ΕΠΣ Έβρου – Χατζημαρινάκης: Θερμός υποστηρικτής των συνόρων αλλά και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
«Θα μιλήσουμε μόνο για το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», μου είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο πρόεδρος της ΕΠΣ Έβρου αφήνοντας με άφωνο, ενώ παράλληλα έθεσε εκείνος το πλαίσιο της κουβέντας μας, η οποία όπως θα διαπιστώσετε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Με πρόσωπα που πρωτίστως λατρεύουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και παράλληλα το υπηρετούν είναι πάντα μια πρόκληση, που θα...«Θα μιλήσουμε μόνο για το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», μου είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο πρόεδρος της ΕΠΣ Έβρου αφήνοντας με άφωνο, ενώ παράλληλα έθεσε εκείνος το πλαίσιο της κουβέντας μας, η οποία όπως θα διαπιστώσετε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.
Με πρόσωπα που πρωτίστως λατρεύουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και παράλληλα το υπηρετούν είναι πάντα μια πρόκληση, που θα ήθελαν όλοι να αποδεχθούν. Όπως έγινε κι εν προκειμένω.
Και βεβαίως αυτό το ενδιαφέρον, είναι πιο έντονο όταν πρόκειται για την Ένωση που καλύπτει παράλληλα και τα χερσαία σύνορα της χώρας μας! Και ο Παντελής Χατζημαρινάκης, έχει μια διπλή υποχρέωση παράλληλα να κρατά ψηλά την ελληνική σημαία στα σύνορα, αλλά και να υποστηρίζει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Το πώς τα καταφέρνει θα μας το εξηγήσει ο ίδιος. Όπως διαπιστώθηκε από τη ροή της κουβέντας, κάτι τέτοιο μόνον εύκολο δεν μπορεί να είναι σε έναν τόπο, που συχνά – πυκνά κλυδωνίζεται, από τα καμώματα των γειτόνων και πάντα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.
Σταθερή αξία στην επικοινωνία αλλά και στις καλές σχέσεις με τα σωματεία ο πρόεδρος της ΕΠΣ Έβρου έχει κατορθώσει με τη σεμνότητα, ταπεινότητα και κυρίως με τις συχνές του επαφές με τα σωματεία, να ελέγχει το παιχνίδι και πάντα να δίνει τις απαραίτητες λύσεις, ώστε να μπορεί η Ένωση να υποστηρίξει τη διοργάνωση, των πρωταθλημάτων της, που μόνον ως εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
-Εν τέλει ο ρόλος σας είναι διπλός;
«Χαίρομαι που ξεκινάμε την κουβέντα μας, με ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας όλους όσοι φυλάμε πύλες, διότι πολλοί μας έχουν ξεχάσει! Αν θέλουμε να αποτυπώσουμε τη μεγάλη αλήθεια για την ΕΠΣ Έβρου είναι ακριβώς αυτό το οποίο θέσατε ως ερώτημα. Τα σωματεία μας δηλαδή οι άνθρωποι που με κάθε ρόλο συμμετέχουν σ’ αυτά, πριν και πάνω από όλα φυλούν τα χερσαία σύνορά μας, είμαστε οι θεματοφύλακες της χώρας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Παράλληλα και στις ελεύθερες ώρες μας, προσπαθούμε να ξεχαστούμε παίζοντας ποδόσφαιρο. Για μας που αγαπάμε το άθλημα αυτό, είναι μια εκτόνωση και μια προσέγγιση σε έναν χώρο που έχει τις δικές του ελευθερίες. Αρκετοί κυρίως ποδοσφαιριστές μας, φορούν τη στρατιωτική στολή και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, έτοιμοι να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας. Παράλληλα τα ίδια αυτά παιδιά, διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους και αντί να πάνε στα καφενεία, βγάζουν τη στρατιωτική στολή και φορούν τα αθλητικά και μπαίνουν στο γήπεδο για να ξεκουραστούν ψυχολογικά και να αποδράσουν με το δικό τους τρόπο από την καθημερινότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστροφή στην δράση σε Γ’ εθνική και τοπικά πρωταθλήματα!
-Αλήθεια πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο στρατός στο ακριτικό ποδόσφαιρο και εν προκειμένω στη δική σας Ένωση;
«Πολύ σημαντικό. Απλά θα σας δώσω ένα παράδειγμα με αριθμούς για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Την 10ετία του ’80 η Ένωση απαριθμούσε περίπου 100 ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματά μας! Σήμερα μόνον 35! Και ξέρετε γιατί; Γιατί άλλαξαν οι συνθήκες στο στράτευμα και με τη μείωση της θητείας, η μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική δεξαμενή που λέγεται στρατός, έπαυσε να μας τροφοδοτεί ποδοσφαιριστές. Και είναι φυσικό αυτό, όταν έρχεται ένας παίκτης – στρατιώτης για 3-4 μήνες, είναι φυσικό να ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε κάποια ομάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως σήμερα δεν υπάρχουν παίκτες που φορούν το χακί, αλλά είναι κυρίως μόνιμο προσωπικό και το οποίο είναι αναλογικά μικρό».
-Να υποθέσω πως τα πρωταθλήματά σας είναι εύκολο στη διεξαγωγή τους;
«Το αντίθετο. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Οι μετακινήσεις είναι μεγάλες. Ο νομός ‘Εβρου είναι τεράστιος κι αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων μας, αφού υπάρχει αγώνας όπου η αντίπαλη ομάδα πρέπει να διανύσει ακόμη και 150 χιλιόμετρα, ώστε να δώσει το παρών! Και δεν είναι μόνον το οικονομικό, που είναι και το οικονομικό αλλά και ο χρόνος που απαιτείται. Έτσι όλοι όσοι είναι μέλη αυτής της αποστολής με ομαλές συνθήκες, μπορεί να απουσιάσουν από τα σπίτια τους και όλη την ημέρα. Οπότε καταλαβαίνετε για τι μεγέθη μιλάμε; Παρ’ όλα αυτά είμαστε χαρούμενοι που όλες οι ομάδες, αγόγγυστα, το υποστηρίζουν (πρωτάθλημα) και επί τη ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για το μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν».
-Ποιο είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που σας απασχολεί;
«Μα φυσικά το οικονομικό. Όπως όλες οι Ενώσεις έτσι και η δική μας, έχει αρκετά έξοδα, όσον αφορά τη λειτουργία της, με προσωπικό και υποχρεώσεις. Δυστυχώς και με δεδομένο πως έχουν εκλείψει οι επιχορηγήσεις, είμαστε αναγκασμένοι να αναζητούμε άλλες πηγές εσόδων, όπως είναι οι χορηγίες από επιχειρηματίες του νομού μας και οι οποίοι γνωρίζουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα και με χαρά μας βοηθούν. Σίγουρα είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσουν οι αρμόδιοι και να δοθεί λύση ΚΑΙ σ’ αυτό το θέμα».
– Παρ’ όλα αυτά η Ένωση λειτουργεί υποδειγματικά!
«Είναι κάτι που το έχουμε πάρει πάνω μας. Θέλουμε όλοι μας, μαζί με τους συνεργάτες μου στο ΔΣ, να υποστηρίξουμε το τοπικό ποδόσφαιρο για πολλούς λόγους. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να βρεθούν στα γήπεδα και στον αθλητισμό. Εγώ που προσπαθώ κάθε αγωνιστική να παρακολουθώ όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται, χαίρομαι όταν βλέπω πως οι νεαροί του τόπου μας, φορούν αθλητική φανέλα και προτιμούν την μπάλα από το να κάθονται στο σπίτι και να παίζουν με τον υπολογιστή ή να ξεχνιούνται στις καφετέριες. Γι αυτό κι έχουμε αναβαθμίσει τις λειτουργίες της, κάνοντας σχολές, σεμινάρια και δράσεις που θα προκαλέσουν θετικά όχι μόνον τον νέο, αλλά και όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Και είναι αρκετοί αυτοί, θέλω να σας διαβεβαιώσω»
-Και επειδή το μέλλον του ποδοσφαίρου ενός τόπου είναι οι νεαροί, μιλήστε μου και για τις Μικτές;
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ έμφαση στις Μικτές τις οποίες και προσπαθούμε να αναβαθμίζουμε γενικώς. Παρότι τα προβλήματα είναι τεράστια, όπως σας έχω αναφέρει και παραπάνω, αφού ισχύουν τα ίδια με τις αποστάσεις, εν τούτοις δεν το βάζουμε κάτω, διότι θεωρούμε πως υπάρχει πολύ ταλέντο στην περιοχή μας και δεν θα πρέπει να του σταθούμε εμπόδιο! Το κόστος μιας προπόνησης μας στοιχίζει 600 περίπου ευρώ(!), αφού θέλουμε πούλμαν για τη μετακίνηση των νεαρών, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα γήπεδο και να τους σκανάρουν οι εκλέκτορες των Μικτών. Κι όμως και παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν, δεν έχουμε γυρίσει τη πλάτη, αλλά το υποστηρίζουμε με θέρμη».
– Και θέλω να κλείσουμε αυτή την όμορφη κουβέντα με το μεγάλο ζήτημα της αναστολής και την επόμενη μέρα
«Επειδή προέχει η υγεία όλων μας και κυρίως όλοι όσοι από εμάς έχουμε αναλάβει παράλληλα με την άθληση των νεαρών, να τους προστατεύουμε γενικώς, θα πω, πως καλώς πάρθηκε αυτή η απόφαση. Σίγουρα μας πονάει και σίγουρα όλοι θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά με τα θέματα της υγείας δεν μπορεί να παίξει κανείς, είναι επικίνδυνα και φυσικά δεν τα ξέρουμε. Άρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Από την άλλη αν μας πουν ότι ανοίγουμε, είμαστε έτοιμοι για όλα.
Η Ένωσή μας έχει σχέδιο και γι αυτό δεν μας φοβίζει ούτε ο χρόνος. Μπορούμε να παίξουμε και με εμβόλιμες τις Τετάρτες, αλλά κι αν πάλι δούμε το χρόνο πως δεν μας φτάνει, υπάρχει περίπτωση να παίξουμε έναν γύρο σε ουδέτερη έδρα! Πάντως έτσι όπως είναι η κατάσταση, αν ρωτηθούν τα σωματεία μας, πόσα θέλουν να επιστρέψουν, τότε είμαι σίγουρος πως ελάχιστα θα είναι εκείνα που θα πουν το ναι, για να μην πω, κανένα. Κατά την άποψή μου, καλό είναι να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες να ενισχυθούν οικονομικά και από τη νέα χρονιά, πιο δυνατοί να ξαναμπούν με όρεξη στο ποδόσφαιρο και πάλι και να προσφέρουν αυτά που πρέπει.
Και θέλω να κλείσω με ένα ευχαριστήριο στους πέντε δήμους του Νομού μας (Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδος, Διδυμοτείχου, Σαμοθράκης, Σουφλίου), που κάνουν τα πάντα και ανταποκρίνονται σε όλα όσα του ζητάμε, η συνεργασία μας είναι άψογη, ενώ φροντίζουν με μεράκι τα γήπεδα, τα οποία όλα είναι με φυσικό χόρτο.
Αναμφίβολα η κουβέντα με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Έβρου, ήταν ενδιαφέρουσα κι αν υπήρχε και ο χρόνος, τότε ίσως και η συζήτηση να κρατούσε μια μέρα και πάλι δεν θα έφτανε. Ένα πρόσωπο που δεν χαίρει της εκτίμησης και δεν είναι τυχαίο πως είναι κοινής αποδοχής από όλα τα σωματεία του Έβρου, αλλά οφείλεται κυρίως στη μεγάλη όρεξη για δουλειά και το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Απόδειξη είναι πως κάθε αγωνιστική προσπαθεί να παρακολουθεί παραπάνω από ένα παιχνίδια, ώστε ιδίοις όμασι, να έχει την προσωπική του άποψη και θέση. Και βεβαίως λόγω και της στρατηγικής θέσης και ιδιορρυθμίας του Νομού Έβρου, θα έπρεπε η πολιτεία να έδινε μεγαλύτερο βάρος και στο κομμάτι αυτό, ώστε να διατηρηθούν οι ομάδες και η Ένωση να είναι σε πιο ευχάριστη θέση να προσφέρει ακόμη περισσότερα από όλα αυτά που προσφέρει και δεν υπολείπεται από τις υπόλοιπες Ενώσεις της χώρας μας. Πάντως ο Παντελής Χατζημαρινάκης, έδειξε – απέδειξε, πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.