EUROPEAN SUPER LEAGUE

Μπάγερν Μονάχου – European Super League: Η «χυλόπιτα» και ο κανόνας «50+1»

Το πρώτο «όχι» των Βαυαρών στο κάλεσμα της νέας διοργάνωσης πηγάζει από τη φιλοσοφία της Bundesliga

Μπάγερν Μονάχου – European League: Η «χυλόπιτα» και ο κανόνας «50+1»
Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία. Τα «μεγαθήρια» των τριών χωρών ήταν τα πρώτα που ενστερνίστηκαν την τεράστια οικονομική προοπτική που φέρνει η European Super League.
Συντάκτης: Σπύρος Γιαννόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία. Τα «μεγαθήρια» των τριών χωρών ήταν τα πρώτα που ενστερνίστηκαν την τεράστια οικονομική προοπτική που φέρνει η European Super League. Βήμα το οποίο φαίνεται προς ώρας να μην ακολουθεί η Γερμανία με πρωτοστάτες την Μπάγερν Μονάχου και την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

European Super League: Για την ακρίβεια, οι Βεστφαλοί ήταν οι πρώτοι που πρόταξαν τα στήθη τους με ένα βροντερό «όχι», το οποίο απορρέει από το ρητό καταστατικό της Bundesliga. Την ίδια άποψη στήριξε λίγο αργότερα και η ομάδα της Βαυαρίας.

Οι πολυπρωταθλητές Γερμανίας μπορεί να «κουμπώνουν» στις επιταγές της νέας διοργάνωσης, όμως στήριξαν την UEFA. Ο λόγος γι’αυτή τη «χυλόπιτα» ακούει στο όνομα «κανόνας 50+1». Μια διάταξη, η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στα κλαμπ της Bundesliga το 1998 και δημιουργεί μια επενδυτική ασπίδα που αποτρέπει την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών μιας ομάδας από funds του εξωτερικού.

Αυτή η ασπίδα δημιουργείται από το γεγονός ότι το ίδιο το κλαμπ διατηρεί την πλειοψηφία των ψήφων στις κρίσιμες αποφάσεις. Έτσι, ένας επενδυτής από Σαουδική Αραβία, Κίνα, Ρωσία ή οιοδήποτε μέρος του κόσμου, δεν μπορεί να αγοράσει την ομάδα και διατηρείται ένα «οικογενειακό» καθεστώς, το οποίο όμως δεν αποτινάσσει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα του.

Μπάγερν Μονάχου: Το τεχνοκρατικό «φρένο»

Αυτή η ροπή προς την οργάνωση και την τεχνοκρατία ήταν ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Μπάγερν Μονάχου κοντοστάθηκε και είπε «όχι» στην European Super League. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν τα πιθανά έσοδα που αναφέρονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι Γερμανοί, καλώς ή κακώς δεν παίρνουν αβίαστα ρίσκα, αλλά εξετάζου κάθε παράμετρο προκειμένου να κάνουν την κίνησή τους. Και τη δεδομένη στιγμή, η λογική των αριθμών και των απτών στοιχείων υποχρεώνει τους Βαυαρούς, αλλά και την Ντόρτμουντ να αρνηθούν το μεγαλεπίβολο πρότζεκτ.

Μια στάση μάλιστα που εφόσον συνεχιστεί θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα στην προσπάθεια των υπολοίπων «μεγαθηρίων» να πυροδοτήσουν τη νέα βόμβα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Βέβαια, για τη Λειψία, ακόμα τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, με την πιθανότητα να εισχωρήσει στα ιδρυτικά μέλη της European Super League να υπάρχει στο τραπέζι. Ποιος ξέρει; Ίσως έτσι μπορέσει να επωφεληθεί και να φτάσει σε τζίρο τους Βαυαρούς, με άμεσο αντίκτυπο τόσο σε επενδύτικό, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: European Super League – Ραγδαίες εξελίξεις: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τσέλσι αποχώρησαν από την ECA!

Exit mobile version