Το πάθος και η προσπάθεια των Ρώσων ανταμείφθηκε, αφού κατάφεραν να κρατήσουν για 120 λεπτά την Ισπανία στο 1-1 και στην διαδικασία των πέναλτι ο Ακινφέεφ με δύο αποκρούσεις (σκορ 4-3) τους έστειλε στα προημιτελικά!
Ψυχικά στοιχεία που έλειψαν από τη «φούρια ρόχα» και αντιστάθμισαν το γεγονός πραγματοποίησε 1114 (!) πάσες αντί μόλις 290 των αντιπάλων της. Παρόλα αυτά καμία δεν ήταν ασίστ εκεί που μετρά, στο τελευταίο μισό του γηπέδου, το επιθετικό. Μοιραία οι οικοδεσπότες κράτησαν με όλες τους τις δυνάμεις το 1-1 και πήγαν το παιχνίδι εκεί που είχαν ίσες πιθανότητες να το κερδίσουν με τους ποιοτικότερους αντιπάλους τους, στα πέναλτι. Δικαιώθηκαν!
Ο Ακινφέεφ ντύθηκε για ένα απόγευμα… Ντούντεκ και θυμίζοντας τον ανορθόδοξο τρόπο που ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ απόκρουε τα πέναλτι στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, είπε «όχι» σε Κόκε και Άσπας, στέλνοντας τη χώρα του για πρώτη φορά στους «8» του Μουντιάλ!
Η Ρωσία ξεπέρασε τις προσδοκίες με την παρουσία της στους ομίλους, όμως το πραγματικά σπουδαίο είναι το πως κατάφερε τα φτάσει την Ισπανία μέχρι τα όριά της. Η επιλογή του Ιέρο να αφήσει για πρώτη φορά τον Ινιέστα εκτός ενδεκάδας μετά από οκτώ χρόνια (21 συνεχόμενα ματς), ήταν ενδεικτική της ηγετικής θέσης που θέλησε να δώσει στον Ισκο.
Εντούτοις η «φούρια ρόχα» έχει μάθει να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίο είτε αυτές οι αλλαγές, είτε οι Ρώσοι τον εμπόδισαν. Παρότι είχε την κυριαρχία των κινήσεων και τη συντριπτική κατοχή της μπάλας, κατάφερε να ανοίξει το σκορ από μια κόντρα μετά από την λαβή… ελληνορωμαϊκής μάχης που έκαναν Ράμος και Ιγκνάσεβιτς ο ένας στον άλλο (12’).
Παρόλα αυτά οι οικοδεσπότες δεν έχασαν το νεύρο τους και με τον Γκολόβιν προειδοποίησαν (36’) για την ισοφάριση. Το 1-1 ήταν αποτέλεσμα πάντως του για… ανεξήγητο λόγο εκτεταμένου χεριού του Πικέ, σε φάση που ο Τζιούμπα του κέρδισε την κεφαλιά (41’). Ο φορ της Ρωσίας από το σημείο του πέναλτι δε λάθεψε και έκτοτε οι Ισπανοί αγχώθηκαν.
Η απουσία δημιουργίας έφερε την εσπευσμένη είσοδο του Ινιέστα, όμως η πρώτη πραγματική επικίνδυνη φάση για τον Ακινφέεφ ήρθε από τα πόδια του ίδιου στο 84’ και ο αρχηγός της Ρωσίας αντέδρασε εξαιρετικά. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση όπου εκεί το μοναδικό αξιόλογο πέραν του Γερόχιν που έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που μπαίνει ως τέταρτη αλλαγή, ήταν η απόκρουση του Ακινφέεφ στο σόλο και το σουτ του Ροντρίγκο (107’).
Ο κόσμος στο «Λουζνίκι» πανηγύρισε σαν γκολ το σφύριγμα της λήξης του έξτρα 30λεπτου. Η Ρωσία πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο μακριά, στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της σύγχρονης εποχής. Το καλύτερα βέβαια ήρθε μετά… Και το άξιζε!
https://twitter.com/sakkeermsp7/status/1013468482825080832
MVP: Ιγκόρ Ακινφέεφ. Δύο αποκρούσεις πέναλτι, εννέα στο ματς συνολικά. Δεν τίθεται καν συζήτηση ποιος ήταν ο πολυτιμότερος. Για ένα τερματοφύλακα μάλιστα που έχει λοιδορηθεί πολλές φορές για τα αρνητικά του ρεκόρ στο Champions League, ήταν η απόλυτη δικαίωση.
DOWN: Ντιέγκο Κόστα. «Πνίγηκε» ανάμεσα στα υψηλόσωμα στόπερ της Ρωσίας και δεν συνέβαλε επιθετικά, χάνοντας μάλιστα την πλειοψηφία των μονομαχιών του (9 από τις 13).
Η ΣΤΙΓΜΗ: Η διπλή απόκρουση του Ακινφέεφ στο 84’. Έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για τις γκάφες του, όμως ο αρχηγός της Ρωσίας είχε μια στιγμή μεγάλης κλάσης. Αρχικά απέκρουσε στη γωνία του το σουτ του Ινιέστα και στη συνέχεια το πλασέ του Άσπας.
Η διαδικασία των πέναλτι
1-0 Ινιέστα
1-1 Σμόλοφ
2-1 Πικέ
2-2 Ιγκνασέβιτς
2-2 Αστόχησε ο Κόκε
2-3 Γκολοβίν
3-3 Ράμος
3-4 Τσερίσεφ
3-4 Αστόχησε ο Ασπας
ΓΚΟΛ: 12’ αυτ. Ιγκνάσεβιτς / 41’ πέν. Τζιούμπα
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 40’ Πικέ / 54’ Κουτέποφ,71’ Ζόμπνιν
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάιπερς (Ολλανδία)
Ισπανία (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Ράμος, Πικέ, Αλμπα, Νάτσο (70′ Καρβαχάλ), Σίλβα (67′ Ινιέστα), Μπουσκέτς, Ισκο, Κόκε, Ασένσιο (104′ Ροδρίγκο), Ντιέγκο Κόστα (80′ Ασπας)
Ρωσία (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Κουντριασόφ, Ιγκνιασέβιτς, Κουτέποφ, Φερνάντες, Ζιρκόφ (46′ Γκρανατ), Σαμέντοβ (61′ Τσερίσεφ), Ζόμπνιν, Κουζιάεφ (67′ Ερόχιν), Γκολοβίν, Τζιούμπα (65′ Σμόλοφ)