Λακαζέτ: Η επιστροφή του στη Λιόν είναι η πιο γλυκόπικρη ποδοσφαιρική ιστορία που θα ακούσεις σήμερα
Η πορεία καριέρας του Γάλλου επιθετικού συγκαταλέγεται σε αυτές που το «γλυκόπικρο» μπαίνει μπροστά για να περιγράψει.Πέντε χρόνια μετά τη φυγή του για την Άρσεναλ, ο Αλεξάντρ Λακαζέτ κάνει πράξη τη μεγάλη επιστροφή στη Λιόν, αλλά με ανάμικτα συναισθήματα.
Ο ρομαντισμός δεν πέθανε, τουλάχιστον ακόμη. Πού και πού έρχονται ιστορίες, καλή ώρα τούτη, που σε μεταφέρουν νοερά σε μια άλλη εποχή. Όταν η αγάπη για τη φανέλα δεν ήταν απλά και μόνο ένα κλισέ, όταν στο ποδόσφαιρο το συναίσθημα νικούσε το χρήμα.
Ο Γάλλος επιθετικός γύρισε σπίτι του. Στο κλαμπ που έμαθε μπάλα, στο κλαμπ που έγινε μεγάλος και τρανός, στα γήπεδα της Ligue 1. Για να το κάνει να συμβεί, δέχτηκε να μειώσει κατά 50% (και κάτι ακόμη) τις ετήσιες απολαβές του (4,5 εκατ. ευρώ, έπαιρνε 10 στο Λονδίνο) και δεν είναι πως δεν μπορούσε να βρει αλλού κάτι πολύ καλύτερο οικονομικά – ήταν ένας περιζήτητος «ελεύθερος». Δεν τον ένοιαξε επίσης ούτε πως οι «γκον» δεν θα παίζουν του χρόνου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις – ίσα ίσα αυτό του έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο. Να βοηθήσει στη δύσκολη στιγμή, τώρα δηλαδή που μετράει περισσότερο.
Άκουσε τους διοικούντες να του λένε πόσο πολύ θα ήθελαν να είναι αυτός ο ηγέτης της προσπάθειας να βρει ξανά ο σύλλογος την ταυτότητά του. Δεν ήθελε κάτι περισσότερο. «Για μένα ήταν ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνω. Ακόμα και χωρίς Ευρώπη, η Λιόν παραμένει ένας φιλόδοξος σύλλογος. Νομίζω ότι όσο έλειπα, προόδευσα ως παίκτης και σε αρχηγικά χαρακτηριστικά», όπως είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Λακαζέτ και Άρσεναλ, μια πονεμένη ιστορία
Είναι, ξεκάθαρα, μια επιλογή καρδιάς. Μια ωραία ιστορία. Αλλά, παράλληλα, και κάπως στενάχωρη. Μακριά από το λιονέζικο «κουκούλι» του, ο 31χρονος επιθετικός δεν μπόρεσε να φτάσει στα ύψη που το potential του, υποσχόταν. Στην Άρσεναλ δεν είναι πως απέτυχε, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξε. Αλλά σίγουρα δεν έκανε αυτά που περίμεναν απ’ αυτόν οι «Κανονιέρηδες» και, σε τελική ανάλυση, αυτά που (θα) μπορούσε. Τα 71 γκολ σε 5 σεζόν δεν είναι αρκετά για έναν παίκτη που τις 4 τελευταίες του χρονιές στη Γαλλία είχε άνετα από 20+ γκολ κάθε φορά.
Βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή; Σε μια ομάδα που παλεύει να βρει ξανά τον προσανατολισμό της και δεν ξέρει ακριβώς το πώς; Ποιος ξέρει, αν είχε πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν ή στην Μπαρτσελόνα ή στην Ατλέτικο Μαδρίτης (όλες τους έκαναν κάποια στιγμή κίνηση για να τον αποκτήσουν), τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί αλλιώς.
Εθνική Γαλλίας, μια επίσης πονεμένη ιστορία
Ούτε σε επίπεδο Εθνικής Γαλλίας μπόρεσε να βρει θέση. Και πώς να είναι αλλιώς όταν καλά καλά δεν μπορούσε να παγιωθεί στην ομάδα του; Έχει να παίξει στους «τρικολόρ» από το Νοέμβριο του 2017. Είχε βάλει μάλιστα τότε δύο γκολ απέναντι στην Γερμανία. Ξεχασμένη ανάμνηση για τη συντριπτική πλειονότητα των φαν. Το χειρότερο μάλιστα, είναι πως μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν αναρωτήθηκε ποτέ «πού είναι ο Λακαζέτ και γιατί δεν καλείται». Την απουσία του, την είχαν συνηθίσει. Κι όλα αυτά παρότι μιλάμε για μια μακρά περίοδο κατά την οποία υπήρχε χώρος στην επίθεση δεδομένης της τιμωρίας του Καρίμ Μπενζεμά. Για έναν παίκτη επίσης που στις αρχές της καριέρας του έμοιαζε δεδομένο πως θα ήταν το βασικό 9άρι της Γαλλίας. Δεν του έλειπε τίποτα.
Τι τα θες, καμία καριέρα δεν είναι προκαθορισμένη. Πολλές μεταβλητές εισέρχονται, θέλει και τύχη. Γυρίζει έτσι στις ρίζες του λίγες μέρες μετά τις διακοπές του στη Μύκονο (παρέα με τον φίλο του, Σαμουέλ Ουμτιτί της Μπαρτσελόνα) για να βρει ξανά τον εαυτό του. Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Το χρειάζεται αυτός, το χρειάζεται και η Λιόν. Επικοινωνιακά, η γαλλική ομάδα το έπαιξε ωραία το χαρτί της. Γέμισε και… μετονόμασε τους δρόμους της πόλης με αφίσες για την επιστροφή του «Στρατηγού». Παρατσούκλι που κόλλησε στον Λακαζέτ έπειτα από τον θρυλικά κουλ τρόπο που αντέδρασε μετά από μια γκολάρα που είχε βάλει κόντρα στη Ρόμα, το 2017. Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης,
Μιλάμε γι’ αυτό το γκολ, μιλάμε γι’ αυτή την τόσο cool στιγμή:
Il y a maintenant 5 ans, le Jeudi 9 Mars 2017, Alexandre #Lacazette inscrivait ce but contre la Roma 🤩❤️💙🎥 pic.twitter.com/sF6cpSLLco
— Gones Media (@Media_Gones) March 9, 2022