Πολλές φορές στην Ελλάδα οι προπονητές αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις ως αγγαρεία. Ακούς πράγματα ανούσια. Μιλάνε απλώς για να μιλήσουν ή δεν πάνε καν οι ίδιοι. Μετά το Λαμία – ΟΦΗ είδαμε την εξαίρεση. Ο Μιχάλης Γρηγορίου προέβη στην ίσως πιο ουσιαστική τοποθέτηση της σεζόν.
Το πρόβλημα με αυτούς που ορίζουν τους αγώνες υφίσταται παγκοσμίως. Έχουμε περάσει σε μία εποχή που το πρόγραμμα φτιάχνεται κυρίως βάσει του τι βολεύει τους τηλεοπτικούς παρόχους. Άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται την επιβάρυνση των παικτών, αποφασίζουν για εκείνους.
Είναι αστείο να παίζει μία ομάδα βράδυ Τετάρτης (26/1) και το επόμενο παιχνίδι της να ορίζεται για μεσημέρι Σαββάτου (29/1). Έστω και εάν η παράταση ήταν κάτι απρόοπτο. Κάπως έτσι η Λαμία έφτασε να δώσει σε διάστημα εννιά ημερών τέσσερις αγώνες (σ.σ. μισό ματς δεν υπάρχει).
Δεν χρειάζεται, πάντως, να φτάσει κανείς στην Μποτσουάνα για να βρει κάτι αντίστοιχο. Συνέβη φέτος και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League. Η Γουέστ Χαμ έπαιξε Πέμπτη (25/11) με τη Ραπίντ Βιέννης για το Europa League, στη συνέχεια αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Σίτι την Κυριακή (28/11), ξαναέδωσε ματς την Τετάρτη (1/12) και αμέσως μετά με την Τσέλσι Σάββατο (4/12). Μιλάμε για τις ίδιες ακριβώς μέρες που έπαιξε και η Λαμία (Πέμπτη, Κυριακή, Τετάρτη, Σάββατο).
Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα συναντά κανείς ολοένα και συχνότερα πλέον. Ο Γιούργκεν Κλοπ φώναζε διαρκώς την περσινή σεζόν. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει πράξει το ίδιο στο παρελθόν. Ο Όλε Γκούναρ Σόλκσιερ επίσης όσο ήταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όλα αυτά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ο τρόπος που βγαίνουν πλέον οι αγώνες είναι επικίνδυνος. Η υγεία των αθλητών έχει μπει στο περιθώριο. Είναι το τελευταίο που φαίνεται πως απασχολεί. Μήπως ήρθε η στιγμή να αλλάξει; Ο Μιχάλης Γρηγορίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Παρόμοια τοποθέτηση για άλλους λόγους είχε κάνει λίγο καιρό νωρίτερα ο Ηρακλής Μεταξάς. Ας τους ακούσει κάποιος, κάτι παραπάνω ξέρουν από όλους εκείνους που απλώς προσπαθούν να γεμίσουν τις ημερομηνίες με ματς.