EUROSTORIES

Euro 2020 – Ισπανία: Καλά κάνει και επιμένει ακόμα σε λογική tiki taka;

Η Ισπανία κυριάρχησε απόλυτα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες απέναντι στη Σουηδία, εκτός από αυτή που μετρά: Τα γκολ.
Euro 2020 – Ισπανία: Καλά κάνει και επιμένει ακόμα σε λογική tiki taka;

Η Ισπανία κυριάρχησε απόλυτα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες απέναντι στη Σουηδία, εκτός από αυτή που μετρά: Τα γκολ.

Είναι η κατοχή μπάλας υπερτιμημένη; ‘Η, για να το θέσουμε αλλιώς, δεν είναι πια τόσο πρωταρχικής σημασίας όσο μέχρι πρότινος; Το ερώτημα έχει ισχυρή βάση και ακούγεται πιο δυνατά μετά από ματς όπως αυτό της Ισπανίας με τη Σουηδία. Από τα πλέον «μονόμπαντα» που μπορεί να δει κανείς. Τα στατιστικά το δείχνουν ολοφάνερα: 75%-25% η κατοχή (85-15 στο α’ μέρος) και 954-176 οι πάσες υπέρ της «φούρια ρόχα»! Ωστόσο, αυτό το «πολλά με λίγα» δεν βρήκε αντανάκλαση στο σκορ. Το ματς τελείωσε ισόπαλο δίχως τέρματα. Και δεν είναι ότι οι Σκανδιναβοί είχαν το… Θεό μπάρμπα ή κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα. Οι καλύτερες φάσεις του αγώνα, δικές τους ήταν. Το δοκάρι του Ίσακ και αυτό το «τι έγινε ρε παιδιά» του Μπεργκ, που 100 φορές να το ξαναδοκιμάσει, τις… 101 δεν θα το ξαναχάσει. Στην πράξη,  Ισπανία και Σουηδία έφτασαν στο ίδιο σημείο μέσα από εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Μέσα από δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις.

Δεν ιδρώνει το αυτί του

Για τον Λουίς Ενρίκε είναι δεύτερη φύση. Πάντα αυτό έκανε. Στη Ρόμα, στη Θέλτα, στην Μπαρτσελόνα. Μοιάζει, αλλά δεν είναι αλαζονεία. Είναι ανάλυση των επιλογών, επίκληση της λογικής και σε τελική ανάλυση, εφαρμογή αυτού που θεωρεί σωστό. Γι’ αυτό και έχει τη συνείδησή του ήσυχη μετά από την γκέλα – μην κρυβόμαστε, τέτοια ήταν για τους Ισπανούς αυτό το 0-0. Το tiki taka σε version 2021 θα συνεχιστεί. Όση κριτική και αν του ασκήσουν media και οπαδοί για «φλύαρο, βαρετό και ξεπερασμένο ποδόσφαιρο», δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί του. Βασικά και μόνο που δεν πήρε στην αποστολή παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, ήξερε ότι είχε με το καλημέρα δημιουργήσει εχθρούς, που τον περιμένουν στη γωνία.

Αυτός, έχει τη μέθοδό του. Κι ας μοιάζει ντεμοντέ, κι ας μην πέτυχε (σε πρώτη φάση). «Δεν θα αλλάξουμε πλάνο, σίγουρα πάντως υπάρχουν πράγματα που πρέπει και μπορούμε να βελτιώσουμε. Πάντα υπάρχουν. Κυριαρχήσαμε απολυτά απέναντι σε μια ομάδα που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κάθεται πίσω και να περιμένει. Τι κάναμε λάθος; Δεν αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες μας», για να αναπαράγουμε τα λόγια του Ισπανού εκλέκτορα. Αυτός, α λα Μαρσέλο Μπιέλσα, είδε το παιχνίδι με τους Σουηδούς καθισμένος σε ένα φορητό ψυγείο. Κατ’ εικόνα επίσης του Αργεντινού τεχνικού της Λιντς, έμεινε απόλυτα πιστός στις ιδέες του. Κι άσε τους άλλους να λένε.

Η βασική αρχή

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται διαρκώς, αλλά η βασική του αρχή δεν πρόκειται ποτέ να τροποποιηθεί: Είναι πάντα καλύτερο να έχεις την μπάλα από το να τρέχεις πίσω από αυτήν. Το να κάνεις διαχείριση καταστάσεων, να κρατάς τον έλεγχο χωρίς να κουράζεσαι ιδιαίτερα, είναι πολύτιμο. Ειδικά αυτήν την εποχή , που λόγω της εξοντωτικής σεζόν που προηγήθηκε, απαιτείται περισσότερο από ποτέ επιστημονικός καταμερισμός δυνάμεων και έντασης για να αντέξεις ως το τέλος. Υπό αυτήν την έννοια, ας μην βιαζόμαστε να «χαντακώσουμε» τους Ισπανούς.

Το στιλ τους δεν είναι απαραίτητα παρωχημένο κι ας λένε πολλοί ότι προσπαθούν να παίξουν σαν το 2010 χωρίς όμως τους παιχταράδες που είχαν το 2010. Είναι μια ομάδα με νεαρούς ως επί το πλείστον ποδοσφαιριστές, που αφομοιώνουν όμως γνώσεις, γρήγορα. Θυμίζουμε ότι το 2006, στο Παγκόσμιο Κύπελο της Γερμανίας, η Ισπανία απέτυχε. Αλλά έμαθε. Έβαλε έτσι τις βάσεις για τη μετέπειτα «αυτοκρατορία» των δύο Euro και του ενός Μουντιάλ (2008-12). Και κάτι ακόμη, γενικής φύσης: Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, οι ομάδες δηλαδή που έφτασαν ως τον τελικό του Champions League, πρόσθεσαν το στοιχείο της αμυντικής συνοχής σε αυτό του high press που κυριαρχεί στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα, πρόταξαν το σύνολο συγκριτικά με το «σταριλίκι». Πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η συνταγή της επιτυχίας σε επίπεδο Euro 2020.

 

Αγοράστε το Sportimekids και τον Super οδηγό για το Euro 2020 online. Με την αγορά 3 προϊόντων και πάνω – δωρεάν έξοδα αποστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εuro 2020 – Φερνάντο Σάντος: Καλά κάνει και πήρε τσιγάρα και βαλίτσες για ένα μήνα;

Euro 2020 – Πάτρικ Σικ: Ποιος είναι ο Τσέχος που έβαλε αυτό το «άρρωστο» γκολ στη Σκωτία

Euro 2020: Πώς το δανέζικο σύστημα εκπαίδευσης προστάτευσε τον Κρίστιαν Έρικσεν

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Euro 2020 – Ισπανία: Καλά κάνει και επιμένει ακόμα σε λογική tiki taka;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.