ΗΡΑΚΛΗΣ

Πολωνία: Τίμησε την Ελληνική Επανάσταση… με Ηρακλή και Ιβάνοφ!

Η Πολωνία δεν ξέχασε την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και ο τρόπος που επέλεξε να την τιμήσει περιείχε Ηρακλή και Ιβάνοφ!

Πολωνία: Τίμησε την Ελληνική Επανάσταση... με Ηρακλή και Ιβάνοφ!
Συντάκτης: Χρήστος Μαγγίνας Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η Πολωνία δεν ξέχασε την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και ο τρόπος που επέλεξε να την τιμήσει περιείχε Ηρακλή και Ιβάνοφ!

Πολωνία: Την 25η Μαρτίου η Ελλάδα γιόρτασε την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και χώρες από όλο τον κόσμο φρόντισαν να την τιμήσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο!

Έτσι και η Πολωνία επέλεξε ως απόδοση τιμής στην Ελλάδα και φυσικά στον Ηρακλή, η Πολωνία φιλοτέχνησε γραμματόσημο με τον Γεώργιο Ιβάνοφ!

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την επίσημη παρουσίαση του:

Ο Γέρζι (Γεώργιος) Ιβάνοφ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1911 στην τότε ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία. Ο πατέρας του, Βλαντιμίρ Ιβάνοφ, ήταν Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού και η μητέρα του, Λεονάρντα Σαίνοβιτς, Πολωνή. Τη δεκαετία του ’20 ο νεαρός Ιβάνοφ εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη μητέρα του, η οποία παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη.

Ο Ιβάνοφ διακρινόταν για τα αθλητικά του προσόντα και το 1928 γράφτηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Αρχικά, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως κολυμβητής και το 1934 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 100 μ. ελευθέρας κολύμβησης. Το 1935 απέκτησε την πολωνική υπηκοότητα και τρία χρόνια αργότερα απέκτησε πτυχίο γεωπονικής από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

Μετά τη έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα κατέφυγε στην Παλαιστίνη. Εκεί θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη συμμαχική υπόθεση και εκπαιδεύτηκε ως πράκτορας και σαμποτέρ από τους Άγγλους, οι οποίοι εκτίμησαν τη γερή του κράση και τη γλωσσομάθειά του.

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου του 1941 έφθασε στην Ελλάδα με αγγλικό υποβρύχιο και συνδέθηκε στην Αθήνα με μέλη της αντιστασιακή ομάδας «Οργάνωση Αντιστάσεως του Γένους» (ΟΑΓ) και με δύο αξιωματικούς του Ναυτικού, τον Ιωάννη Κοντόπουλο και τον Βασίλη Μαλλιόπουλο. Με τη βοήθεια των Αθηναίων συνεργατών του, συγκέντρωνε πληροφορίες και οργάνωνε δολιοφθορές εις βάρος των Γερμανών κατακτητών.

Exit mobile version