«Όλοι οι επισκέπτες στη Ρωσία, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορούν να περιμένουν ένα θερμό καλωσόρισμα, μια σπουδαία φιλοξενία και μια αξέχαστη εμπειρία».
Η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας και οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA), είναι καθησυχαστικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους και στα μέλη κοινοτήτων LGBT, που θα θελήσουν να επισκεφθούν μια ομοφοβική χώρα για να παρακολουθήσουν και να ζήσουν το κλίμα ενός Μουντιάλ.
Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα τους επιτραπεί να κρατούν τη σημαία με το ουράνιο τόξο-σήμα κατατεθέν-εντός κι εκτός γηπέδων.
Όμως, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.
«Αν δύο άνδρες φιλιούνται, θα τους καταγγείλουμε στην αστυνομία. Τα υπόλοιπα είναι θέματα των αστυνομικών. Για εμάς, οι Ορθόδοξες αξίες της πίστης και της οικογένειας, προηγούνται όλων» δήλωσε ο Όλεγκ Μπαράνικοφ, επικεφαλής ομάδας Κοζάκων εθελοντών στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η ομοφοβία και η ασφάλεια των ομοφυλόφιλων αποτελούν «βραχνά» για τις ρωσικές αρχές και τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Φίλοι του ποδοσφαίρου, της κοινότητας LGBT, έχοντας ήδη παρακολουθήσει διεθνή τουρνουά, δηλώνουν ότι δεν θα ταξιδέψουν σε μια χώρα γνωστή για τους νόμους ενάντια στους γκέι, σε μια χώρα βασανισμού των ομοφυλόφιλων ανδρών.
Όμως, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές. «Θέλω να υποστηρίξω την ομάδα μου και να δείξω σε μια χώρα που είναι εχθρική σε αυτή την κοινότητα, ότι, έστω και μικρή, υπάρχουμε κι εμείς. Θέλω να ζήσω την ατμόσφαιρα, τη συγκίνηση να πάω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και φυσικά να φωνάξω για την Αγγλία» δηλώνει ο Ντι Κάνινγχαμ, επικεφαλής μιας ομάδας οπαδών LGBT από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι στη Ρωσία», τόνισε ο πρώην Ρώσος διεθνής, Αλεξέι Σμέρτιν, κύριος εκπρόσωπος της επιτροπής κατά των διακρίσεων στο «Ρωσία 2018».