Euro 2020 – Είναι κρίμα (μόνο) για αυτόν τον Καρίμ Μπενζεμά, όχι για τη Γαλλία
Η Γαλλία τιμωρήθηκε για την αλαζονεία της σε αυτό το Euro. Ο Καρίμ Μπενζεμά πάντως, πρέπει να μείνει εκτός αυτής της συζήτησης. Εντελώς.Ο αποκλεισμός της Γαλλίας από το Euro 2020 είναι η τιμωρία της ύβρεως. Κρίμα που παίρνει η μπάλα και αυτόν τον Καρίμ Μπενζεμά…
Η μύτη ψηλά, η αλαζονεία στα ύψη. «Όλες οι χώρες μας ζηλεύουν που τους έχουμε», ο τίτλος εκείνου του φύλλου της «L’Equipe». Μετά την επιστροφή του Καρίμ Μπενζεμά, οι Γάλλοι δεν κρατούσαν καν τα προσχήματα, ούτε κάποια πισινή. Ένιωθαν άτρωτοι και το διατράνωναν με κάθε τρόπο. Έλα όμως που τους ήρθε ο… ουρανός στο κεφάλι. Η επιτυχία της Ελβετίας είναι τεράστια, είναι ιστορική και είναι, απόλυτα, δίκαιη. Κι ας ήρθε στα πέναλτι. Ήταν ο τρόπος της μοίρας να δικαιώσει τον πιο αδύναμο, που είχε όμως τη σωστή νοοτροπία. Ξεπέρασε χαμένο πέναλτι, ξεπέρασε ένα εν δυνάμει 0-2 που έγινε εις βάρος της 3-1, ξεπέρασε κάθε αναποδιά. Σπουδαίο. Έστειλε σπίτι της την παγκόσμια πρωταθλήτρια! Ο Καρίμ Μπενζεμά πάντως, δεν πρέπει να νιώθει τύψεις. Έδωσε ό,τι είχε μέχρι να αποχωρήσει, αναγκαστικά και πρόωρα.
Αυτό το κοντρόλ, αυτό το γκολ…
Ενώ το ματς είχε λήξει και σχεδόν όλοι οι Γάλλοι διεθνείς είχαν φύγει για τα αποδυτήρια, ο Καρίμ ήταν ακόμα εκεί. Σκασμένος για τον αποκλεισμό, που δεν έζησε όσα στερήθηκε το 2018. Βρήκε πάντως τη ψυχική δύναμη και τη διαύγεια προκειμένου να πάει εκεί που καθόντουσαν οι Γάλλοι οπαδοί ώστε να τους χειροκροτήσει. Τζέντλεμαν. Επέστρεψε μετά από 5 χρόνια στους «τρικολόρ» και ήταν με διαφορά αυτός που το ένιωθε περισσότερο. Δυστυχώς γι’ αυτόν δεν είχε πολλούς συμπαίκτες του στην ίδια φάση.
Θα μείνει πάντα η φάση του πρώτου του γκολ κόντρα στην Ελβετία. Το κοιτάς και το ξανακοιτάς. Άκρη δεν βγάζεις. Πώς στα κομμάτια το έκανε αυτό; Πώς μια σκοτωμένη πάσα του Κιλιάν Εμπαπέ την έστρωσε ιδανικά μπροστά του με το αρτιότερο δυνατό κοντρόλ, φτιάχνοντας για τον εαυτό του τις τέλειες προϋποθέσεις για να σκοράρει; Αν και δεν θα έπρεπε, ίσως, να εντυπωσιαζόμαστε. Είναι ο Καρίμ Μπενζεμά. Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς των καιρών μας, βασικός στη Ρεάλ Μαδρίτης εδώ και τόσα χρόνια. Μόνο που η τέχνη, γιατί αυτό ακριβώς ήταν αυτό που είδαμε, δεν συνηθίζεται, δεν υποβιβάζεται. Είναι κάτι το ανώτερο, κάτι που εξυψώνει.
Θα επιστρέψει
Μιλάμε για ένα γεννημένο μαχητή. Έναν άνθρωπο που έχει είδωλό του τον Μάικ Τάισον και έμαθε να δέχεται χτυπήματα μόνο για να τα απαντήσει. Το 2010 ο Ζοσέ Μουρίνιο τον είχε αποκαλέσει «γατί», πήγε καρφί για να ζητήσει εξηγήσεις – ο Special One το εκτίμησε. Ο Ντιντιέ Ντεσάν μόλις φέτος τον επανάφερε στην εθνική Γαλλίας έπειτα από 5 χρόνια τιμωρίας για μια άτυχη λεκτικά στιγμή του, πάνω στα νεύρα της στιγμής. Την υπόθεση με τον Ματιέ Βαλμπουενά την ξέρετε, χάλασε τη φιλιά του με το μέσο του Ολυμπιακού επειδή έβαλε μπροστά τον κώδικα ηθικής που είχε μάθει μεγαλώνοντας στα «γκέτο», προστάτεψε τα άλλα του «φιλαράκια» κι ας είχαν εξελιχθεί σε κακές παρέες.
Τόσα και τόσα, φέρει ευθύνη γι’ αρκετά, δεν είναι αθώα περιστερά ούτε πάντα το θύμα. Ως καλός μαχητής όμως, ξέρει ότι δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι εκεί έξω. Πρέπει να μοχθήσεις για να απολαύσεις, για να κερδίσεις. Θα κάνεις και λάθη, επίσης, θα τύχουν και αναποδιές – όπως τώρα. Σημασία έχει πώς αντιδράς. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Θα βγει από αυτό πιο δυνατός. Ποιος ξέρει, ίσως όταν προσπαθήσει ξανά με την εθνική Γαλλίας να έχει στο πλάι του τον «μέντορά» του στη Ρεάλ, Ζινεντίν Ζιντάν. Καταπώς πολλοί λένε τον επόμενο εκλέκτορα της ομάδας.
Διαβάστε επίσης
Έτσι γύρισε ο Μπενζεμά στην εθνική Γαλλίας
Survivor – Μητέρα Μαριαλένας: Φοβάμαι μην ξαναπληγωθεί απο τον Σάκη
Τσιμπηθείτε: Σάλος στο Twitter με τα 150 ευρώ στους νέους για το εμβόλιο!