Κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση που… σέβεται τον εαυτό της, έχει και μία μασκότ, ώστε να θυμίζει στο μέλλον κάτι από τη λάμψη της. Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου από το 1966 και τα γήπεδα της Αγγλίας, καθιέρωσε τις μασκότ. Τότε, ήταν ο Γουίλι, ένα λιοντάρι (τι άλλο θα ήταν άλλωστε στην Αγγλία…) που ήταν και από τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε οποιαδήποτε διοργάνωση.
Πέρασαν λοιπόν 52 χρόνια και οι μασκότ έχουν καθιερωθεί και στα Μουντιάλ. Σε αυτό της Ρωσίας, ο Ζαμπιβάκα θα είναι η μασκότ που θα στηρίξει τη προσπάθεια των 32 ομάδων τον επόμενο μήνα, αλλά κυρίως της δικής τους εθνικής ομάδας.
Οι μασκότ των Μουντιάλ από το 1966 μέχρι σήμερα
Αγγλία, 1966: Γουίλι
Ο Γουίλι ήταν ένα λιοντάρι, που ήταν και η πρώτη μασκότ η οποία χρησιμοποιήθηκε σε αγγλικό έδαφος για μεγάλη διοργάνωση. Είναι το έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και η μασκότ εμφανίστηκε με φανέλα που είχε το σήμα της Μεγάλης Βρετανίας.
Μεξικό, 1970: Χουανίτο
Ένας πιτσιρικάς με την εμφάνιση της εθνικής ομάδας του Μεξικού και το σομπέρο στο κεφάλι ήταν η εύκολη λύση για τους διοργανωτές. Λύση που αρέσει και στους τουρίστες.
Δυτ. Γερμανία, 1974: Τιπ και Ταπ
Το πρώτο δίδυμο μασκότ στην ιστορία. Δύο φίλοι χαρούμενοι που παίζουν μαζί μπάλα και δείχνουν πως όλα θα πάνε καλά όσο κάνουν παρέα. Η μία μασκότ είχα τα γράμματα “WM” στο μπλουζάκι της (World Cup) και η άλλη τον αριθμό 74 που ήταν η χρονολογία.
Αργεντινή, 1978: Γκαουτσίτο
Ένα παιδάκι με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής, ένα καπέλο και μια μπάλα, όλα σε γαλανόλευκο χρώμα, συμβόλιζε τους «Γκαούτσο», τους τοπικούς «καουμπόηδες» της Αργεντινής.
Ισπανία, 1982: Ναραντζίτο
Ισως η πιο… αποτυχημένη ιδέα σε μασκότ, στην ιστορία του Μουντιάλ. Ένα… πορτοκάλι στα χρώματα της εθνικής Ισπανίας και κρατώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου, ήταν η έμπνευση των διοργανωτών, που ήθελαν να δείξουν πως το συγκεκριμένο φρούτο είναι το εθνικό τους προϊόν…
Μεξικό,1986: Πικέ
Όχι, δεν πρόκειται για τον άσο της Μπαρτσελόνα, αλλά για την μασκότ των Μεξικανών που αυτή τη φορά αντί για ένα παιδάκι, έντυσαν με τα χρώματα της εθνικής τους ομάδας μια… πράσινη πιπεριά. Με το σομπρέρο κλασικά στο κεφάλι, ο Πικέ ήταν η «πικάντικη» πιπεριά που προτίμησαν να προβάλουν οι διοργανωτές.
Ιταλία, 1990: Τσάο
Κάτι εντελώς διαφορετικό έκαναν οι Ιταλοί στο δικό τους Μουντιάλ. Μασκότ στο γήπεδο δεν είχαν, αλλά δημιούργησαν τον Τσάο, ένα… στικ με τα χρώματα της σημαίας τους και μια μπάλα ποδοσφαίρου στο κεφάλι.
ΗΠΑ, 1994: Στράικερ
Ο σκύλος… γκολτζής που δημιούργησε η Walt Disney αποκλειστικά για τη διοργάνωση. Χαμογελαστός, με τη μπάλα στα πόδια, καμάρωνε που η χώρα του πήρε για πρώτη φορά την διοργάνωση.
Γαλλία, 1998: Φούτιξ
Ισως η πιο πετυχημένη μασκότ στην ιστορία του Μουντιάλ. Ο κόκορας με τα μπλε και κόκκινα χρώματα, που έφερε γούρι στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και κατέκτησε το πρώτο της Μουντιάλ. Το όνομά του βγήκε από το football, δηλαδή ποδόσφαιρο, και το ix, το τελευταίο συνθετικό των ονομάτων του κόμικ «Αστερίξ».
Ν. Κορέα-Ιαπωνία, 2002: Ατο, Καζ και Νικ
Η πρώτη φορά με… τριπλή μασκότ. Νέα τεχνολογία, νέα δημιουργήματα, στο «πνεύμα» των δύο χωρών που εξελίσσονται τεχνολογικά συνεχώς. Με ωραία γραφικά οι δύο διοργανωτές δημιούργησαν τις μασκότ όπου ο Άτο ήταν ο προπονητής και οι Καζ και Νικ οι παίκτες του.
Γερμανία, 2006: Γκολέο VI
Η μασκότ αυτή βγήκε με… καθυστέρηση, καθώς δεν υπήρχε όταν άρχισε η διοργάνωση, αλλά δημιουργήθηκε στη πορεία της. Ο Γκολεό είναι ένα λιοντάρι που σκοράρει με μια μπάλα που είχε ένα πλατύ χαμόγελο…
Νότια Αφρική, 2010: Ζακούμι
Από τις πιο ωραίες μασκότ του θεσμού. Μία τίγρης που το όνομά της είχε τα αρχικά της χώρας (Z.A.) στα αγγλικά. Αλλά και τον αριθμό «δέκα», το οποίο μπήκε σαν… άριστα. Ντυμένο με λευκό μπλουζάκι, κίτρινο δέρμα και πράσινο… μαλλί, κρατώντας μια μπάλα, ήταν από τις πιο συμπαθητικές μασκότ που πέρασαν από το Μουντιάλ.
Βραζιλία, 2014: Φουλέτσο
Οι Βραζιλιάνοι έκαναν μασκότ ένα ζώο που βρίσκεται μόνο στην ήπειρο της Αμερικής. Ένα αρμαντίλο. Το Φουλέτσο βγαίνει από τις λέξεις Football και ecology, με τους διοργανωτές να στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το περιβάλλον.
Ρωσία, 2018: Ζαμπιβάκα
Η μασκότ του Μουντιάλ που έρχεται… Οι Ρώσοι επέλεξαν την μασκότ αυτή έπειτα από διαγωνισμό, με σχεδιάστρια να είναι μια φοιτήτρια από τη Μόσχα. Η μασκότ που… φέρνει σε αλεπού, φορά τη φανέλα στα χρώματα της εθνικής Ρωσίας και κλωτσά τη μπάλα της διοργάνωσης.