Η European Super League μπήκε στην (ποδοσφαιρική) ζωή μας και ψάχνουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακό.
Αν συνεπώς η European Super League προχωρήσει και ως εκ των πραγμάτων οι 12 «αντάρτες» πάψουν να είναι μέλη της UEFA, το βασικό concept δεν αλλάζει. Θα συνεχίσουν δηλαδή να δίνονται 4 εισιτήρια σε αγγλικές, ισπανικές, ιταλικές και γερμανικές ομάδες και 3 στις γαλλικές, με τον αστερίσκο ότι οι Γάλλοι βάζουν και τρίτη ομάδα απευθείας στους ομίλους όταν το Europa League κατακτάει ομάδα που προκρίνεται στο Champions League και μέσω του εθνικού της πρωταθλήματος (από το 2024 θα είναι 3 εξ αρχής). Επίσης το ανώτερο για κάθε Ομοσπονδία είναι ως και πέντε ομάδες στο Champions League, κάτι που θα μπορούσε να γίνει φέτος πολύ εύκολα με βάση την 4άδα που συνεχίζει στο Europa League (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Βιγιαρεάλ, Ρόμα).
Ως Ελλάδα, μόνο ο πρωταθλητής Ολυμπιακός μας έχει απομείνει στην κορυφαία (μέχρι αποδείξεως του εναντίου…) διασυλλογική διοργάνωση. Τα άλλα τρία ευρωπαϊκά εισιτήρια της χώρας μας αφορούν, από φέτος, το νεοσύστατο Conference League. Υποθέτουμε ότι ο Αλεξάντερ Τσεφέριν κάνει πράξη την απειλή του και πετάει εκτός από τώρα τους 3 της ESL που συνεχίζουν στα ημιτελικά (Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι). Τώρα κατά πόσο αυτή η απειλή είναι ρεαλιστική με τηλεοπτικά και διαφημιστικά συμβόλαια εν ισχύ, είναι ένα άλλο θέμα. Για την οικονομία της συζήτησης, λέμε ότι συμβαίνει αυτό που λέει ο πρόεδρος της UEFA. Δια της εις άτοπον επαγωγή, η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η νέα… πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν συνεπώς να μπουν στα προκριματικά της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου από τον β’ προκριματικό γύρο και όχι τον α’ (κάτι που με τα μέχρι πρότινος δεδομένα ήταν πιθανό σε περίπτωση στέψης της Τσέλσι). Από 20-21 Ιουλίου (το πρώτο ματς) δηλαδή και όχι 6-7 του ίδιου μήνα. Έχει σημαντική διαφορά στον προγραμματισμό της σεζόν. Επίσης, θα είναι ισχυρός σε όλες τις κληρώσεις. Θεωρητικά λοιπόν ο δρόμος προς τους ομίλους γίνεται πιο βατός.
Ίδιο τοπίο, αλλά εντελώς… διαφορετικό
Και αν με το καλό ο Ολυμπιακός φτάσει ως εκεί, τότε το τοπίο θα είναι αρκετά αλλαγμένο σε σχέση με αυτά που μάθαμε να θεωρούμε δεδομένα. Αναφορικά με τις αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες, αφού από αυτές τις τρεις και μόνο χώρες, ως τώρα τουλάχιστον, προέρχονται οι «αντάρτες», Γερμανοί και Γάλλοι αντέδρασαν αρνητικά. Οι του αγγλικού BIG-6 μας λένε «γεια σας» από το Champions League. Ποιοι βγαίνουν στα «αστέρια» από το Νησί; Αν παγώναμε την εικόνα της βαθμολογίας της Premier League οι 4 αυτές ομάδες θα ήταν οι εξής: Λέστερ (3η στην παρούσα φάση), Γουέστ Χαμ (4η), Εβερτον (8η), Λιντς (10η). Με την ίδια μέθοδο και από Ισπανία μεριά, έχουμε Σεβίλλη (4η), Βιγιαρεάλ (5η), Μπέτις Σεβίλλης (6η), Ρεάλ Σοσιεδάδ (7η). Και από Ιταλία, Αταλάντα (3η), Νάπολι (5η), Λάτσιο (6η), Ρόμα (7η).
Με άλλα λόγια, αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως άρχισαν, θα προκύψει ένα Champions League ξανά δομημένο με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών, αλλά δίχως τις μεγαλύτερες ομάδες αυτών των χωρών. Πιο απλά ή μάλλον τόσο σύνθετα, δίχως τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ.