Κλήρωση Europa League: Την Παρασκευή (26/2), στις 14:00, ο Ολυμπιακός θα μάθει τον αντίπαλό του στη φάση των «16».
Μετά τη σπουδαία πρόκριση επί της Αϊντχόφεν, ο Ολυμπιακός στρέφει αμέσως το βλέμμα στη συνέχεια του Europa League. Διαδικασία που ξεκινά σήμερα, καθώς θα μάθει ποιον θα κληθεί να αντιμετωπίσει για μια θέση στα προημιτελικά. Εκεί δηλαδή που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει φτάσει στην εν λόγω διοργάνωση.
Είναι χιλιοειπωμένο, ας το πούμε… ξανά. Κανείς δεν προκρίνεται ποτέ από την κλήρωση. Ούτε, βέβαια, αποκλείεται. Μοναδικός καθρέφτης της αλήθειας είναι το γήπεδο και έχουμε δει στο παρελθόν επικές προκρίσεις ή αντίθετα, απερίγραπτα κάζα από το πουθενά.
Θέλει σύνεση, θέλει ψυχραιμία, θέλει καλή προετοιμασία. Αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν ισχύει ο ποδοσφαιρικός νόμος των πιθανοτήτων. Καθώς τα μπαλάκια θα γυρίζουν στην κληρωτίδα, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν σίγουρα προτιμήσεις. Προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς θελήσαμε να κάνουμε και εν προκειμένω. Μια κατηγοριοποίηση των 15 πιθανών αντιπάλων της ελληνικής ομάδας.
ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (ΑΓΓΛΙΑ)
Είναι ξανά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τα όλα της; Όχι στο 100%, αλλά όλο και περισσότερο το πλησιάζει. Το πρωτάθλημα είναι η Νο1 προτεραιότητα, αλλά είναι αδύνατο, ως στάτους συλλόγου και φιλοσοφία, να αδιαφορήσει για το Europa League και άρα να σου δώσει περισσότερες πιθανότητες-ελπίδες.
ΤΟΤΕΝΑΜ (ΑΓΓΛΙΑ)
Έκανε αρκετές «παρασπονδίες» στην πορεία της ως εδώ στη διοργάνωση, δεν φαίνεται πως θα κάνει άλλες. Κόντρα στη Βόλφσμπεργκερ ήταν ξεκάθαρη ως προς αυτό. Η έλλειψη τροπαίων είναι τεράστια κηλίδα για τα «σπιρούνια», το Europa League είναι μεγάλος στόχος, ειδικά καθώς δίνει και εισιτήριο για το Champions League, κάτι που μέσω Premier League έχει ζορίσει πολύ ως δρόμος.
ΑΡΣΕΝΑΛ (ΑΓΓΛΙΑ)
Δεύτερη σερί χρονιά με τον Ολυμπιακό; Γιατί να πιέζουμε την τύχη, να προκαλούμε τη μοίρα; Κι έπειτα, η Άρσεναλ που είδαμε κόντρα στην Μπενφίκα κατέθεσε σαφή δείγματα προόδου και ωρίμασης. Καλά πέρασε στο «Καραϊσκάκης», δεν χρειάζεται να το επισκεφτεί ξανά τόσο σύντομα.
ΜΙΛΑΝ (ΙΤΑΛΙΑ)
Ο Ολυμπιακός έχει καλές αναμνήσεις από το πιο πρόσφατο χρονικά αντάμωμά τους, ωστόσο μη γελιόμαστε. Η Μίλαν είναι ένα από τα λίγα κλαμπ στην Ευρώπη που θα υποστηρίζουν πάντα την ταμπέλα του «μεγαθήριου». Ακόμη και μετά αυτή τη 10ετία παρακμής. Κι ύστερα, φέτος οι «ροσονέρι» έχουν επιστρέψει. Περνάνε μια περίοδο ντεφορμαρίσματος, λίγο έλειψε να την πατήσουν από τον Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο ας δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό.
ΡΟΜΑ (ΙΤΑΛΙΑ)
Ο Πάουλο Φονσέκα έχει φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα. Ένα φιλόδοξο και τολμηρό σύνολο, που βρίσκει τις λύσεις ομαδικά, που παίζει συχνά σαν ένα σώμα. Της λείπει ακόμα της Ρόμα αυτό το «κάτι» που θα την απογειώσει, όμως δείχνει ότι βαδίζει σωστά και ότι κυρίως ξέρει ακριβώς πού και πώς θέλει να φτάσει.
ΔΕΝ ΓΕΛΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΛΑΙΜΕ
ΣΑΧΤΑΡ ΝΤ. (ΟΥΚΡΑΝΙΑ)
Νίκησε δύο φορές τη Ρεάλ Μαδρίτης στους ομίλους του Champions League, προσπέρασε την Ιντερ στο νήμα, αλλά έχασε…6-0 και 4-0 από την Γκλάντμπαχ. Αλλοπρόσαλλη; Και ναι και όχι. Αυτό κόντρα στους Γερμανούς ήταν ένα ανεξήγητο μπλακ άουτ. Αλλά συνέβη. Φανερώνει ευαισθησία, υποδηλώνει πρόβλημα.
ΑΓΙΑΞ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
Τεράστιο κλαμπ, τελεία. Με τον εξής αστερίσκο: Στο πλαίσιο της αέναης φιλοσοφίας του «εργοστασίου ποδοσφαίρου» που εκπροσωπεί ή μάλλον διδάσκει, υπάρχουν και σκαμπανεβάσματα. Περίοδοι δηλαδή που ενδεχομένως ο Άγιαξ να φανεί πιο μπόσικος από το νορμάλ. Κι έπειτα, ο Ολυμπιακός μια χαρά πέρασε κόντρα σε ολλανδική ομάδα, ε Αϊντχόφεν;
ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ (ΣΚΩΤΙΑ)
Με τον Στίβεν Τζέραρντ στον πάγκο βρήκε το κομμάτι που της έλειπε ώστε να γίνει ξανά η Νο1 δύναμη στη Σκωτία, γκρεμίζοντας τη Σέλτικ. Το πρωτάθλημα έρχεται γρήγορα ή… γρηγορότερα. Παράλληλα μπολιάστηκε με μια απαράμιλλη κουλτούρα νικητή, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι φετινές της ήττες. Χάντικαπ; Δεν έχει τεσταριστεί στο όριο.
ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
Με τον Ουνάι Έμερι στον πάγκο έχουμε την εγγύηση μιας άρτια δουλεμένης τακτικά ομάδας και η θεωρία συνάδει με την πράξη. Αναντίρρητα πάντως, τα ματς της καταλήγουν πολύ συχνότερα από όσο θα έπρεπε στην ισοπαλία, ενώ έχει μια κακιά συνήθεια να δυσκολεύει τη ζωή της.
NTINAMO KIEBOY (OYΚΡΑΝΙΑ)
Το μεγαλύτερο «συν» της είναι ο προπονητής της. Η «γριά αλεπού» των πάγκων, Μιρτσέα Λουτσέσκου. Στις λεπτομέρειες και μάλλον άδικα άφησε εκτός στον προηγούμενο γύρο την Κλαμπ Μπριζ. Το ότι τα κατάφερε μεταφέρει στο ακέραιο την ικανότητα και την καπατσοσύνη που διαθέτει.
ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ
ΓΡΑΝΑΔΑ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
Την είδαμε και με τον ΠΑΟΚ, αυτό που αποκομίσαμε ως αίσθηση δεν έχει αλλάξει πολύ. Είναι περίεργη ομάδα, ικανή να σου κάνει τη ζημιά ακριβώς όταν νομίζεις πως την έχεις από κάτω. Η Νάπολι την πάτησε και αυτό είναι μέγα φιάσκο. Όμως, για μπάστα: Είναι καλά αυτήν την εποχή οι «παρτενοπέι»; Όχι. Καθόλου.
ΣΛΑΒΙΑ ΠΡ. (ΤΣΕΧΙΑ)
Και μόνο το ότι πέταξε έξω από τη διοργάνωση μία τόσο καλή ομάδα όσο τη Λέστερ, αρκεί για να χτυπάνε κάμποσα «προειδοποιητικά καμπανάκια». Απώλεσε έτσι, όμως, το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Και υπάρχει ακόμα κάτι: Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι «αλεπούδες» ήταν 100% συγκεντρωμένες στο Europa League.
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (ΚΡΟΑΤΙΑ)
Αλματώδη τα βήματα προόδου που έχει κάνει. Συνέπεια αυτού να πάψει να είναι ο «φτωχός συγγενής» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ρόλο με τον οποίο ήταν συνυφασμένη επί σειρά ετών. Πρόκειται για μια ομάδα με αρκετό ταλέντο. Αλλά παράλληλα άμαθη να βρίσκεται σε αυτό το χρονικό σημείο έξω από την Κροατία. Παίζει μεγάλο ρόλο το know how.
ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ (ΕΛΒΕΤΙΑ)
Εκθρόνισε τη Βασιλεία και εγκαθίδρυσε τη δική της… βασιλεία στο ελβετικό ποδόσφαιρο. Πρακτικά έχει εξασφαλίσει το 4ο συνεχόμενο τίτλο της, νωρίτερα είχε να τερματίσει 1η από το 1986. Δούλεψε σωστά και μεθοδικά, δικαιώθηκε. Το ότι στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε τη Λεβερκούζεν, δίνει περαιτέρω ένταση στο αφήγημα του «μεγαλώματός» της. Τα νεαρά αγόρια (Young Boys) έχουν γίνει άνδρες. Παραμένουν, όμως, μια ομάδα που έχει συγκεκριμένο ταβάνι.
ΜΟΛΝΤΕ (ΝΟΡΒΗΓΙΑ)
Η Χόφενχαϊμ ακόμα αναρωτιέται πώς έγινε το κακό και αποκλείστηκε από τη Μόλντε. Το 3-3 του πρώτου αγώνα βρήκε συνέχεια με ένα απίθανο 0-2 υπέρ των Νορβηγών. Έβαλαν 2 γκολ με 3 τελικές, η «Χόφε» δεν βρήκε δίχτυα σε 22 προσπάθειες, εντός και εκτός εστίας! Για 1η φορά φτάνουν τόσο μακριά στο Europa League. Μπράβο τους, αλλά… ως εκεί.