Tο ονομάζουν ολική κατάρρευση. Συμβαίνει και στις καλύτερες (ποδοσφαιρικές) οικογένειες. Τα… κιτάπια του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι γεμάτα από εντυπωσιακούς αποκλεισμούς εθνικών ομάδων, οι οποίες κουβαλούσαν την ταμπέλα του φαβορί. Η Γερμανία του 2018 είναι η τελευταία που τοποθέτησε το όνομά της σε μία λίστα που καμία ομάδα δε θέλει να γίνει μέλος.
Η σειρά της αφήγησης των παρακάτω γεγονότων είναι τυχαία. Ετσι και αλλιώς, ένας αποκλεισμός δεν μπορεί να είναι μεγάλος ή μικρός. Είναι αποκλεισμός.
Το θαύμα στο γρασίδι (1950)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, το πρώτο έπειτα από 12 έτη και τον σκληρό δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τοποθετούσε την Αγγλία στο ρόλο του φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Στην αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα «τρία λιοντάρια» βρέθηκαν στην πλευρά των ηττημένων (1-0). Η έκπληξη, η οποία έλαβε τον τίτλο «Το θαύμα στο γρασίδι», ήταν τόσο μεγάλη, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα οι Βρετανοί που πήραν τις εφημερίδες τους για να ενημερωθούν, πίστευαν πως είχε γίνει τυπογραφικό λάθος!
Η Αγγλία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων.
Το «ναυάγιο» της Βραζιλίας (1966)
Είναι η χρονιά της Αγγλίας. Το μοναδικό Μουντιάλ τους. Προτού συμβεί αυτό, η Βραζιλία των Πελέ, Γκαρίντσα, Ρίλντο και Μπελίνι, δύο φορές πρωταθλήτρια τότε, διένυε τη χρυσή εποχή της.
Και όμως… Στον όμιλο με τις Πορτογαλία, Ουγγαρία και Βουλγαρία, οι Βραζιλιάνοι ηττήθηκαν από την Ουγγαρία (3-1 στην πρώτη ήττα τους από το 1954!) και κατόπιν από την Πορτογαλία του Εουσέμπιο (3-1) και είπαν πρόωρο αντίο.
https://www.youtube.com/watch?v=v8lJvIVKiHU
Η γαλλική ανταρσία (2002)
Πολλά έχουν γραφτεί για εκείνες τις ημέρες στην Κορέα και την Ιαπωνία. Ο Ραϊμόν Ντομενέκ δεν συμπαθούσε τους ποδοσφαιριστές που δεν είχαν λευκό χρώμα στο δέρμα τους. Οι ποδοσφαιριστές δεν… γούσταραν τον Ντομενέκ. Και κάπως έτσι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 1998 και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2000, τέθηκε νοκ άουτ από τη φάση των ομίλων το 2002!
Ηττήθηκαν από Σενεγάλη και Δανία και πήραν έναν βαθμό κόντρα στην Ουρουγουάη.
Όταν η Κορέα απέκλεισε τους… πάντες (2002)
Κάτι η… αύρα της διοργανώτριας. Κάτι η απαραίτητη εύνοια της διοργανώτριας. Η Κορέα τα έβαλε σχεδόν με ολόκληρο την ευρωπαϊκή Ήπειρο και παραλίγο να κερδίσει!
Στη φάση των ομίλων άφησε εκτός την Πορτογαλία των Λουίς Φίγκο, Φερνάντο Κόουτο, Πάουλο Σοουζα, Ρουί Κόστα, στους «16» απέκλεισε την Ιταλία (2-1) και στους «8» την Ισπανία (0-0 κ.α., 5-3 στα πέναλτι). Στον ημιτελικό ηττήθηκε από τη Γερμανία (1-0).
To πάθημα της Ιταλίας (2010)
Από τον αποκλεισμό του 2002, η Ιταλία έφτασε στην κορυφή του κόσμου το 2006. Και από εκεί, ξανά στα… Τάρταρα!
Αυτό και αν είναι μαρτύριο. Η πρωταθλήτρια κόσμου κατέφθασε στο γερμανικό Μουντιάλ με την ίδια συνταγή: στηρίχθηκε στους γηραιότερους παίκτες της και το… πλήρωσε. Αποκλεισμός στη φάση των ομίλων, κόντρα σε Παραγουάη, Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία!
Το τέλος στο σερί της Ισπανίας (2014)
Πρωταθλητές Ευρώπης το 2008. Πρωταθλητές κόσμου το 2010. Και ξανά πρωταθλητές Ευρώπης το 2012. Το απίστευτο σερί της Ισπανίας έμελλε να σταματήσει στη Βραζιλία. Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις με κάτι… θορυβώδες. Οι Ισπανοί απέτυχαν να πάρουν έστω έναν βαθμό απέναντι σε Ολλανδία και Χιλή και η επικράτηση, με 3-0, κόντρα στην Αυστραλία, απλώς τους έφερε στην 3η θέση.
https://www.youtube.com/watch?v=0Mev6zmo4WI
Όταν η Κολομβία ήταν το φαβορί (1994)
Η επιλογή τούτης της ομάδας έγινε για έναν διαφορετικό λόγο: το μακρινό 1994 η Κολομβία λογίζονταν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου! Μία διαπίστωση ίσως υπερβολική, η οποία… γεννήθηκε από την εντυπωσιακή παρουσία της στην προκριματική ζώνη της Νοτίου Αμερικής, με κορυφαίο… διαμάντι εκείνο το 5-0 στο Μπουένος Αϊρες επί της Αργεντινής!
https://www.youtube.com/watch?v=HM9BCnqTNlw