Sportime

Μουντιάλ - Τουρκία : Ο Χατζιοσμάνογλου αρνείται την παραίτηση και ανοίγει νέο μέτωπο

Η Τουρκία αποκλείστηκε πρόωρα από το Μουντιάλ 2026 και ο Χατζιοσμάνογλου απαντά στην κριτική, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει λόγος παραίτησης.

Κωνσταντίνος Παυλίδης 3 λεπτά ανάγνωσης
Χατζιοσμάνογλου
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Ο Ιμπραχίμ Χατζιοσμάνογλου δεν σκέφτεται να παραιτηθεί από την προεδρία της τουρκικής ομοσπονδίας, παρά τον πρόωρο αποκλεισμό της εθνικής Τουρκίας από το Μουντιάλ 2026. Η απάντησή του ήταν κοφτή: γιατί να παραιτηθεί, αφού, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν.

Η τοποθέτηση του προέδρου της TFF δεν είναι απλώς μια αμυντική αντίδραση. Είναι προσπάθεια να αλλάξει το κέντρο της συζήτησης. Από το αγωνιστικό αποτέλεσμα και τον αποκλεισμό, η κουβέντα μεταφέρεται στην ηλικία των παικτών, στην προσπάθεια, στην κακή τύχη, στην κριτική που ξέφυγε και στις επιθέσεις που δέχθηκε η ομάδα.

Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι όλα αυτά μπορεί να ισχύουν εν μέρει, αλλά δεν ακυρώνουν το βασικό γεγονός: η ομάδα πήγε στο Μουντιάλ μετά από 24 χρόνια και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση χωρίς να πετύχει γκολ στα δύο πρώτα παιχνίδια. Σε τέτοιο επίπεδο, η κατοχή μπάλας δεν είναι άλλοθι. Είναι μόνο αριθμός, αν δεν συνοδεύεται από καθαρό μυαλό, αποτελεσματικότητα και αποτέλεσμα.

Η κατοχή δεν είναι πρόκριση

Ο Χατζιοσμάνογλου στάθηκε στο ότι η Τουρκία δεν έχασε επειδή τη διέλυσαν οι αντίπαλοί της. Επικαλέστηκε την κατοχή, τις τελικές, τα δοκάρια και τη γενική εικόνα των αγώνων. Αυτή είναι η μία πλευρά της ανάγνωσης. Η άλλη είναι πιο σκληρή: αν έχεις τόσο πολύ την μπάλα και δεν σκοράρεις, τότε το πρόβλημα δεν είναι μικρότερο. Είναι πιο συγκεκριμένο.

Η Τουρκία έδειξε ότι μπορεί να πιέσει, να παράγει φάσεις και να κρατήσει τον αντίπαλο πίσω. Δεν έδειξε όμως ότι μπορεί να τελειώσει παιχνίδια. Και στο Μουντιάλ, ειδικά σε όμιλο όπου κάθε λεπτομέρεια μετρά, αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Δεν μετρά πόσο ωραία φαίνεται μια επίθεση στο χαρτί. Μετρά αν η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επέλεξε να υπερασπιστεί τους παίκτες και τον Μοντέλα. Ως ανθρώπινη στάση, έχει βάση. Μια εθνική ομάδα με νεαρούς παίκτες δεν μπορεί να γίνει σάκος του μποξ. Ως ποδοσφαιρική εξήγηση, όμως, δεν αρκεί. Η προστασία των παικτών δεν μπορεί να γίνει κουρτίνα που κρύβει τις αγωνιστικές αδυναμίες.

Το πραγματικό θέμα είναι η ευθύνη

Η πιο ενδιαφέρουσα φράση του Χατζιοσμάνογλου δεν ήταν η επίθεση στους επικριτές. Ήταν το «γιατί να παραιτηθώ;». Εκεί φαίνεται η λογική με την οποία αντιμετωπίζει την κρίση. Δεν βλέπει τον εαυτό του ως άμεσο υπεύθυνο για το αποτέλεσμα, αλλά ως διοικητικό παράγοντα που έχει ακόμη έργο μπροστά του.

Αυτό μπορεί να είναι σωστό θεσμικά, αλλά πολιτικά και ποδοσφαιρικά είναι δύσκολο να περάσει χωρίς αντίδραση. Όταν μια εθνική ομάδα επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά από 24 χρόνια και φεύγει νωρίς, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν απλός παρατηρητής. Δεν είναι προπονητής, δεν μπαίνει στο γήπεδο, δεν χάνει τις ευκαιρίες. Είναι όμως εκείνος που εκπροσωπεί το συνολικό σχέδιο.

Και εκεί βρίσκεται το ερώτημα που δεν απαντάται με ποσοστά κατοχής. Ποιο ήταν το σχέδιο της Τουρκίας για αυτή τη διοργάνωση; Να προκριθεί και μόνο; Να αποκτήσει εμπειρία; Να χτίσει πάνω σε μια νέα γενιά; Να περάσει στα νοκ άουτ; Αν ο στόχος δεν ειπώθηκε καθαρά από πριν, τότε μετά τον αποκλεισμό όλα μπορούν να βαφτιστούν είτε αποτυχία είτε επένδυση για το μέλλον.

Ο Χατζιοσμάνογλου εμφανίζεται αποφασισμένος να απαντήσει σε όσους, κατά την άποψή του, ξεπέρασαν τα όρια. Η αναφορά σε νομικές κινήσεις και σε καταγγελία για προσβλητικούς χαρακτηρισμούς δείχνει ότι η ομοσπονδία θέλει να προστατεύσει τους παίκτες από χυδαίες επιθέσεις.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Κωνσταντίνος Παυλίδης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα