EUROPA LEAGUE

Αυτή είναι η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα

Βλέποντας κανείς τη βαθμολογία της Premier League, συνειδητοποιεί ότι η Άρσεναλ βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Αυτό αρκεί για να καταλάβεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά φέτος. Δεν είναι 1-2 πράγματα, είναι πολλά παραπάνω. Πάντα μερίδιο ευθύνης έχει ο προπονητής και ο Ουνάι Έμερι ήταν εκείνος που πήγε να τους… διαλύσει τους Λονδρέζους. Στον 1,5 χρόνο...

Άρσεναλ Αρτέτα
Συντάκτης: Αντώνης Τσιράκης Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Βλέποντας κανείς τη βαθμολογία της Premier League, συνειδητοποιεί ότι η Άρσεναλ βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Αυτό αρκεί για να καταλάβεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά φέτος. Δεν είναι 1-2 πράγματα, είναι πολλά παραπάνω.

Πάντα μερίδιο ευθύνης έχει ο προπονητής και ο Ουνάι Έμερι ήταν εκείνος που πήγε να τους… διαλύσει τους Λονδρέζους. Στον 1,5 χρόνο που ήταν, δεν κατάφερε να δείξει τι ήθελε να παίξει. Παρουσίαζε μία ομάδα χωρίς ταυτότητα. Άλλαζε τις ενδεκάδες σαν τα πουκάμισα, εξαφάνιζε και εμφάνιζε παίκτες και δεν μπορούσε με τίποτα να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας του. Προσθέστε σε αυτά και την εμμονή να παίζει διαρκώς ο τερματοφύλακας με κοντινές πάσες. Υπήρχαν φορές που η Άρσεναλ πιεζόταν, έχανε την μπάλα και έτρωγε γκολ από αυτό.

Προφανώς δεν γίνεται να τα βελτιώσεις όλα αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, τα προαναφερθέντα δεν αναφέρονται για να υποβαθμίσουμε την Άρσεναλ. Αγγλική ομάδα είναι με παίκτες όπως οι Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ και Πεπέ. Προφανώς και παραμένει το φαβορί του ζευγαριού με το Ολυμπιακό. Είναι, όμως, πέρα για πέρα τρωτή. Και το βασικότερο, είναι κακοδουλεμένη. Καμμένη γη βρήκε ο Μικέλ Αρτέτα, που προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση.

Πριν φτάσουμε, λοιπόν, στο τι άλλαξε ο Ισπανός, πώς παίζουν οι Λονδρέζοι και τι πρέπει να προσέξουν οι «ερυθρόλευκοι»,να προσθέσουμε και κάτι τελευταίο στην εισαγωγή μας. Ότι η τριάδα των παικτών που αναφέραμε είναι ευχή και κατάρα. Ο τελευταίος αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Ήταν αυτός που θα την ανέβαζε επίπεδο. Δόθηκε μάχη για την απόκτησή του, αφού τα δημοσιεύματα έβαζαν στο κόλπο και ομάδες όπως οι Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ και Νάπολι. Προς το παρόν δεν έχει προσαρμοστεί.

Όσο για το… φονικό δίδυμο των Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ, ο μόνος τρόπος να χωρέσουν μαζί είναι να παίζει η Άρσεναλ με δύο φορ, κάτι που δεν κάνει. Γι’ αυτό, λοιπόν, είτε μένει ο δεύτερος στον πάγκο, είτε πάει ο πρώτος στο πλάι και χαραμίζεται. Μπορεί να έχουν καλές συνεργασίες όταν αγωνίζονται μαζί, αλλά αυτό προϋποθέτει να πάει στο πλάι ο Ομπαμεγιάνγκ, ένας από τους καλύτερους φορ της Premier League. Σκεφτείτε το σαν να ανάγκαζε ο Ολυμπιακός τον Ελ Αραμπί να πάει πλάγια.

Η πρώτη κίνηση του Αρτέτα

Η εποχή Έμερι χαρακτηρίστηκε από μία διαρκή τάση για αλλαγές, ακόμα και στο σύστημα. Με τον Ισπανό τεχνικό τώρα κλείδωσε το 4-2-3-1. Ο Αρτέτα για χρόνια ήταν βοηθός του Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς το στυλ ποδοσφαίρου που του αρέσει. Προέρχεται και εκείνος από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα. Εκεί έμαθε το ποδόσφαιρο. Για να παίξεις, όμως, το tiki taka πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και να το έχεις δουλέψει. Μην περιμένετε, λοιπόν, κάτι τέτοιο.

«Η φιλοσοφία μου είναι ξεκάθαρη. Θέλω το ποδόσφαιρο να είναι εκφραστικό, να ψυχαγωγεί. Δεν μπορώ να έχω μία ομάδα που να βασίζεται στο τι θα κάνει ο αντίπαλος», είχε πει όταν ρωτήθηκε για το πώς σκέφτεται το ποδόσφαιρο. Αργότερα προσέθεσε πως θα ήθελε να πιέζει περισσότερο η ομάδα του, αλλά δεν έχει τη φυσική κατάσταση για να το κάνει στον βαθμό που επιθυμεί.

Το πρώτο που προσπάθησε ο Αρτέτα να κάνει ήταν να βάλει μία τάξη αμυντικά και το κατάφερε. Φαίνεται από τα αποτελέσματα και από το γεγονός πως η ομάδα του πια δύσκολα χάνει (μόνο μία ήττα έχει επί των ημερών του). Μέχρι να ανακοινωθεί η πρόσληψή του η Άρσεναλ είχε δεχτεί γκολ σε 16 από τα 18 παιχνίδια της στο πρωτάθλημα! Τι έκανε εκείνος; Άφησε εκτός τον Παπασταθόπουλο, ο οποίος διανύει κακή περίοδο, και επανέφερε τον Μουστάφι. Ο Γερμανός ήταν ο καλύτερος στόπερ των Λονδρέζων όταν αποκτήθηκε και μετά για κάποιο λόγο μπήκε στον πάγο. Ενδεικτικό του πώς λειτουργεί η Άρσεναλ πια. Δεν ήταν ο μοναδικός παίκτης που πήγε να «καεί» και έφτασε μία ανάσα από το να πουληθεί. Έχει γίνει και με άλλους τα τελευταία χρόνια, όπως ο Λούκας Τορέιρα.

Επέστρεψε και ο Μπεγερίν, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν τραυματίας, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι Κολάσινατς και Σακά. Και στις δύο πτέρυγες οι «κανονιέρηδες» είναι ευάλωτοι αμυντικά. Ο Μπεγερίν κάποτε ήταν από τα καλύτερα δεξιά μπακ, αλλά πλέον μοιάζει να μην έχει κίνητρο. Αν δούμε στη θέση του τον Μάιτλαντ-Νάιλς, μιλάμε για ένα παιδί που ήταν εξτρέμ και προσπαθεί να μάθει τη θέση του μπακ. Ό,τι ακριβώς γίνεται στην άλλη πλευρά με τον Σακά, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το κενό των τραυματιών Κολάσινατς και Τίρνι. Όλοι τους ανεβαίνουν πολύ, όλοι τους έχουν θέματα στα μετόπισθεν.

Το μεγάλο στοίχημα

Για να περάσουμε και στο κέντρο, δύο ήταν οι παίκτες που προσπάθησε να τους δώσει ξανά ρόλο ο Ισπανός τεχνικός. Ο ένας, όπως αναφέραμε, είναι ο Τορέιρα. Ίσως ο καλύτερος μέσος αυτής της ομάδας. Μπαίνει στις μονομαχίες, πατάει περιοχή, ενίοτε σκοράρει κιόλας. Ο δεύτερος είναι ο Εζίλ. Κάποτε τον θαύμαζες, τώρα υπάρχουν ματς που αναρωτιέσαι αν όντως παίζει. Ο Αρτέτα τον πιστεύει, θεωρεί πως μαζί του θα παίξει ξανά ποδόσφαιρο και γι’ αυτό έκοψε και τη μεταγραφή του στο Κατάρ. Τόσο ο Γερμανός όσο και ο Τορέιρα, πάντως, δεν ταξίδεψαν από την Αγγλία, αν και ο πρώτος υπήρχε μία σκέψη μήπως πετάξει αυθημερόν, εάν έχει ξεπεράσει την ίωση που τον ταλαιπώρησε.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο Τζάκα, ένας οξύθυμος και επιπόλαιος παίκτης, αλλά ταυτόχρονα χρήσιμος. Πολύ καλό πόδι, αρκετά σκληρός και το κυριότερο, είναι εκείνος που καλύπτει το αριστερό μπακ. Η Άρσεναλ συνήθως κάνει αυτό το τρικ. Το αριστερό της μπακ γίνεται εξτρέμ, ο εξτρέμ της (επειδή συνήθως είναι ο Ομπαμεγιάνγκ ή ο Μαρτινέλι, δηλαδή ένας επιθετικός) μπαίνει στην περιοχή και έτσι μπακ πάει ο Τζάκα.

Όσο για τους υπόλοιπους, Θεμπάγιος, Γουίλοκ και Γκεντουζί είναι νεαροί με κίνητρο, που έχουν όμως να μάθουν πολλά ακόμη. Ο πρώτος έχει πολύ καλά στοιχεία, αλλά φέτος χάθηκε στην πορεία, ο τρίτος είναι ο πιο συγκροτημένος. Δύσκολα θα τον δεις να σκοράρει, δεν παίρνει εύκολα πρωτοβουλίες, αλλά διαθέτει πολύ καλές μεταβιβάσεις.

Το ταλέντο του αιώνα και το τρικ στους φορ της Άρσεναλ

Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί φέτος στο Europa League. Άγνωστο το αν θα το κάνουν στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αν και ο Γάλλος αγωνίζεται ως φορ, είναι και εκείνος που βγαίνει πολλές φορές εκτός περιοχής για να υποδεχτεί την μπάλα. Τότε ο Γκαμπονέζος κάνει κίνηση στην περιοχή και πολλές φορές παίζουν και το 1-2.

Πιθανό, πάντως, είναι να δούμε και τον Μαρτινέλι, τον φετινό πρωταγωνιστή της Άρσεναλ στη διοργάνωση. Είναι ένας παίκτης που αξίζει όλοι να προσέξετε. Πρόκειται για 18χρονο Βραζιλιάνο. Ο Γιούργκεν Κλοπ τον χαρακτήρισε το ταλέντο του αιώνα. Ο μικρός έχει φονικό ένστικτο, ωραίες κινήσεις και παίζει με την ίδια άνεση και εκτός περιοχής. Είτε αγωνιστεί αυτός είτε ο Ομπαμεγιάνγκ αριστερά, θα είναι πονοκέφαλος για τον Ολυμπιακό το μαρκάρισμά τους, όπως και εκείνο του αριστερού μπακ που θα ανεβαίνει. Μοιάζει απαραίτητος ο Μασούρας από αυτή την πλευρά.

Επιδιώκει να παίζει από εκεί η Άρσεναλ και να φορτώνει με παίκτες. Κάποιες φορές τη βολεύει ώστε αλλάζοντας παιχνίδι, ο Πεπέ να πάει στο ένας μ’ έναν. Γρήγορος, με καλή ντρίμπλα, σέντρα και πολύ καλά στημένα ο Ιβοριανός. Καλό θα ήταν για τον Ολυμπιακό να μην αγωνιστεί εκείνος.

Εν κατακλείδι, η ταχύτητα που έχουν οι παίκτες των Άγγλων μπροστά και η ποιότητά τους μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Εάν, όμως, κάνουν αλλαγές, είναι πιθανό να την πατήσουν. Οι ρεζέρβες των «κανονιέρηδων» δεν είναι τόσο καλές ούτε τόσο ψημένες σε τέτοια παιχνίδια. Αμυντικά (και σε ροή αγώνα και σε στημένες φάσεις) η Άρσεναλ έχει προβλήματα και αυτά θα πρέπει ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Exit mobile version