Πριν από λίγες μέρες τον απέκτησε ο Λεβαδειακός και έως τότε ελάχιστοι τον είχαν ακούσει. Ο Φίλιπ Σαχπεκίδης δεν το είχε επιδιώξει κιόλας. Θα μπορούσε να έχει έρθει και νωρίτερα στην Ελλάδα.
Οι ρίζες του, άλλωστε, από εδώ κρατούν, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάλμαρ. Εκεί έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Δέθηκε τόσο με το κλαμπ που δεν ήθελε να φύγει. Γι’ αυτό και στο παρελθόν απέρριψε αρκετά δελεαστικές κρούσεις.
Ο Σαχπεκίδης υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σουηδικού ποδοσφαίρου σε νεαρή ηλικία. Κάπου στα 15-16 έκανε το ξεπέταγμά του και θεωρήθηκε wonderkid. Μεταξύ των ομάδων που τον τσέκαραν τότε ήταν ο Άγιαξ. Ο ίδιος, πάντως, δεν ήταν θετικός στο να αλλάξει περιβάλλον.
Λίγο αργότερα ήταν ο Ολυμπιακός αυτός που του έκανε κρούση. Οι «ερυθρόλευκοι» τον προσκάλεσαν στην Ελλάδα για να προπονηθεί μαζί τους, να δει τις εγκαταστάσεις και να γίνει μέλος τους εφόσον όλοι έμεναν ικανοποιημένοι από τις προϋποθέσεις που θα έμπαιναν στο τραπέζι. Ούτε αυτό τον συγκίνησε.
Ρίζωσε, λοιπόν, στην Κάλμαρ. Τα χρόνια πέρασαν, η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη και σε αυτό δεν βοήθησαν και κάποιοι τραυματισμοί. Έτσι έφτασε έως τα 25 χωρίς να αλλάξει φανέλα. Βέβαια, όλα κάνουν τον κύκλο τους, όπως και η δική του σχέση με την Κάλμαρ.
Το «άκυρο» στην Ελλάδα και το ρεκόρ
Ήταν 3 Αυγούστου του 2013 όταν σε ένα ματς κόντρα στη Σιριάνσκα ο Νάνε Μπέργκσταντ του έδινε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο. Ο Σαχπεκίδης μπήκε μέσα στα τελευταία λεπτά με το ματς στο 0-0. Στο 86′ πέρασε ως αλλαγή, τέσσερα λεπτά αργότερα πανηγύριζε το παρθενικό του γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο.
Το ρεκόρ του κρατάει ακόμα. Κανένας άλλος παίκτης στην ιστορία του σουηδικού πρωταθλήματος απ’ όταν άρχισε η καταγραφή των στατιστικών δεν βρήκε δίχτυα σε τόσο νεαρή ηλικία. Ο Σαχπεκίδης ήταν 16 ετών και ενός μήνα και το κατάφερε στο πρώτο του ματς.
Στην πορεία τον ανακάλυψαν και οι άνθρωποι της ΕΠΟ. Όταν ο Λεωνίδας Βόκολος κοούτσαρε στις μικρές εθνικές ομάδες, τον πήρε τηλέφωνο για να τον καλέσει να φορέσει το εθνόσημο. Ο ομογενής επιθετικός τότε αρνήθηκε. Όχι γιατί δεν ήθελε να παίξει για την Ελλάδα, αλλά γιατί του προτάθηκε κάτι απίθανο από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Τα εισιτήρια για να πάει και να γυρίσει, θα έπρεπε να τα βάλει από την τσέπη του! Έτσι έπαιξε μόνο για τη Σουηδία. Τρεις συμμετοχές είχε με την Κ19, ενώ είχε αγωνιστεί νωρίτερα με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες αρχής γενομένης από την Κ15.
Ο Λεβαδειακός και ο ξεχωριστός για εκείνον ΠΑΟΚ
Όταν τελείωσε φέτος το σουηδικό πρωτάθλημα, ο Σαχπεκίδης για πρώτη φορά το συζητούσε τόσο το ενδεχόμενο αλλαγής. Ήταν θετικός στο να παίξει στην Ελλάδα. Αναζητήθηκε μανατζερικός δίαυλος ώστε να «περάσει» σε ομάδες της Super League 1.
Ο Λεβαδειακός, που γενικά ασχολήθηκε με αρκετές περιπτώσεις από τη Σουηδία, τον είχε στο μπλοκάκι του. Η πρώτη επαφή ήταν άκαρπη. Είχε τις αμφιβολίες του ο 25χρονος, αλλά αυτές κάμφθηκαν στην πορεία. Πέρασε ο χρόνος, περιορίστηκαν οι επιλογές και οι Βοιωτοί το εκμεταλλεύτηκαν.
Ίσως έπαιξε τον ρόλο του και ο Κρίστιαν Μίλιεβιτς. Σίγουρα, πάντως, θα ρωτήθηκε. Ο τελευταίος είναι ξάδερφος του Σαχπεκίδη και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί σε αρκετές ελληνικές ομάδες. Ο Σερβοσουηδός στην Ελλάδα ήρθε για τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια έπαιξε σε Λεβαδειακό, Πανηλειακό, Παναιγιάλειο, Απόλλωνα Σμύρνης, Λαμία, Βέροια και Τρίκαλα.
Τελικά οι υπογραφές έπεσαν, ο Σαχπεκίδης μπήκε αμέσως σε αποστολή και ίσως κόντρα στον ΠΑΟΚ κάνει το ντεμπούτο του και μάλιστα στην Τούμπα. Παιχνίδι της μοίρας θα έλεγε κανείς, αφού θα τεθεί αντιμέτωπος με μία ξεχωριστή για εκείνον ομάδα. Στο παρελθόν είχε αποκαλύψει πως στην Ελλάδα θα ήθελε να έρθει για να αγωνιστεί στον «Δικέφαλο του Βορρά». «Έχω στην καρδιά μου τον ΠΑΟΚ» είχε πει, ενώ είχε αναφέρει πως «είναι ένα όνειρο για εμένα να αγωνιστικό στον ΠΑΟΚ, είναι η ομάδα του πατέρα μου».
Ολυμπιακός: Ο Χεσέ είναι μια επιλογή με μεγάλο ρίσκο!
Παναθηναϊκός: Ο Σάρλια είναι το απόλυτο flop – Το ξέρει και ο Γιοβάνοβιτς!
Ο Μακέντα ήθελε να πάει στον ΠΑΟΚ, αλλά έφαγε άκυρο από τον Λουτσέσκου!