρίς φαβορί, να της βρούμε νέους στρατιώτες. Ήταν μάλλον αναπόφευκτο όταν απέναντι συνάντησε μια ομάδα που γνωρίζει όσο καμία άλλη εθνική αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη την τέχνη του να κρατάει μπάλα. Μπορεί να πιάσουμε συζήτηση για το αν αυτό είναι φλύαρο ή όχι, αλλά η ουσία είναι ότι η «φούρια ρόχα» έχει πάντα τη μερίδα του λέοντος στην κατοχή. Με όποιον και αν παίζει.
Στροφή στο παρελθόν για καλό… μέλλον
Μπρος σε μια τέτοια ισχύ, η «σκουάντρα ατζούρα» είχε την εξυπνάδα να προσαρμοστεί. Εγωισμοί και «εμείς έτσι παίζουμε» δεν χωράνε σε τέτοιες περιστάσεις και περιπτώσεις. Μπορεί ο Ρομπέρτο Μαντσίνι να έχει κάνει σημαία του, από το 2018 που ανέλαβε την εθνική ομάδα της πατρίδας του, το «όμορφο παιχνίδι», εν προκειμένω όμως, επέστρεψε και επιστράτευσε τα βασικά. Στο «Γουέμπλεϊ», το βράδυ της Τρίτης (6/7), η Ιταλία έπαιξε άμυνα. Αποδέχτηκε ότι έπρεπε να παίξει «μπλοκ» πίσω, ότι θα καλούταν να πιεστεί, να τρέχει πίσω από την μπάλα και να ψάξει την τύχη της στις αντεπιθέσεις. Γύρισε στο παρελθόν για να χτίσει το μέλλον της. Δεν είναι καθόλου αντιφατικό, όπως σε πρώτη φάση ακούγεται.
Η σωστή προσέγγιση
Ο εκλέκτορας των «ατζούρι» ξέρει ότι διαχειρίζεται ένα σύνολο που έχει «τρέξει» προς την πρόοδο γρηγορότερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Είχε λοιπόν την ανησυχία για το αν αυτό κοστίσει τώρα στην τελική ευθεία. Επέλεξε συνεπώς να το προσεγγίσει πιο συνετά. Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά, καθώς το λένε, και το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσέγγιση των Ιταλών. Ο Μαντσίνι απέφυγε να το παραδεχτεί στα ίσα δημοσίως, αλλά ο Λεονάρντο Μπονούτσι δεν είχε τέτοια κολλήματα: «Ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι που έπαιξα ποτέ. Τα συγχαρητήρια μου στην Ισπανία γι’ αυτό που έδειξε στο γήπεδο. Αντέξαμε, επειδή δείξαμε τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως ομάδα, δηλαδή την καρδιά και την αντοχή στις κακουχίες. Είναι μια ευτυχία που κατακτήσαμε υποφέροντας και αυτό την κάνει ακόμα πιο όμορφη. Με την ίδια θέληση και τις ίδιες θυσίες θα δώσουμε στην Ιταλία αυτό που κυνηγάει 50 χρόνια (σ.σ.: ένα Euro)». Κυριακή… κοντή γιορτή! Η Αγγλία μοιάζει να έχει τα πάντα με το μέρος της, αλλά ίσως αυτό να μην της φτάσει κόντρα στους…. παμπόνηρους Ιταλούς. Κι αν αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο όπλο τους για να σηκώσουν το τρόπαιο;
Διαβάστε επίσης:
Μπορεί ο Μάνουελ Λοκατέλι να μην έγινε ποτέ ντετέκτιβ, αλλά το… μυστήριο το έλυσε
Εμβόλια Pfizer – Moderna: Ποιες οι πιθανότητες να κολλήσετε κορονοϊό μετά τη 2η δόση
Ήρα Κελεσίδου: Έτσι γιόρτασε τα γενέθλιά της