ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μπραντ, το κομμάτι που έλειπε στην Ντόρτμουντ

Ο Γιούλιαν Μπραντ άφησε την Λεβερκούζεν για να ανεβάσει τον εαυτό του και την Ντόρτμουντ στο επόμενο επίπεδο. Η λογική της επιλογής και το πλάνο των Βεσταφαλών

Μπραντ
Συντάκτης: Άγγελος Ρουχωτάς Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μέχρι τη χειμερινή διακοπή η σεζόν του Γιούλιαν Μπραντ ήταν μέτρια, όπως και συνολικά της Λεβερκούζεν. Οι «ασπιρίνες» ρίσκαραν, θεώρησαν πως δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Αντικατέστησαν έτσι τον Χέρλιχ με τον Πίτερ Μποζ. Ευεργετική απόφαση, τόσο για την ομάδα που κατάφερε να τερματίσει στην τετράδα, όσο και για την εξέλιξη των παικτών της. Πρώτος ο Μπραντ.

Από το ένα γκολ και τρεις ασίστ μέχρι το Δεκέμβριο, ο 23χρονος μεσοεπιθετικός εκτόξευσε τα νούμερά του σε επτά γκολ και 14 ασίστ έως το φινάλε της Bundesliga. Ο Μποζ πήρε μια απόφαση που συγκρίνεται πλέον (μένοντας) στη Γερμανία με την αλλαγή θέσης του Φαν Χαάλ στον Σβάινσταϊγκερ το 2010. Μετέφερε κεντρικά έναν παίκτη που αγωνιζόταν στα αριστερά της επίθεσης συγκλίνοντας. Όχι όμως «δεκάρι» όπως θα ήταν το λογικό, αλλά περισσότερο ένας εσωτερικός μέσος που μεταφέρει το παιχνίδι της ομάδας στην επίθεση, ενώνει γραμμές, παίζοντας λίγο πιο πίσω. Δίπλα στον «κολλητό» του, Χάβερτς, ο Μπραντ εκτινάχτηκε αγωνιστικά και το απολάμβανε. Μετά τον καθοριστικό για το εισιτήριο του Champions League θρίαμβο επί της Αϊντραχτ με 6-1, όταν ρωτήθηκε για το αν θα έμενε στο «Μπάι Αρένα», απάντησε: «όπως είναι τα πράγματα, ναι».

Μπραντ | Η λογική πίσω από την επιλογή της Ντόρτμουντ

Δεν άργησαν όμως οι φήμες για ομάδες που έτοιμες να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα του. 25 εκατομμύρια ευρώ στη σημερινή μεταγραφική αγορά μοιάζουν «ψίχουλα» για ένα παίκτη που στα 23 του είναι ήδη βετεράνος στην Bundesliga και έχει 24 συμμετοχές στην εθνική Γερμανίας. Η Ντόρτμουντ είχε ζεστό χρήμα από την πώληση του Πούλισιτς και δεν χρειάστηκε σκέψη. «Ηθελα να συνεχίσω την εξέλιξή μου, αυτός ήταν ο βασικός λόγος της μεταγραφής», δήλωσε ο Μπραντ εξηγώντας γιατί επέλεξε να αποχωρήσει τώρα από την ομάδα που πέρασε πέντε χρόνια της ζωής του και τον έπλασε στον παίκτη που είναι σήμερα.

Άλλωστε για έναν νεαρό σταρ που δείχνει να διαφέρει από τον μέσο των ποδοσφαιριστών της γενιάς του, αυτό, η πρόοδος είναι το κριτήριο των επιλογών της καριέρας του. Παρότι από πολύ νωρίς είχε χαρακτηριστεί παιδί-θαύμα, ο Μπραντ έχει διατηρήσει ως μάνατζερ τον πατέρα του. Ερωτώμενος από την Deutsche Welle για τα προτερήματά του είχε αρκεστεί στο να απαντήσει πως «προτιμώ να μιλάω για τις αδυναμίες μου». Ίσως γι’ αυτό δεν βιάστηκε τις περασμένες μεταγραφικές περιόδους να κάνει το βήμα σε μεγαλύτερη ομάδα. Το ενδιαφέρον από ομάδες της Premier League και την Παρί ήταν ξανά υπαρκτό. Ωστόσο εκείνος επέλεξε Ντόρτμουντ. Τώρα που πήρε και ανταπέδωσε ό,τι ήταν δυνατό στη Λεβερκούζεν έκανε το βήμα. Προς το καλύτερο, το επόμενο επίπεδο.

Μεταγραφική τακτική α λα… Μπάγερν

Το γεγονός πως η Μπάγερν αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κάνει cash-in επενδύοντας τα τρελά ποσά που επιτάσσει πλέον η αγορά, είναι κατά έναν τρόπο ευεργετικό για την Ντόρτμουντ. Πώς; Πέραν του Μπραντ οι Βεστφαλοί παρουσίασαν επίσης τις άλλες δύο μεταγραφικές κινήσεις τους που ήταν γνωστές. Τον Τοργκάν Αζάρ  από την Γκλάντμπαχ και τον Νίκο Σουλτς από τη Χόφενχαϊμ. Τι έχουν κοινό; Είναι τρεις από τους παίκτες που ξεχώρισαν τη φετινή σεζόν στη Bundesliga και η Ντόρτμουντ του απέκτησε αντί περίπου του ποσού που δαπάνησε η Μπάγερν μόνο για τον Ερναντέζ! Επένδυση σε ό,τι καλύτερο στην εγχώρια αγορά α λα Μπάγερν.

Το αγωνιστικό πλάνο του Φαβρ

Καθαρά αγωνιστικά, με τη γλώσσα των αριθμών, οι Βεστφαλοί πρόσθεσαν 18 γκολ και 34 ασίστ! Δημιουργικά μέχρι στιγμής έχουν χάσει μόλις τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ του Πούλισιτς. Μάλιστα Αζάρ και Μπραντ μοιάζουν να είναι τα ιδανικά εργαλεία που δεν είχε ο Φαβρ για να υπηρετήσουν το 4-3-3 που ήθελε να εφαρμόσει. Οι δυο τους αντί των Νταούντ και Βάιγκλ σε αντίστοιχες θέσεις, είναι αλλαγή επιπέδου.

Exit mobile version