Μουντιαλ 2022: Κακός σύμβουλος η αλαζονεία, ειδικά στον αθλητισμό. Κάτι που έχει βιώσει στο πετσί της η εθνική Αργεντινής.
Με δύο παγκόσμιους τίτλους στο παλμαρέ της, η «μπιανκοσελέστε» είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εθνικές ομάδες στην ποδοσφαιρική ιστορία. Μετά τις Βραζιλία και Γερμανία, οι Αργεντίνοι είναι οι τρίτοι σε συμμετοχές σε Μουντιάλ.
Ο φίλαθλος κόσμος ανά τις δεκαετίες έχει θαυμάσει απόλυτους παικταράδες. Κέμπες, Πασαρέλα, Μπερτόνι, Μαραντόνα, Κανίγια, Μπατιστούτα, Μέσι (χρονική η σειρά) και πολλούς άλλους.
Ενα ομοσπονδιακό συγκρότημα που έχει προσφέρει αθάνατες στιγμές στη διοργάνωση, αλλά και που κάποιες φορές «πληρώνει» ένα μεγάλο του ελάττωμα: Την αλαζονεία.
Όπως έχει ζήσει ποδοσφαιρικά Αργεντινούς ποδοσφαιριστές ή πολίτες της συγκεκριμένης χώρας, διαπιστώνει ότι άπαντες αγαπούν παθολογικά το άθλημα. Τίποτα δεν υπάρχει σε πρώτο πλάνο, πέραν της «στρογγυλής θεάς». Ακόμα και μπασκετικές μορφές όπως οι Τζινόμπιλι ή Σκόλα αντιμετωπίζονται ως ήρωες δεύτερης επιλογής.
Κι αυτά, δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι ίδιοι. Επομένως, μια χώρα με τέτοιο «κουσούρι» αλλά και με τέτοια παράδοση είναι λογικό σε κάποια ματς να εφησυχάζει. Κι όταν εφησυχάζεις, την πατάς.
Όπως στο εναρκτήριο παιχνίδι του FIFA World Cup 2022 με αντίπαλο την Σαουδική Αραβία που σόκαρε ένα ολόκληρο έθνος.
Με αφορμή αυτό το στραπάτσο, όσο είδαμε εξάλλου μετά την κατάρρευση του Ant1+, το sportime.gr θυμάται ανάλογες επώδυνες και ανέλπιστες ήττες που προήλθαν από την αλαζονεία της «μπιανκοσελέστε».
Moυντιαλ 2022: «Χαστούκι» στην πρωταθλήτρια του 1986
Το μικρόβιο της αλαζονείας πρόσβαλε για πρώτη φορά τόσο δυνατά την εθνική Αργεντινής, το 1990. Στο Μουντιάλ της Ιταλίας, η παρέα του Ντιέγκο Μαραντόνα ένιωθε σαν στο… σπίτι της, προερχόμενη μάλιστα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου του 1986.
Αυτόν τον αέρα της τον έκοψε το Καμερούν του Ροζέ Μιλά. Παρότι ολοκλήρωσε το ματς με εννιά παίκτες, η αφρικανική ομάδα έριξε πολύ ξύλο στους Αργεντίνους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν ποτέ να συνέλθουν από το γκολ του Ομάμ-Μπιγίκ (0-1).
Παρά την ήττα τους βέβαια, έφτασαν μέχρι τον τελικό, όπου λύγισαν από τη Γερμανία του Ματέους.
Βαλκανικό στοπ
Υπό τη σκιά του σκανδάλου ντόπινγκ με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, όπου πολλοί χαρακτήρισαν σκηνοθετημένο, η Αργεντινή την πάτησε και τέσσερα χρόνια αργότερα.
Στο Παγκόσμιο των ΗΠΑ, μπορεί να ξεκίνησαν με 2/2 κόντρα σε Ελλάδα και Νιγηρία, αλλά η συνέχεια ήταν καταδικαστική. Πολλοί θεώρησαν ότι η πρωτιά στον όμιλο είχε κλειδώσει. Αμ, δε.
Η ήττα με 2-0 από τους Βούλγαρους τους έριξε στους Ρουμάνους των Χάτζι και Ντουμιτρέσκου. Ένα ενενηντάλεπτο χαλάρωσης, έφερε τον αποκλεισμό στους 16 και η πορεία των Λατινοαμερικάνων τελείωσε άδοξα.
Μουντιαλ 2022: Το 2002 έγινε της… Ιαπωνίας
Το Μουντιάλ του 2002 ήταν το μοναδικό κατά το οποίο η Αργεντινή δεν προχώρησε στη φάση των 16. Κι αυτό διότι μετά το 1-0 της πρεμιέρας κόντρα στη Νιγηρία, η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα ξέχασε ότι υπήρχαν στον όμιλο Άγγλοι και Σουηδοί.
Ήττα από το πέναλτι του Ντέιβιντ Μπέκαμ και μια πικρή ισοπαλία με τους Σκανδιναβούς συνόψισαν την χειρότερη παρουσία της Αργεντινής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μουντιαλ 2022 – Ρωσία 2018: Μια ισοπαλία, σκέτος μπελάς
Τελευταία χρονικά περίπτωση αλαζονείας των Αργεντινών ήταν στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Σύμφωνοι, δεν ήταν ό,τι καλύτερο είδαμε η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι, αλλά την Ισλανδία, όσο και αξιόμαχη κι αν ήταν, θα μπορούσε να την κερδίσει.
Το τελικό 1-1 με την παρέα του Φινμπόγκασον, έβαλε σε μπελάδες την μπιανκοσελέστε, που χρειάστηκε οριακή νίκη στην τρίτη αγωνιστική για να περάσει κούτσα- κούτσα στους ομίλους ως δεύτερη. Και αυτή η δεύτερη θέση την έφερε πάνω στη Γαλλία του Εμπαπέ. Νομοτελειακά, ο αποκλεισμός θα ερχόταν. Όμως, η πηγή του προήλθε από το αλαζονικό ύφος της πρεμιέρας.
Κερασάκι στην τούρτα, η ήττα με 2-1 και μάλιστα με ανατροπή από τη No51 ομάδα του Ranking (No52, εμείς, μην ξεχνάμε τα χάλια μας).