Ο Μο Σαλάχ βρίσκεται στη Ρωσία και αναμένεται απόψε ν’ αγωνιστεί κόντρα στη διοργανώτρια του Μουντιάλ, μα η εικόνα του αντανακλάται ζωηρή παντού στην Αίγυπτο. Είναι πάνω σε τοίχους και ποτήρια, σε κλινοσκεπάσματα. Είναι δίπλα στο νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, τη φωνή της Αιγύπτου, Ουμ Κουλθούμ και τον εθνικό ποιητή της χώρας, Αχμέντ Φουάντ Νεγκμ. Είναι...
Συντάκτης: Μαρία ΚαούκηΧρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ο Μο Σαλάχ βρίσκεται στη Ρωσία και αναμένεται απόψε ν’ αγωνιστεί κόντρα στη διοργανώτρια του Μουντιάλ, μα η εικόνα του αντανακλάται ζωηρή παντού στην Αίγυπτο.
Είναι πάνω σε τοίχους και ποτήρια, σε κλινοσκεπάσματα. Είναι δίπλα στο νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, τη φωνή της Αιγύπτου, Ουμ Κουλθούμ και τον εθνικό ποιητή της χώρας, Αχμέντ Φουάντ Νεγκμ. Είναι ένα μυθιστόρημα, ένα χαρούμενο τραγούδι και στίχοι φωτισμένοι με ελπίδα για τους Αιγύπτιους αυτό το παιδί.
Είναι στο καφέ, στο κέντρο του Καΐρου. Το μαγαζί έγινε διάσημο όταν… ξεφύτρωσε και η τοιχογραφία με τον άσο της Λίβερπουλ, δίπλα στα τοτέμ του πολιτισμού της χώρας.
Αυτή είναι η εικόνα του. Ομως, η ψυχή του βρίσκεται στα θεμέλια των αγαθοεργιών του στη δική του πόλη, τη Ναγκρίγκ, στο Δέλτα του Νείλου. Σχολεία, ιατρικά και αθλητικά κέντρα χτίστηκαν με δικά του χρήματα εκεί. Τον λατρεύουν σαν τον προσωπικό τους Θεό. Δικαίως.
Οι προβλέψεις για το αποψινό παιχνίδι δεν δίνουν σκορ, όμως έχουν ένα σίγουρο. Οι δρόμοι στην Αίγυπτο θα αδειάσουν. Οπως γίνεται και όταν παίζει η Λίβερπουλ. Επικρατεί ησυχία στη χώρα, μέχρι να σκοράρει το σπλάχνο της πατρίδας τους. Τότε, κραυγές και πανηγυρισμοί ξαναδίνουν σφυγμό ζωής στις πόλεις.
Το περίφημο καφέ δέχεται επισκέπτες μόνο και μόνο για να βγάλουν μια φωτογραφία δίπλα στην τοιχογραφία του Μο Σαλάχ. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Χάνι Φατί είπε: «Το μαγαζί έγινε δημοφιλές. Ερχονται για φωτογραφίες ξένοι και Αιγύπτιοι. Είναι ένα σύμβολο της Αιγύπτου».Τα περισσότερα μαγαζιά πια έχουν εισάγει ελάχιστη κατανάλωση για τους πελάτες που θέλουν μια θέση σε αυτά την ώρα των αγώνων του 26χρονου επιθετικού, ενώ τα παιχνίδια της Λίβερπουλ συγκεντρώνουν καλύτερα ποσοστά τηλεθέασης και από το ντέρμπι της Αλ Αχλί με τη Ζάμαλεκ.
Δεν ξεφεύγει κανείς από την εικόνα του πιο εξαγώγιμου «προϊόντος» της Αιγύπτου. «Είναι η υπερηφάνεια όλων των Αιγυπτίων, των Αράβων και των μουσουλμάνων», είπε ο περιπτεράς Ανουάρ, στο Κάιρο και πρόσθεσε: «Δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη γενιά του, αλλά τις επόμενες γενιές».Εξήγησε πως ό,τι φέρει το όνομά του ξεπουλάει. Δεν νοείται Αιγύπτιος να μην έχει λίγο… Μο Σαλάχ πάνω του, σπίτι του. Ακόμη και στα παραδοσιακά φανάρια για το Ραμαζάνι υπάρχει το πρόσωπό του.
Οι διαφημιστικές πινακίδες ακολουθούν η μία την άλλη στο δρόμο σαν τουβλάκια σε ντόμινο και το αυτονόητο: οι φανέλες με το όνομά του είναι must have για μικρούς και μεγάλους.
«Σαλαχάκια» μικρά στις αλάνες παίζουν μπάλα, ενώ μεγάλα «σαλάχια» στα καφενεία καπνίζουν ναργιλέ και συζητούν για ποδόσφαιρο, δηλαδή για το original «σαλάχι».