Μουντιάλ 2022: Η εθνική Γαλλίας νίκησε με 2-0 την εθνική Μαρόκου και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή.
Οι Τεό Ερναντέζ και Ραντάλ Κολό Μουανί σημείωσαν τα γκολ των παγκόσμιων πρωταθλητών, οι οποίοι ορέγονται back-to-back κατάκτηση, επίτευγμα που έχει να καταγραφεί από τη Βραζιλία (1958-1962).
Ο τελικός Αργεντινή-Γαλλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (18/12, 17:00) στο στάδιο Λουσαΐλ, ενώ o αγώνας Κροατία-Μαρόκο, με έπαθλο την 3η θέση, θα διεξαχθεί μία ημέρα νωρίτερα (17/12) την ίδια ώρα.
Οι «μπλε» φιλοδοξούν να πιάσουν την Ιταλία στην 3η θέση με 3 κατακτήσεις, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (5) και τη Γερμανία (4).
Το Μαρόκο, από την πλευρά του, το οποίο έπαιξε ενώπιον τουλάχιστον 55.000 υποστηρικτών του στο στάδιο Αλ Μπαΐτ, είχε πιάσει ούτως ή άλλως ταβάνι με την πρόκρισή του στα ημιτελικά, αφού είχε γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε σε αυτό το επίτευγμα.
Η εικόνα του αγώνα:
Το ρολόι έγραφε 4:49, όταν με βολ πλανέ ο Τεό Ερναντέζ έγινε ο ταχύτερος σκόρερ σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Βαβά, ο οποίος είχε βρει δίχτυα στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης Βραζιλία-Γαλλία το 1958.
Είχε προηγηθεί κάθετη μπαλιά, γύρισμα του Αντουάν Γκριεζμάν και μαροκινά «στοπ» σε σουτ του Κιλιάν Εμπαπέ.
Το Μαρόκο προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα. Μόλις στο 10′ ο Αζεντίν Ουνάχι σούταρε με φάλτσο εκτός περιοχής και ο Ούγκο Λορίς απέκρουσε. Στο 17′ ήταν η σειρά του Χακίμ Ζιγές για να επιχειρήσει προσπάθεια, χωρίς ωστόσο να μεταφέρει άγχος στον αντίπαλο γκολκίπερ.
Η τύχη, όμως, δεν ήταν με το μέρος του αουτσάιντερ της αναμέτρησης. Αρχικά, ο Ναγέφ Αγκέρντ χτύπησε στην προθέρμανση (τη θέση του στην ενδεκάδα πήρε ο Ασράφ Νταρί) και στο 21′ τραυματίστηκε ο Ρομέν Σαΐς.
Με το σκορ εις βάρος του από το 5′ και χωρίς τους δύο βασικούς στόπερ, το έργο του Μαρόκου δυσκόλευε ακόμα περισσότερο. Και να σκεφτεί κανείς ότι με εξαίρεση το αυτογκόλ του Αγκέρντ κόντρα στον Καναδά, δεν είχε δεχθεί άλλο γκολ στη διοργάνωση. Βέβαια, στο 17′ ο Ολιβιέ Ζιρού βρήκε με σουτ το δεξί δοκάρι αντί για τα δίχτυα, οπότε το ματς εξακολουθούσε να έχει ενδιαφέρον.
Η Γαλλία έχασε διπλή ευκαιρία στο 36′ με τους Εμπαπέ και Ζιρού, ενώ το α’ ημίχρονο έκλεισε με δοκάρι για τη βορειοαφρικανική ομάδα (στο 45′ με τρομερό ανάποδο ψαλίδι του Τζαουάντ Ελ Γιαμίκ).
Το Μαρόκο επανήλθε δυνατά για το β’ ημίχρονο και άσκησε μεγάλη πίεση στο πρώτο τέταρτο. Πραγματικά αξίζει πολλά χειροκροτήματα για την προσπάθειά του απέναντι στους πρωταθλητές Κόσμου. Όμως, οι «μπλε» δεν είχαν χάσει ποτέ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου είχαν το προβάδισμα στο α’ μέρος (25 νίκες-1 ισοπαλία).
Τα όνειρα των Βορειοαφρικανών έσβησαν στο 79ο λεπτό. Ο Εμπαπέ σούταρε ανάμεσα σε πολλούς αντιπάλους, ο Ραντάλ Κολό Μουανί ακολούθησε την πορεία της μπάλας και με κοντινό πλασέ, στην πρώτη επαφή του, ζευγάρωσε τα γαλλικά γκολ. Τα πάντα είχαν κριθεί.
Το Μαρόκο άγγιξε το γκολ της τιμής στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως, ο Ζιλ Κουντέ σταμάτησε το σουτ του Ουνάχι πάνω στη γραμμή.
ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Φοφανά, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (78′ Κολό Μουανί), Ζιρού (65′ Τουράμ), Εμπαπέ.
ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακίμι, Γιαμίκ, Σαΐς (21′ Αμαλάχ, 78′ Εζαλζουλί), Νταρί, Μαζραουί (46′ Ατιάτ-Αλάχ), Ουνάχι, Άμπραμπατ, Ζιγές, Εν-Νεσιρί (66′ Χαμντάλα), Μπουφάλ (67′ Αμπουκλάλ).