ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η τουρκική λίρα καταρρέει: Τι σημαίνει αυτό για τις μεγάλες ομάδες

Η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας συμπαρασύρει τον πρωτογενή και τον δευτερογενή οικονομικό τομέα της γείτονας χώρας,

Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Αν υπάρχει πάτος στο πηγάδι της τουρκικής οικονομίας, ένα σημείο όπου θα φτάσει στο μη περαιτέρω, τότε αυτός μάλλον πλησιάζει.

Η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας συμπαρασύρει τον πρωτογενή και τον δευτερογενή οικονομικό τομέα της γείτονας χώρας, αλλά δεν αφήνει ανεπηρέαστες και τις ομάδες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Αν σκεφτεί κανείς το χρήμα που διακινείται στα μεγάλα κλαμπ, τα υπερτροφικά μπάτζετ που έχουν να διαχειριστούν και τον κύκλο εργασιών τους, εύκολα καταλαβαίνει κανείς το πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες (12/8) ο αντιπρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, Αμπντουραχίμ Αλμπαϊράκ, εμφανίστηκε λάβρος κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ευθέως πως δικός του είναι ο δάκτυλος που έχει μετατρέψει την τουρκική οικονομία σε σάκο του μποξ.

«Υπάρχει αυτός ο καταραμένος άνθρωπος. Μας έχει καταστρέψει. Μιλάω για τον Τραμπ. Αυτός ο καταραμένος αυξάνει το χρέος μας κατά 25% κάθε μέρα».

Φυσικά, ο Τούρκος παράγοντας αναφέρεται στο χρέος που πέφτει στις πλάτες της ομάδας του. Κι όχι μόνο της δικής του: «Όλα τα κλαμπ προσπαθούν να πουλήσουν παίκτες. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε εύκολα. Πληρώσαμε πολλά χρήματα όταν τους κάναμε μεταγραφή, αλλά πλέον οι ισοτιμίες έχουν αλλάξει εντελώς».

Σήμερα (13/8) το τουρκικό νόμισμα ξεπέρασε τις 7 λίρες έναντι του δολαρίου με το άνοιγμα των αγορών της Ασίας, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια. Η οικονομική κρίση στη γειτονική μας χώρα ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επίσης υπογράμμισε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

Ωστόσο, το πρόβλημα υφίσταται και οι ποδοσφαιρικές και μπασκετικές ομάδες θα το βρουν μπροστά του αν η κρίση γενικευτεί.

Περί τα τέλη Ιουλίου, οι τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές ομάδες (Φενέρ, Γαλατά, Μπεσίκτας και Τρανζοσπόρ), σύμφωνα με οικονομικές αναλύσεις είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο χρέους των τελευταίων ετών. Μιλάμε για περίπου 10 δισ. τουρκικές λίρες. Από αυτές το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Φενέρμπαχτσε όπως δείχνει και ο πίνακας.

Αντιλαμβάνεται κανείς, χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις των οικονομικών, πως αν η κρίση με την τουρκική λίρα μεγεθυνθεί, το χρέος θα γίνει δυσβάσταχτο για τις τουρκικές ομάδες. Το πρόβλημα στο τουρκικό μπάσκετ ήδη εμφανίστηκε, καθώς τέσσερις ομάδες δήλωσαν αδυναμία να κατέβουν στο πρωτάθλημα λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Μα, και οι υπόλοιποι, αν συνεχιστεί η κατάσταση, θα αναγκαστούν να αποχωριστούν κάποια βαριά χαρτιά (παίκτες και προπονητές) για να μην φουντάρουν αυτοστιγμεί. Μιλάμε για φαινόμενο ντόμινο αν σκεφτούμε τι παίκτες θα βρεθούν στη μεταγραφική πιάτσα.
Για πόσο ακόμη οι τουρκικές ομάδες θα μπορούν να πληρώνουν σε δολάρια και ευρώ τους παίκτες τους; Είναι γνωστό πως ακόμη και Τούρκοι παίκτες διεκδίκησαν και κάποιοι το κατάφεραν να πληρώνονται σε ευρώ για να εξασφαλίσουν την ισορροπία των συμβολαίων τους. Τούτο, όμως, επιβαρύνει αφάνταστα τα μπάτζετ των ομάδων.
Μια ακόμη παράμετρο που πρέπει να μετρήσουμε είναι ότι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στη γείτονα χώρα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ήτοι: η ποδοσφαιρική Φενέρ δεν είναι άσχετη από την μπασκετική. Και οι δύο έχουν να τραβήξουν χρήματα από τον ίδιο κορβανά, άρα και οι δύο φέρουν εξ ημισείας τα βάρη των χρεών.
Πριν από λίγες ημέρες, ο βρετανικός Guardian έκανε λόγο για το «καλοκαίρι της οικονομικής κρίσης» για το τουρκικό ποδόσφαιρο. Σημείωνε πως μετά το φαγοπότι έρχεται η πείνα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τη λογική τους τα μεγάλα κλαμπ.
Από τις ηχηρές μεταγραφές και τους παχυλούς μισθούς άρχισαν να σκέφτονται πως υπάρχει κι άλλη λύση: την ανάδειξη των ντόπιων ταλέντων και την επένδυση σ’ αυτά. Μιλάμε δηλαδή για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε τόσα χρόνια.
Στο μεταξύ, ο «Σουλτάνος» Ερντογάν προσπαθεί να βρει μια λύση. Οσο κι αν προσπαθεί αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Exit mobile version