Μπάγερν Μονάχου και Λίβερπουλ τα βρήκαν τελικά και η «βόμβα» Σαντιό Μανέ ενεργοποιείται, σε έναν ορισμό του super deal.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα κλαμπ στην Ευρώπη που δεν θα ήθελε έναν παίκτη σαν τον Σαντιό». Τέσσερα χρόνια μετά, η ατάκα αυτή του Γιούργκεν Κλοπ καθόλου δεν έχει χάσει από την ισχύ της αλήθειας που κομίζει. Κι είναι η σύνοψη του γιατί στο Μόναχο είναι ευτυχείς που κάνουν δικό τους τον Σενεγαλέζο.
Η Μπάγερν πέτυχε την τιμή που ήθελε για τον Μανέ
Τις τελευταίες μέρες, έγιναν όλα τα συνήθη παιχνίδια στις διαπραγματεύσεις, επικοινωνιακά και πρακτικά. Ο,τι μπορούσε (έκανε) η κάθε πλευρά, οι μεν για να ανεβάσουν την τιμή, οι δε για να την κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Στην ουσία, έγινε εν τέλει αυτό που είχε εξ αρχής αποκαλύψει η γαλλική «L’ Equipe», κοντά ένα μήνα πριν. Η συμφωνία επιτεύχθηκε αντί ενός ποσού λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ και «τσιμπάει» (αρκετά) προς τα πάνω βάσει των μπόνους που προβλέπονται. Επιμερίζεται ως εξής:
- Φιξ ποσό: 32 εκατ. ευρώ
- Μπόνους βάσει συμμετοχών: 6 εκατ. ευρώ
- Μπόνους βάσει ατομικών κ ομαδικών επιτευγμάτων: 3 εκατ. ευρώ
- Συνολικό πιθανό κόστος: 41 εκατ. ευρώ
Αναλογικά αν το δει κανείς, μιλάμε για λίγα λεφτά για έναν world class player όπως είναι ο Μανέ. Ποιος ξέρει, ίσως οι «ρεντς» να ανταπέδωσαν τη «χάρη» που τους είχε κάνει πριν λίγα χρόνια η Μπάγερν, όταν τους έδωσε για ένα… κομμάτι ψωμί τον Τιάγκο Αλκάνταρα.
World class παίκτης ο Μανέ, ανεκτίμητης αξίας συμπαίκτης
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός αφήνει το «Άνφιλντ» μετά από 6 σεζόν, 269 συμμετοχές, 120 γκολ και 49 ασίστ. Έδωσε τα πάντα στους «ρεντς», κατέκτησε κάθε πιθανό τίτλο. Φεύγει ως θρύλος του αγγλικού κλαμπ κι αυτό τα λέει όλα. Ζήτησε να αποχωρήσει επειδή ένιωσε πως είναι καιρός να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Το είχε ανάγκη. Και το έκανε απολύτως ανοιχτά, με σεβασμό προς την ομάδα του και χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Δεν το έκανε άλλωστε ποτέ τόσα χρόνια, στο φινάλε θα τα χάλαγε; Εδώ τις προάλλες δεν είχε κανένα θέμα να πάει να παίξει μπάλα για ένα φιλανθρωπικό ματς σε ένα εντελώς ακατάλληλο λασπωμένο γήπεδο (;) στη Σενεγάλη, πώς είναι δυνατόν τέτοιος άνθρωπος να έχει ίχνος έπαρσης;
Sadio Mane. What a man ❤️ pic.twitter.com/rxufw8Bghd
— Anfield Watch (@AnfieldWatch) June 17, 2022
Στην Μπάγερν καλείται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και δεν υπάρχει λόγος να είναι κανείς σκεπτικός ως προς την προοπτική του. H τακτική ευελιξία, η γενναιοδωρία, η ταχύτητα και η ικανότητα στο σκοράρισμα συνιστούν, προφανώς και βεβαίως, τεράστια αβαντάζ (του). Μαζί η αγωνιστική συνέπεια, η διάρκεια και η σταθερότητα, όπως και ότι δεν τραυματίζεται σχεδόν ποτέ, προστατεύοντας με τον επαγγελματισμό και τη νοοτροπία του το σώμα του, το «εργαλείο» δηλαδή της δουλειάς του. Μπορεί συνεπώς να είναι 30 ετών, αλλά την ενέργεια και την αντοχή του θα τη ζήλευαν και… 20άρηδες. Δεν έχει κανενός είδους τουπέ, είναι παίκτης που αγαπούν… όλοι. Προπονητές, συμπαίκτες, φίλαθλοι, δημοσιογράφοι. Και ενσαρκώνει το πνεύμα της αυτοθυσίας στο έπακρο. Αξίζει να τεθεί ως εξής: Καλύτερους παίκτες θα βρεις πολλούς. Καλύτερο συμπαίκτη, μάλλον όχι.
Το εντυπωσιακό παζάρι της Μπάγερν, η «απάντηση» του Σαλιχάμιτζιτς
Η μεταγραφή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό έργο του Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Αυτός τη χειρίστηκε εξ αρχής, ενώ το ταξίδι του στην Αγγλία και η συνάντησή του με αθλητικό διευθυντή της Λίβερπουλ, Τζούλιαν Γουόρντ και τον ατζέντη του Μανέ ξεμπλόκαρε τα πράγματα.Ο Βόσνιος αθλητικός διευθυντής δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φαν των Βαυαρών. Του χρεώνουν πολλά. Κυρίως το ότι ο εκρηκτικός του χαρακτήρας έχει διώξει από την ομάδα παίκτες και προπονητές που θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλά (περισσότερα) αν είχαν μείνει. Μαζί και το ότι έχει εκτοξεύσει με λάθους χειρισμούς το μισθολογικό κομμάτι. Δεν είναι ψέμα πως, ίσως για πρώτη φορά, υπήρχε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του και στα υψηλά κλιμάκια. Ο «Brazzo» όμως, φαίνεται πως λειτουργεί καλύτερα με την πλάτη στον τοίχο. Το ως τώρα παζάρι της Μπάγερν είναι to the point, από κάθε άποψη. Και πριν τον Μανέ, εννοούμε.
Με τον Νουσαΐρ Μαζραουί (η λογική λέει πως) καλύφτηκε το χρόνιο πρόβλημα στο δεξί άκρο της άμυνας και μάλιστα με έναν παίκτη που ήρθε ως ελεύθερος. Με τον – επίσης προερχόμενο εκ του Άγιαξ- Ράιαν Γκράβενμπερχ προστέθηκε μυαλό και ενέργεια στον άξονα και μάλιστα σε αισθητά χαμηλότερη τιμή απ’ αυτήν που όριζαν οι νόμοι της αγοράς για ένα τόσο μεγάλο ταλέντο. Πολύ πιθανό να ακολουθήσει στα χαφ και ο Κόνραντ Λάιμερ της Λειψίας, τον αποκαλούν «Αυστριακό Ενγκολό Καντέ» για να καταλάβετε με τη μία τι είδους παίκτης είναι – αν δεν έχετε εικόνα. Κρίσιμο επίσης το τι θα γίνει με στόπερ.
Το θέμα «Λέβα» το μεγάλο αίνιγμα
Την ίδια στιγμή, ο Σαλιχάμιτζιτς (η Μπάγερν δηλαδή) αρχίζει να ξεφορτώνεται συμβόλαια για να μην ρισκάρει την οικονομική της υγεία. Σε αυτή τη γραμμή εντάσσεται η πώληση του Μαρκ Ρόκα στη Λιντς αντί 12 εκατ. ευρώ (συν μπόνους), η οποία επισημοποιήθηκε σήμερα. Και ερχόμαστε στο μέγα θέμα των ημερών: Τι θα γίνει με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι; Έχει δείξει ασέβεια, πιέζει για να πάει στην Μπαρτσελόνα (με Παρί Σεν Ζερμέν και Τσέλσι να κυνηγούν την ανατροπή), αλλά κάπου το πράγμα δεν προχωρά.
Φύγει δε φύγει (μη το δένουμε σκοινί κορδόνι πως θα του περάσει του Πολωνού αυτό που θέλει), οι Βαυαροί έχουν κάνει το σχεδιασμό τους. Είναι δεδομένη η απόφαση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν να παρουσιάσει μια ομάδα που θα αναπτύσσεται με πολλούς τρόπους και θα βρίσκει γκολ από διάφορες πηγές χωρίς να εξαρτάται τόσο από το 9άρι της – θα πρόκειται για μίνι επανάσταση σε αυτό το κλαμπ. Σε αυτό το κομμάτι, ζωτικής σημασίας είναι τα εξτρέμ. Και με Λιρόι Σανέ, Κίνγκσλεϊ Κομάν, Σερζ Γκνάμπρι (αν δεν φύγει) και πλέον Μανέ, κατανοούμε πως η Μπάγερν είναι υπερπλήρης στα «φτερά», εφιάλτης των… απανταχού μπακ.
https://youtu.be/UsHoeAjzsnE