European Super League: «Αυτή ήταν η συμφωνία των 12 ομάδων»
Έγιναν γνωστοί από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» οι αριθμοί της συμφωνίας των 12 ιδρυτικών μελών της European Super League.Έγιναν γνωστοί από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» οι αριθμοί της συμφωνίας των 12 ιδρυτικών μελών της European Super League.
Συγκεκριμένα οι 12 σύλλογοι της European Super League είχαν συμφωνήσει, με αντάλλαγμα μια αρχική «επιδότηση» 3,525 δισεκατομμυρίων ευρώ, να επιστρέψουν περίπου 6,1 δισ. ευρώ, σε διάστημα 23 ετών στην επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Αυτό αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό«Der Spiegel», το οποίο επικαλείται εσωτερικά έγγραφα, στα οποία είχε πρόσβαση. Αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους όρους που συμφωνήθηκαν από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους από τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, σε μια σύμβαση 167 σελίδων που πρόσφερε η European Super League.
Μετά την αρχική συνεισφορά της JP Morgan, οι σύλλογοι συμφώνησαν να καταβάλουν ετησίως στην τράπεζα συνολικά 264 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων, για συνολική περίοδο 23 ετών.
Το κείμενο αναφέρει ότι η πρωτοβουλία δημιουργίας της νέας διοργάνωσης, η οποία κατέρρευσε μέσα σε 60 ώρες, επιδιώκει να ευχαριστήσει τους «οπαδούς σε όλο τον κόσμο».
Επισημαίνει επίσης ότι η European Super League πρόκειται να «δώσει σημαντικούς νέους πόρους στο ποδόσφαιρο» και υπογραμμίζει ότι το 8% των τηλεοπτικών εσόδων, το οποίο εκτιμά σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και αλληλεγγύη.
Η Super League, όπως αναφέρεται στο κείμενο, είχε σκοπό «να προσφέρει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στο ποδόσφαιρο στο σύνολό του».
Επίσης σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα Vozpopuli, οι σύλλογοι που έχουν εγκαταλείψει το δεσμευτικό σχέδιο της Super League, κινδυνεύουν να πληρώσουν οικονομική ρήτρα 300 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας.
Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα παραμένουν σταθερές, ενώ η Γιουβέντους έχει αποχωρήσει «προς το παρόν», αλλά εξακολουθεί να πιστεύει στην ιδέα αυτή.
Η σχετική ρήτρα φέρεται να περιλαμβάνεται στη δεσμευτική συμφωνία των «12».
Η ίδια πηγή αποκαλύπτει πως ο φόβος ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό που συνέβη, ειδικά με τους αγγλικούς συλλόγους, είχε ως συνέπεια να μπει αυτό το μεγάλο ποσό, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη.
Η ρήτρα ποινής σχετίζεται με το δάνειο ύψους 3,525 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν από την JP Morgan.
Η συμφωνία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ορίζει ότι οι σύλλογοι που αποφασίζουν να αποχωρήσουν από τη Super League υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση ισοδύναμη με το ποσό που θα λάμβαναν αρχικά, ως μέρος ενός δανείου που επρόκειτο να αποπληρωθεί με τόκους τα επόμενα χρόνια.
JPMorgan: «Πήραμε το μάθημά μας»
Στο μεταξύ μετά από τους περισσότερους εκ των 12 κορυφαίων συλλόγων, που παραδέχθηκαν μέσω των στελεχών τους, ότι το εγχείρημα για την δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League ήταν λανθασμένο, ήλθε η σειρά της «JPMorgan» να αναγνωρίσει το λάθος της.
Σε σχετική δήλωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα από εκπρόσωπο της αμερικανικής τράπεζας, η οποία ήταν και ο βασικός χρηματοδότης της ESL, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την αποδοχή αυτού του εγχειρήματος στον ευρύτερο κόσμο του ποδοσφαίρου και τον αντίκτυπο που θα είχε στο μέλλον. Πήραμε το μάθημα».