Είναι από αυτά τα παιχνίδια. Που ο τερματοφύλακας της πιο αδύναμης ομάδας θα κάνει το παιχνίδι της ζωής του και οι επιθετικοί της άλλη θα χάσουν τα… άχαστα. Η διαφορά Ουρουγουάης και Αιγύπτου δεν ήταν τόσο μεγάλη, ούτε όμως τέτοια που να δικαιολογεί το άνευρο, και άοσμο 0-0 που κρατούσε μέχρι τα «χασομέρια».
Οι «φαραώ» προς τιμήν τους έπαιξαν αυτό που μπορούσαν. Είχαν απέναντί τους παίκτες που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης κι εκείνοι ήταν χωρίς τον Σαλάχ. Περισσότερο mind game αποδείχτηκε η αισιοδοξία που εκφραζόταν πως θα προλάβαινε την πρεμιέρα. Άντεξαν μέχρι το 89ο λεπτό παίζοντας ποδόσφαιρο στη μεγαλύτερη διάρκεια τους ματς και όχι με απονενοημένη άμυνα.
Λογικό συνεπώς να νιώθουν αδικημένοι από το αποτέλεσμα. Δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι όμως. Ο Χιμένες πήδηξε για την κεφαλιά στην σέντρα του Σάντσες έχοντας αποφασίσει πως θα την στείλει στα δίχτυα. Χωρίς τις… ομορφιές που προσπαθούσαν Σουάρες και Καβάνι. Απλά, στυγνά για το αποτέλεσμα. Και το κατάφερε.
ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 0-1
1) Ο Σουάρες κουβαλάει την «ευθύνη» της «σελέστε» και μαζί μπόλικο άγχος. Φάνηκε από το ξεκίνημα πως δεν θα ήταν το παιχνίδι του, όσο κι αν το κυνηγούσε. Ξεκίνησε αστοχώντας εξ επαφής (24’), χαλούσε τις επιθετικές προσπάθειες των συμπαικτών του πολλές φορές. Ακόμα στο τελευταίο δεκάλεπτο που η Ουρουγουάη επιτέθηκε μαζικά, βρέθηκε σε επίκαιρο σημείο και προσπάθησε να περάσει και τον τερματοφύλακα πριν πλασάρει.
2) Ο Καβάνι χρειάζεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Οι πρώτες και μοναδικές περιπτώσεις που ο Καβάνι εκτέλεσε ήταν μετά το 80’. Αρχικά από φανταστικό ένα-δύο με τον Σουάρες και σουτ στην κίνηση που απέκρουσε ο Ελ Σαναουΐ και στη συνέχεια με (σχεδόν) άριστη εκτέλεση φάουλ που κατέληξε στο δοκάρι λίγο πριν το λυτρωτικό γκολ.
3) Η Αίγυπτος έχει κι άλλο (καλό) τερματοφύλακα εκτός από τον Ελ Χανταρί. Την προσοχή είχε συγκεντρώσει ο 45χρονος που περιμέναμε να σπάσει το ρεκόρ του γηραιότερου σε Μουντιάλ. Ωστόσο ο Κούπερ επέλεξε τον Ελ Σαναουΐ και… καλά έκανε. Εκτός από το σουτ του Καβάνι, νίκησε και σε τετ α τετ τον Σουάρες, εμπνέοντας αυτοπεποίθηση στην άμυνα.
Το απίθανο ταξίδι του Εσάμ Ελ Χανταρί
4) «Φαραώ» δεν είναι… μόνο ο Σαλάχ. Για παιχνίδι που έχασε τον ηγέτη της κόντρα στο φαβορί του ομίλου, η Αίγυπτος ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική. Άξιος αντικαταστάτης (κατά αναλογία πάντα) του σταρ της Λίβερπουλ, ο Ουάρντα που βοήθησε δημιουργικά αν και έλειψε στην ομάδα του η καλή τελική προσπάθεια.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ελ Σαναουΐ, Φατχί, Γκαμπρ, Χεγκάζι, Σαφί, Χάμεντ (50′ Μόρσι), Ελνένι, Τρεζεγκέ, Σαΐντ, Ουάρντα (82′ Σόμπι), Μόχσεν (63′ Καχράμπα).
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μουσλέρα, Γκ. Βαρέλα, Χιμένες, Γκοδίν, Κάσερες, Νάντες (58′ Σάντσες), Βεσίνο (88′ Τορέιρα), Μπεντανκούρ, Αρασκαέτα (58′ Ροντρίγκες), Καβάνι, Σουάρες.
Γκολ: 89′ Χιμένες
https://twitter.com/5Dimes/status/1007622684484784128
https://twitter.com/WorldCupHQ/status/1007626013017329665