Το… χρυσωρυχείο που άφησε ο Ζαρντίμ στη Μονακό (pics)
Ο Πορτογάλος μπορεί να αποτελεί παρελθόν αλλά σίγουρα δεν μπορουν να ξεχαστούν τα κατορθώματά τουΈνας κύκλος τεσσάρων ετών έκλεισε στη Μονακό, με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ να αποχωρεί από την γαλλική ομάδα την οποία είχε αναλάβει το 2014, αφήνοντας την με ένα πρωτάθλημα και πολλά εκατομμύρια στα ταμεία της.
Συγκεκριμένα στην τετραετία αυτή, ο Πορτογάλος τεχνικός κατάφερε ποντάροντας σε νεαρούς παίκτες είτε από τις ακαδημίες της ομάδας, αλλά είτε από φθηνές μεταγραφές, να δημιουργήσεις μία ανταγωνιστική ομάδα και παράλληλα να πουλήσει πολύ ακριβά τα μεγαλύτερα «αστέρια» της.
Το πιο τρανό παράδειγμα φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Kιλιάν Eμπαπέ, η μεταγραφή του οποίου «άγγιξε» τα 180 εκατομμύρια ευρώ.
Ποιες όμως είναι οι 10 κορυφαίες πωλήσεις που έκανε ο Ζαρντίμ και την παρουσία του στον πάγκο του Μονεγάσκων; Το sportime.gr τις βρήκε και σας τις παρουσιάζει:
Κιλιάν Εμπαπέ – 180 εκατομμύρια ευρώ
Πρώτος στη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να είναι όπως προείπαμε άλλος από τον Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος προήλθε από τις ακαδημίες της ομάδας.
Ο Πορτογάλος τεχνικός μετά την έλευση του στη Γαλλία, στόχευσε στον μικρό και δίνοντας του χρόνο συμμετοχής, κατάφερε να τον μεταμορφώσει στον ποδοσφαιριστή που είναι σήμερα.
Φυσικά αυτή η μεταμόρφωση οδήγησε την Παρί Σεν Ζερμέν να επενδύσει πάνω του και να δαπανήσει 180 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.
Τόμας Λεμάρ – 70 εκατομμύρια ευρώ
Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε μόλις έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ το 2015 από την Καέν, με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ να «προβλέπει» το μέλλον, ξεχωρίζοντας τον 19 χρονών τότε ποδοσφαιριστή.
Άμεσα ο Λεμάρ πήρε χρόνο συμμετοχής στη μεγάλη ομάδα της Μονακό με την οποία κατάφερε σε 127 αγώνες να πετύχει 22 γκολ και να μοιράσει 32 τελικές πάσες. Αυτές οι εμφανίσεις του οδήγησαν την Ατλέτικο Μαδρίτης, να βγάλει από τα ταμεία της 70 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της.
Άντονι Μαρσιάλ – 60 εκατομμύρια ευρώ
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από όταν αποφάσισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να δώσει 60 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τον Άντονι Μαρσιάλ από τη Μονακό.
Ο 18χρονος τότε ποδοσφαιριστής κάνει μία γεμάτη χρονιά με τη φανέλα της γαλλικής ομάδας, έχοντας αποκτηθεί το 2014 από τη Λιόν, μόλις για 5 εκατομμύρια ευρώ.
Τα προσόντα του 22χρονου πλέον ποδοσφαιριστή είναι πολλά, ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια έχει παραμείνει αρκετά στάσιμος.
Μπένζαμιν Μεντί – 57.50 εκατομμύρια ευρώ
Ο πρώτος αμυντικογενής παίκτης που πουλήθηκε ακριβά στην εποχή του Πορτογάλου ήταν ο Μπέντζαμιν Μεντί, ο οποίος κατάφερε μόλις με μία χρονιά με τη φανέλα της Μονακό να φύγει για την Αγγλία και τη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 57.50 εκατομμυρίων.
Ο παίκτης είχε αποκτηθεί την προηγούμενη σεζόν από την Μαρσέιγ για 13 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι εμφανίσεις του υπό τις οδηγίες του Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν αυτές που εκτόξευσαν τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Μπερνάρντο Σίλβα – 50 εκατομμύρια ευρώ
Ακόμα ένας παίκτης που μετακόμισε στην Αγγλία και τη Μάντσεστερ Σίτι και μάλιστα την ίδια χρονιά με τον Γάλλο αμυντικό ήταν, ο Μπερνάρντο Σίλβα.
Ο Πορτογάλος ήταν από τις πρώτες μεταγραφές που πραγματοποίησε ο 44χρονος τεχνικός, όταν και ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, παίρνοντας τον από την Μπενφίκα, στην αρχή ως δανεικό και μετά δίνοντας κοντά στα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Ο παίκτης εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του τον Πεπ Γκουαρντιόλα και έτσι αποφασίστηκε να βγουν από τα ταμεία των πολιτών 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου η διοίκηση του Μονεγάσκων να πει το πολυπόθητο «ναι».
Φαμπίνιο – 45 εκατομμύρια ευρώ
Ο Φαμπίνιο ήταν μία ξεκάθαρη επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού. Ήρθε στην ομάδα αρχικά δανεικός από την Ρίο Άβε και στη συνέχεια ο Ζαρντίμ άναψε το «πράσινο» φως, ώστε να δαπανηθούν έξι εκατομμύρια ευρώ και να γίνει μόνιμο μέλος του ρόστερ.
Ο Βραζιλιάνος όχι μόνο κατάφερε να το πετύχει αυτό, αλλά ήταν από τα σημαντικότερα «γρανάζια» της μηχανής που δημιουργήθηκε, παίρνοντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Φέτος το καλοκαίρι όμως ήταν η χρονιά που ο ίδιος θέλησε να αποχωρήσει και έτσι η Λίβερπουλ έδωσε 45 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να φορέσει τα «κόκκινα».
Τιμουέ Μπακαγιόκο – 40 εκατομμύρια ευρώ
Ο Τιμουέ Μπακαγιόκο, ήταν ένας από τους παίκτες που ήρθαν στην Μονακό τη χρονιά που ανέλαβε ο Πορτογάλος, έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ από την Ρεν.
Ο ποδοσφαιριστής παρά το νεαρό της ηλικίας του κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του καταφέρνοντας να σημειώσει 92 συμμετοχές σε τρία χρόνια με τους Μονεγάσκους, πείθοντας την Τσέλσι στη συνέχεια, να προσφέρει το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνει δικό της και να δυναμώσει τη μεσαία της γραμμή.
Τζόφρεϊ Κοντογκμπιά – 36 εκατομμύρια ευρώ
Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η Μονακό να μην έβγαλε πολύ μεγάλο κέρδος, ωστόσο η πώληση για τον Τζόφρεϊ Κοντογκμπιά, δεν άργησε να έρθει.
Συγκεκριμένα ο ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε το 2014 από τη Σεβίλλη για 20 εκατομμυρίων ευρώ και πουλήθηκε δύο χρόνια αργότερα στην Ίντερ για 36.
Με τη φανέλα της Μονακό πάντως πρόλαβε σε 64 παιχνίδια, να σκοράρει τρεις φορές και να δώσει και τρεις τελικές πάσες.
Λαβίν Κουρζάουα – 25 εκατομμύρια ευρώ
Ο δεύτερος αμυντικός της λίστας μας είναι ο ταλαντούχος αριστερός μπακ, Λαβίν Κουρζάουα. Ο 26χρονος προήλθε από τις ακαδημίες της Μονακό, ωστόσο ξεκίνησε να βρίσκει τα πατήματά του μετά την άφιξη του Λεονάρντο Ζαρντίμ.
Ο Πορτογάλος τεχνικός τον βοήθησε να ανέβει επίπεδο και να συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους μπακ του πλανήτη. Έτσι τη σεζόν 2015/16, η Παρί Σεν Ζερμέν θέλησε να αποδυναμώσει ακόμη μία φορά τη μεγάλη της αντίπαλο στη Γαλλία και δίνοντάς της 25 εκατομμύρια ευρώ απέκτησε τον ποδοσφαιριστή.
Γιανίκ Καράσκο – 24.76 εκατομμύρια ευρώ
Τη δεκάδα κλείνει ο Γιανίκ Καράσκο για τον οποίο το 2015/16, η Ατλέτικο Μαδρίτης έδωσε κοντά στα 25 εκατομμύρια ευρώ, εντυπωσιασμένη από τις εμφανίσεις του με τη φανέλα της Μονακό.
Ο ποδοσφαιριστής βρισκόταν στις ακαδημίες της ομάδας από το 2011, όμως ο Πορτογάλος ήταν αυτός που τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε φανέλα βασικού, με τον παίκτη να μην τον απογοητεύει πραγματοποιώντας 103 συμμετοχές έχοντας 20 γκολ και 24 ασίστ.