ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιαλ 2022: Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει ρεκόρ

Μουντιαλ 2022: Οι κορυφαίες επιδόσεις στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή - Σκόρερ, κάτοχοι και ιδιαίτερα ρεκόρ που έγραψαν ιστορία
Μουντιαλ 2022: Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει ρεκόρ

Μουντιαλ 2022: Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει ρεκόρ. Ρεκόρ ιστορικά, ρεκόρ περίεργα, ρεκόρ που μοιάζει αδύνατο να σπάσουν.

Λίγο πριν την έναρξη του 22ου FIFA World Cup, σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές επιδόσεις που έλαβαν χώρα στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη από το 1930 μέχρι και το 2018.

Η φετινή διοργάνωση πάντως θα έχει πολλές απουσίες.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λένε και δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε δίχως τον θρυλικό Πελέ. Τον μοναδικό παίκτη έως σήμερα που μετράει τρεις κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Μουντιαλ 2022: Βραζιλία, η θεά του θεσμού

Μουντιάλ σημαίνει Βραζιλία. Η «σελεσάο» είναι με κλειστά μάτια η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης με πέντε κατακτήσεις συνολικά (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), ενώ λάβει μέρος σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα. Και στα 21.

Παρά την κυριαρχία της Βραζιλίας, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού δεν είναι από τη «χώρα του καφέ». Για την ακρίβεια, ο Γερμανός Μίροσλαβ Κλόζε εκθρόνισε τον Ρονάλντο, το «φαινόμενο», από την κορυφή της λίστας των σκόρερ, φτάνοντας τα 16 γκολ στο Παγκόσμιο που διοργανώθηκε στην πατρίδα του δεύτερου. Τα περισσότερα από κάθε άλλον.

Πάντως, τα περισσότερα γκολ σε μια διοργάνωση τα έχει πετύχει ο μεγάλος Ζιστ Φοντέν, ο οποίος με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ του 1958 σκόραρε 13 γκολ (!) και μάλιστα φορώντας δανεικά παπούτσια! Η κοντινότερη επίδοση είναι τα έντεκα τέρματα του Ούγγρου, Σάντορ Κότσις, στο Παγκόσμιο του 1954.

Ενας ακόμα Γερμανός, ο Λόταρ Ματέους, είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε Μουντιάλ, μετρώντας 25 εμφανίσεις, σε συνολικά πέντε Μουντιάλ. Κορυφαία στιγμή για τον ίδιο, η κατάκτηση του Παγκοσμίου του 1990, στα γήπεδα της Ιταλίας.

Πέρα από ποδοσφαιρικούς θρύλους, το Μουντιάλ έχει «γεννήσει» και μεγάλους προπονητές. Ο μοναδικός που έχει κατακτήσει δύο διοργανώσεις στο τιμόνι εθνικής ομάδας είναι ο εμβληματικός Βιτόριο Πότσο, ο οποίος οδήγησε την Ιταλία σε δύο σερί κατακτήσεις (1934, 1938). Η «σκουάντρα ατζούρα» είναι μαζί με τη Βραζιλία, οι μόνες χώρες που έχουν φτάσει σε back to back κατάκτηση.

Το κλαμπ των τριών

Βέβαια, υπάρχουν τρεις προσωπικότητες που βίωσαν τη χαρά της κατάκτησης Μουντιάλ τόσο με την ιδιότητα του παίκτη όσο και μ’εκείνη του προπονητή. Αυτοί είναι ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο (1958-1962 ως παίκτης και το 1970 ως κόουτς), ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ (1974 ως παίκτης και το 1990 ως τεχνικός), ενώ ο πιο πρόσφατος που το πέτυχε ήταν ο Ντιντιέ Ντεσάν (το 1998 ως μέλος της αρμάδας του Ζιντάν και το 2018 ως προπονητής των «τρικολόρ»).

Αντί επιλόγου, ένα ακόμα… trivia. Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι μόλις το δεύτερο που διεξάγεται στην ήπειρο της Ασίας, μετά από εκείνο της Κορέας και Ιαπωνίας το 2002. Η Ευρώπη έχει φιλοξενήσει τις περισσότερες διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου μετρώντας 11 συνολικά. Δεύτερη με 5 έρχεται η Λατινική Αμερική, τέσσερις έχουν γίνει στη Β. Αμερική, ενώ μία έχει διεξαχθεί στην Αφρική, το 2010.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μουντιαλ 2022: Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει ρεκόρ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.