EUROPEAN SUPER LEAGUE

European Super league VS Champions League: Πέντε φορές περισσότερα έσοδα για τα μεγάλα κλαμπ!

Διαβάστε για τα ποσά που θα βάζουν στα ταμεία τους τα «μεγαθήρια», τα τηλεοπτικά και το μεγάλο ρίσκο
European Super league VS Champions League: Πέντε φορές περισσότερα έσοδα για τα μεγάλα κλαμπ!

European Super League: Μια διοργάνωση που ήρθε να συνταράξει για τα καλά τον κόσμο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι αντιδράσεις από την UEFA έχουν ήδη ξεκινήσει να εκφράζονται, με το «πόκερ» να έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί.

European Super League: Ωστόσο, αν κανείς αναλογιστεί τι περιμένει τα «μεγαθήρια» από οικονομικής πλευράς, τότε ίσως καταλάβει για ποιον λόγο τα μεγάλα κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου πιέζουν για την υλοποίηση του θεσμού.

Εuropean Super League: Μια επένδυση χωρίς… ταβάνι

Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι καθαρά η σταθερότητα των οικονομικών εισροών από μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οπως επισημαίνουν κυρίως οι ιθύνοντες των ομάδων της Premier League, άλλο πράγμα είναι να γίνεται προγραμματισμός με 80 εκατ. ευρώ και εντελώς διαφορετικό αν γίνεται με 180.

Ουσιαστικά το «παράπονο» των μεγάλων συλλόγων είναι ότι με το τωρινό φορμάτ των εγχώριων θεσμών, δεν μπορούν να γνωρίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή, πως θα κινηθούν την ερχόμενη χρονιά.

Εδώ λοιπόν έρχεται η European Super League για να βάλει ένα τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα με μια… προκαταβολή.

Προκειμένου να αγωνιστεί στο νέο πρωτάθλημα, κάθε σύλλογος καλείται να εισφέρει 2.000.000, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 8.000.000, δηλαδή ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό για τα συγκεκριμένα super clubs.

Οταν δε, το κάνουν, τότε ουσιαστικά «σπάει» το ταβάνι, μιας και το ποσό που θα μοιραστεί στα 12+ 3 κλαμπ αγγίζει τα 3,5 δις. Καλά διαβάσατε ΔΙΣ. Το καθένα θα μπορεί να εισπράξει μάξιμουμ 350 εκατ, αλλά και πάλι, αυτά τα χρήματα ματσάρουν τον ετήσιο τζίρο ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ.

Τα έσοδα όμως δεν τελειώνουν εκεί. Διότι η προσέγγιση στη European Super League είναι οι ομάδες να βάζουν το χέρι τους στο… μέλι και από τους αγώνες που θα δίνουν. Κάθε σύλλογος υπολογίζεται ότι θα κερδίζει περίπου 180.000.000 ετησίως για τους 18 αγώνες του στη φάση των ομίλων, ενώ αν φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, θα εισπράττει περίπου 30.000.000 παραπάνω, σύμφωνα με διαρροές που υπάρχουν.

Αλήθεια, αν τα βάλει κανείς κάτω, θα δει ότι η νικήτρια της διοργάνωσης θα κερδίζει γύρω στις 4-5 φορές μεγαλύτερα ποσά από αυτά που θα λάμβανε σε αντίστοιχη περίπτωση.

Το «αγκάθι» και το ρίσκο

Βέβαια, στην αρχή ενός μεγαλεπίβολου πρότζεκτ, όλα ακούγονται… ονειρικά. Όμως, ποιος είπε ότι δεν θα υπάρξουν… αδικίες ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη και τους υπόλοιπους συλλόγους;

Με βάση το πλάνο που έχει εκπονηθεί και στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι ομάδες, από τα 3.500.000.000 που θα μοιραστούν στα ιδρυτικά μέλη για την ένταξή τους στον οργανισμό, κάθε σύλλογος θα έχει πλαφόν τα 350.000.000.

Δεν θα εισπράξουν όλοι το ίδιο ποσό όμως. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, μόνο 6 σύλλογοι θα εισπράξουν το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 350.000.000, ενώ 5 από τα αρχικά μέλη θα περιοριστούν στα 100.000.000 με 112.500.000. Τώρα, το ποιοι θα ανήκουν στην εκάστοτε κατηγορία, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Πέρα από το «αγκάθι» όμως, υπάρχει και το μεγάλο ρίσκο, το οποίο μπορεί να «σκάσει» στα χέρια των μεγάλων ομάδων. Κι αυτό αφορά στους εν δυνάμει αποκλεισμούς των διεθνών από διοργανώσεις UEFA και FIFA. Οποιος ποδοσφαιριστής δηλαδή αγωνιστεί στο European Super League, τότε δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε Μουντιάλ και Euro. Κάτι που ειπώθηκε από τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να υπάρξει τεράστια αναταραχή από την ήδη υπάρχουσα και αυτή μπορεί να επηρεάσει τόσο την «πίτα» των τηλεοπτικών (διάσπαση στις εταιρίες διανομής οπτικοακουστικού υλικού αγώνων), όσο και τους φιλάθλους.

Οι τελευταίοι μπορεί να είναι οι τελικοί καταναλωτές και να υπάρχει η πεποίθηση ότι θα «τρελαθούν» με το νέο πρότζεκτ, αλλά ίσως και να δηλώσουν την αποστροφή τους σνομπάροντας τη νέα διοργάνωση, εφόσον παραταθεί αυτός ο ποδοσφαιρικός πυρηνικός πόλεμος. Χωρίς κόσμο λοιπόν, θα υπάρξει μεγάλη διαρροή εσόδων και το φιλόδοξο πλάνο μπορεί να καταρρεύσει εν μία νυκτί (σεζόν).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: European Super League: Από το χαλίκι και την αγνή αγάπη, στο βουνό με τα 500άρικα

European Super League: Against football

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «European Super league VS Champions League: Πέντε φορές περισσότερα έσοδα για τα μεγάλα κλαμπ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.