EUROSTORIES

EURO 2020 – Λεβαντόφσκι και Μοράτα: Γιατί τόσο κράξιμο;

Με αφορμή τις πρώτες εμφανίσεις τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το sportime.gr αναλύει τι συμβαίνει με τους δύο επιθετικούς

EURO 2020 – Λεβαντόφσκι και Μοράτα: Γιατί τόσο κράξιμο;
Άραγε, πόσο απέχει η αποθέωση από την απόλυτη ισοπέδωση; Αν κρίνει κανείς από τις εμφανίσεις των Λεβαντόφσκι και Μοράτα με τις εθνικές τους ομάδες στο EURO 2020, η απάντηση είναι μόλις μερικά λεπτά.
Συντάκτης: Σπύρος Γιαννόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Άραγε, πόσο απέχει η αποθέωση από την απόλυτη ισοπέδωση; Αν κρίνει κανείς από τις εμφανίσεις των Λεβαντόφσκι και Μοράτα με τις εθνικές τους ομάδες στο EURO 2020, η απάντηση είναι μόλις μερικά λεπτά.

Πραγματικά είναι απίθανη η ευκολία με την οποία μια μέτρια απόδοση μπορεί να σβήσει μια εκπληκτική διετία. Τελικά αυτή η ροπή για αποκαθήλωση δεν αποτελεί ελληνικό… προνόμιο, αλλά διεθνές χαρακτηριστικό. Τόσο στην περίπτωση του «Λέβα», όσο και σ’εκείνη του Ισπανού στράικερ, φίλαθλοι και όχι μόνο, ξέσπασαν κατηγορώντας τους για αδιαφορία, παθητικότητα ακόμα και- άκουσον άκουσον- ανικανότητα!

Ας μην ξεχνάμε ότι οι δυο τους τα τελευταία δύο χρόνια παίζουν «στα κόκκινα». Ο Λεβαντόφσκι για παράδειγμα, από τις 10 Ιουνίου του 2019, έχει αγωνιστεί non-stop σε 103 ματς, έχοντας σημειώσει 113 γκολ και μοιράσει 38 ασίστ με τις φανέλες των Μπάγερν Μονάχου και εθνικής Πολωνίας.

Από την άλλη, ο Μοράτα, έφτασε στο ματς με την Σουηδία τις 99 συμμετοχές στο αντίστοιχο διάστημα, με απολογισμό 49 γκολ και 18 ασίστ.

ΕURO 2020 – Λεβαντόφσκι: Θύμα της επιτυχίας του

Ωστόσο, για να είναι κανείς… ακριβοδίκαιος, θα πρέπει να εξετάσει την πορεία του κάθε παίκτη ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψιν κι άλλα στοιχεία, προκειμένου να βγάλει συμπέρασμα περί δικαίου ή αδίκου κραξίματος.

Ο «Λέβα» παραλίγο να πείσει όποιον τον παρακολουθεί ότι επρόκειτο για ρομπότ. Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν (2019-2020), αψεγάδιαστη πορεία με τους Πολωνούς στα προκριματικά του EURO (πρωτιά στον όμιλό τους), άδικη μη απονομή της «Χρυσής Μπάλας» (2020), μηχανή γκολ που «έσπασε» το… στοιχειωμένο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ στη Μπουντεσλίγκα (41 γκολ σε μια σεζόν) και όλα αυτά με μηδέν ξεκούραση.

Επιδόσεις που αποδεικνύουν περίτρανα την απαράμιλλη ποδοσφαιρική του κλάση. Ο λόγος της αυστηρής κριτικής λοιπόν στη δική του περίπτωση αφορά στις ήδη υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο ίδιος. Βέβαια, όπως δήλωσε ο Πολωνός σταρ, παραμένει άνθρωπος και δικαιούται να έχει μια κακή μέρα, όπως κόντρα στη Σλοβακία.

Εξάλλου, η αδυναμία της εθνικής του ομάδας να διακριθεί δεν είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη, μιας και πολλές φορές στις τελευταίες διοργανώσεις, είναι ο μοναδικός που παραμένει στο ύψος των περιστάσεων, μιας και οι συμπαίκτες του αποδεικνύονται… λιπόψυχοι όταν η μπάλα «καίει».

Επομένως, αναφορικά με τον άσο της Μπάγερν Μονάχου, η ισοπέδωση είναι κάτι που δεν έχει την παραμικρή βάση.

Μοράτα: Το λάθος του Λουίς Ενρίκε

Αντίθετα, ο Άλβαρο Μοράτα, παρά το γεγονός ότι επίσης αγωνίζεται συνεχώς την τελευταία διετία, δεν απογοητεύει για πρώτη φορά το κοινό της «Φούρια Ρόχα».

Η απόδοσή του με τη Γιουβέντους, αλλά και με την Ατλέτικο Μαδρίτης δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε πίεση για τον ίδιο. Όποιος έχει παρακολουθήσει τον 29χρονο Ισπανό τα τελευταία χρόνια θα παρατηρήσει ότι το «εύκολο γκολ» έχει φύγει από το ρεπερτόριό του, ενώ κινείται τόσο πολύ στο όριο του οφ-σαϊντ που πολλές από τις προσπάθειές του καταλήγουν ως μη γενόμενες.

Η απόδοση με τη Σουηδία ήταν κάτι το αναμενόμενο, αλλά και κάτι που προήλθε από τις επιλογές του Λουίς Ενρίκε. Ο Αστουριάνος τεχνικός, αντί να χρησιμοποιήσει τον καλύτερο Ισπανό φορ και πρώτο σκόρερ της σεζόν στη LaLiga 20-21 (Ζεράρ Μορένο), επέλεξε τον στράικερ των «μπιανκονέρι». Μια απόφαση που εξέθεσε τον Μοράτα, σαν μονομάχο στο Κολοσσαίο, έτοιμο για βορά προς τα λιοντάρια.

Αποτέλεσμα; Δύο χαμένες ευκαιρίες που ένας φορμαρισμένος Μοράτα δεν θα σπαταλούσε και γιουχάρισμα σε ένα παίκτη μεμονωμένα από τους φιλάθλους για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας!

Επομένως, σε αμφότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς. Το «θάψιμο» αφορά εξ ολοκλήρου την απόδοση των δύο ή μήπως εκείνοι γίνονται δέκτες παραπόνων και απογοήτευσης λόγω της γενικότερης σύγχυσης που υπάρχει στις δύο εθνικές ομάδες; Οι ισορροπίες είναι λεπτές και το δέντρο μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με το… δάσος προβλημάτων σε Ισπανία και Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Euro 2020 – Ισπανία: Που θα τη βγάλει το tiki taka;

Μακεδονία. Σκέτο. Και δεν άνοιξε μύτη…

 

Exit mobile version