Το γκολ του Μάριο Μάντζουκιτς στο 109ο λεπτό χάρισε στην Κροατία την παρθενική της πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς απέκλεισε την Αγγλία στην παράταση (2-1) και την Κυριακή (15/7, 18:00) κόντρα στη Γαλλία θα προσπαθήσει να γράψει την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας της.
***
Το ματς άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αφού μόλις στο 5ο λεπτό ο Κίεραν Τρίπιερ άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (πρώτο του διεθνές γκολ).
https://twitter.com/Prince_Khalid_1/status/1017132161328087040
Η Αγγλία έφτασε τα 9 γκολ από στημένες φάσεις και κατέρριψε το ρεκόρ της Πορτογαλίας του 1966, ενώ τα 12 στο σύνολο ξεπέρασαν τα 11 του 1966.
Η Κροατία απειλήθηκε ξανά στο 14’ με κεφαλιά του Χάρι Μαγκουάιρ, προτού φανερώσει τα πρώτα επιθετικά δείγματα γραφής στο 19’ με σουτ του Ιβάν Πέρισιτς που κόντραρε στον Κάιλ Γουόκερ και πέρασε λίγο άουτ.
Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ο Χάρι Κέιν δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντάνιελ Σούμπασιτς και στην εξέλιξη σημάδεψε το δοκάρι με νέο σουτ, όμως, ο βοηθός σήκωσε με χαρακτηριστική καθυστέρηση το σημαιάκι για οφσάιντ (πιθανότατα είχε δίκιο).
Ο Άντε Ρέμπιτς είδε τον Τζόρνταν Πίκφορντ να σταματά το πλασέ του στο 32’ και ο Σούμπασιτς τον Τζέσε Λίνγκαρντ να σουτάρει αδύναμα και άστοχα στο 36’.
Το α’ ημίχρονο ολοκληρώθηκε με μία δύσκολη φάση για τον Τσακίρ, καθώς ο Ντέγιαν Λόβρεν ανατράπηκε εντός περιοχής, ωστόσο δεν έγινε καν χρήση του VAR.
Η προειδοποιητική βολή της Κροατίας στάλθηκε στο 65’, όταν από σουτ του Ιβάν Πέρισιτς η μπάλα κόντραρε και στο 68’ ο Σίμε Βρσάλκο σέντραρε, ο Πέρισιτς έκανε την προβολή και ισοφάρισε.
Συνεπώς, ο ένας δεξιός μπακ (Τρίπιερ) έβαλε το πρώτο γκολ της κανονικής διάρκειας και ο άλλος (Βρσάλκο) ετοίμασε το δεύτερο.
Το μομέντουμ ανήκε στην ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς, αφού στο 72’ ο Πέρισιτς πλάσαρε με το αριστερό και έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Πίκφορντ.
Βλέποντας ότι ο Ραχίμ Στέρλινγκ ήταν παντελώς ακίνδυνος στο β’ ημίχρονο, ο Σάουθγκεϊτ τον αντικατέστησε με τον Μάρκους Ράσφορντ, αλλά η εικόνα της Αγγλίας δεν βελτιώθηκε.
Η Κροατία ήταν εμφανώς ανώτερη από τον αντίπαλό της και θα μπορούσε να πάρει το «χρυσό» εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό είτε στο 83’ με το βολέ του Μάριο Μάντζουκιτς που απέκρουσε ο Πίκφορντ είτε στο 84’ με το σουτ του Πέρισιτς.
Βέβαια, η τελευταία αξιόλογη ευκαιρία χάθηκε από τα «τρία λιοντάρια» στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν η σκαστή κεφαλιά του μέτριου Κέιν πέρασε άουτ.
Για τρίτο διαδοχικό ματς η Κροατία κλήθηκε να παίξει παράταση, όμως γενικώς έδειχνε να πατά καλύτερα, ασχέτως αν η Αγγλία άγγιξε το 2-1 στο 99’ με την κεφαλιά του Τζον Στόουνς που έδιωξε στη γραμμή ο Βρσάλκο.
Οι παίκτες του Ντάλιτς απείλησαν σε δύο περιπτώσεις στις καθυστερήσεις του α’ ημιχρόνου της παράτασης , εν συνεχεία στο 108’ με τον Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς και στο 109’ ο Μάντζουκιτς εκμεταλλεύθηκε την ολιγωρία του Στόουνς, τον έβαλε πλάτη, πλάσαρε σωστά και ανέτρεψε τα δεδομένα του αγώνα.
Ο σοβαρός τραυματισμός του Τρίπιερ στο 116’ άφησε την Αγγλία με 10 παίκτες για τα τελευταία λεπτά (είχαν γίνει και οι 4 αλλαγές) και η Κροατία κράτησε με άνεση το προβάδισμα.
MVP: Ο Ιβάν Πέρισιτς. Ισοφάρισε, είχε δοκάρι και έκανε την ασίστ για το νικητήριο γκολ
UP: Η απόδοση του Σίμε Βρσάλκο. Ετοίμασε το πρώτο γκολ και απέκρουσε στη γραμμή την κεφαλιά του Τζον Στόουνς
DOWN: Ο Χάρι Κέιν. Δεύτερο συνεχόμενο ματς που ήταν “εξαφανισμένος”, αδίκησε τον εαυτό του στο πιο κρίσιμο σημείο της διοργάνωσης
Η ΣΤΙΓΜΗ: Η ολιγωρία του Στόουνς στη φάση του 109′. Και να σκεφτεί κανείς ότι 10 λεπτά νωρίτερα είχε χάσει κλασική ευκαιρία για γκολ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τσουνεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)
ΓΚΟΛ: 68’ Πέρισιτς, 109’ Μάντζουκιτς – 5’ Τρίπιερ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 48’ Μάντζουκιτς , 96’ Ρέμπιτς – 54’ Γουόκερ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –
ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (95’ Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς (119’ Μπάντελ), Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (101’ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς (115’ Τσόρλουκα), Πέρισιτς.
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ (112’ Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Χέντερσον (97’ Ντάιερ), Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Άλι, Γιανγκ (90’ Ρόουζ), Στέρλινγκ (74’ Ράσφορντ), Κέιν.