ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αϊτόρ είναι η εξελιγμένη έκδοση του Ποντένσε

Τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι ο Ισπανός προσφέρει όσο ο Πορτογάλος στον Ολυμπιακό και... λίγο παραπάνω
Ο Αϊτόρ είναι η εξελιγμένη έκδοση του Ποντένσε

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που σίγουρα μονοπωλεί τις συζητήσεις στη φετινή Super League, αυτός είναι δεδομένα ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα.

Ο Ισπανός άσος του Παναθηναϊκού πραγματοποιεί μια σεζόν, η οποία μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για συμμετοχή σε ένα από τα TOP-5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αυτός είναι ένας και από τους δύο δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει ο 26χρονος. Πέρα από το μέλλον του, το οποίο είναι το «καυτό» θέμα της τρέχουσας περιόδου, ανοίγει η συζήτηση και για το πόσο επιδραστικός είναι στο «τριφύλλι».

Στην Ελλάδα εντοπίζεται μια τάση αποθέωσης των ικανών εξτρέμ και ισοπέδωσης των όχι και τόσο καταλυτικών. Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα ανήκε ξεκάθαρα στην πρώτη κατηγορία.

Για να διαπιστώσει όμως κανείς την αξία του Ίβηρα κυνηγού, θα πρέπει να τον αντιπαραβάλλει με το αντίπαλο δέος. Τον άνθρωπο που ακόμα και σήμερα, μετά από δύο χρόνια από την παρουσία του στον Ολυμπιακό μνημονεύεται με τα καλύτερα λόγια από τους οπαδούς της ομάδας.

Ο λόγος για τον Ντανιέλ Ποντένσε, ο οποίος στις δύο σεζόν που φόρεσε τα ερυθρόλευκα, συνέχισε με μεγάλη επιτυχία την παράδοση που έχει η ομάδα του Πειραιά στους εξτρέμ (Τζόρτζεβιτς, Γκαλέτι, Κάμπελ) τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ο Πορτογάλος είναι το τέλειο παράδειγμα για να εξάγει κανείς πολύτιμα συμπεράσματα μέσα από μια ενδιαφέρουσα σύγκριση.

Μοναδικός αστερίσκος, το γεγονός ότι η τρίτη σεζόν του Ισπανού με τους «πράσινους» δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ωστόσο, η εικόνα των στατιστικών των δύο ποδοσφαιριστών μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι ο Αϊτόρ αποτελεί μια βελτιωμένη, πληρέστερη και πιο εξελιγμένη έκδοση του Ποντένσε.

Γνώμονες της σύγκρισης, οι δύο σεζόν του Πορτογάλου (2018-2019, 2019-2020) και οι δύο και… κάτι του Ισπανού (2020-2021, 2021-2022 και 2022-2023).

Αϊτόρ VS Ποντένσε: Πιο killer ο Ισπανός, πιο δημιουργός ο Πορτογάλος

Σε 81 παιχνίδια που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό, ο Ποντένσε σημείωσε 14 γκολ και μοίρασε 17 ασίστ. Καλύτερη από άποψη στατιστικής η σεζόν 2018-2019, όπου μέτρησε οκτώ γκολ και εννιά τελικές πάσες σε 41 αναμετρήσεις.

Λίγο πιο χαμηλά νούμερα την επόμενη, όταν είχε απολογισμό έξι γκολ και οκτώ ασίστ σε 40 παιχνίδια.

Από την άλλη, ο Ισπανός αποδεικνύεται περισσότερο… killer μιας και σε 69 ματς έχει 19 τέρματα και 14 ασίστ. Χλιαρό ξεκίνημα τη σεζόν 2020-2021 με 3 γκολ και δύο ασίστ σε 24 ματς, που άλλαξε άρδην την επόμενη.

Πέρυσι, όπου στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό, ο Αϊτόρ έκανε μια φοβερή σεζόν με 9 γκολ και 10 τελικές πάσες σε μόλις 37 ματς! Από τις πέντε συνολικά σεζόν των δύο, αυτή είναι η πιο παραγωνιστική με διαφορά.

Σε συνολικό επίπεδο, ο Αϊτόρ έχει πιο «γεμάτα» νούμερα, ενώ συνεισφέρει περισσότερο και στο τακτικό κομμάτι, έχοντας αμυντική συνέπεια στα πλάνα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Από την άλλη, ο Ποντένσε υπερισχύει στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά με τη σεζόν να προχωρά, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Πορτογάλος θα παραμείνει μπροστά στην εν λόγω κατηγορία.

Επομένως, σε εκτέλεση, σε δημιουργία, αλλά και στο τακτικό κομμάτι, ο Ισπανός υπερισχύει και μπορεί να χαρακτηριστεί σε καθαρά ατομική σύγκριση χωρίς ομαδικές παραμέτρους (σ.σ τίτλοι), ως μια πληρέστερη και εξελιγμένη εκδοχή του Ποντένσε.

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Ίδιο με τον Κάρμο τον βλέπει ο Αλέξης Σπυρόπουλος…

Ίδιο με τον Κάρμο τον βλέπει ο Αλέξης Σπυρόπουλος…

Αποθέωσε τον αμυντικό του ΠΑΟΚ ο γνωστός δημοσιογράφος στην εκπομπή του OPEN…

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΟΚ είδε ο Αριστομένης Κουτσιαύτης

Πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΟΚ είδε ο Αριστομένης Κουτσιαύτης

Ανέλυσε τις δύο επίμαχες φάσεις του αγώνα ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, καταλήγοντας πως στο σπρώξιμο στον Σβιντέρσκι υπήρχε λόγος για καταλογισμό πέναλτι.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Super League play out – Βαθμολογία: Κρατάει το +5 ο Βόλος! Υποβιβασμός και μαθηματικά για Λαμία!

Super League play out – Βαθμολογία: Κρατάει το +5 ο Βόλος! Υποβιβασμός και μαθηματικά για Λαμία!

Η Καλλιθέα νίκησε στο Αγρίνιο, αλλά το ίδιο έκανε και ο Βόλος απέναντι στον Πανσερραϊκό και η απόσταση των πέντε βαθμών διατηρήθηκε.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΝΠΣ Βόλος – Πανσερραϊκός 3-0: Ορίζει την τύχη του!

ΝΠΣ Βόλος – Πανσερραϊκός 3-0: Ορίζει την τύχη του!

Μια ακόμα νίκη για τον αήττητο μέχρι στιγμής Βόλο στα play out που ορίζει ο ίδιος την τύχη του στην μάχη της παραμονής.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός : Ο Γιάρεμτσουκ απειλεί τον Ελ Κααμπί

Ολυμπιακός : Ο Γιάρεμτσουκ απειλεί τον Ελ Κααμπί

Εντελώς διαφορετικός ο ρόλος του Ουκρανού επιθετικού τη νέα σεζόν στον Ολυμπιακό…

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Άλλος το όνομα, άλλος τη χάρη!

Παναθηναϊκός: Άλλος το όνομα, άλλος τη χάρη!

Ο Τάκης Φύσσας λειτουργεί ως διεθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος στο «τριφύλλι».

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναιτωλικός – Athens Καλλιθέα 0-1: Ζωντανή η Καλλιθέα, μεγάλο διπλό στο Αγρίνιο

Παναιτωλικός – Athens Καλλιθέα 0-1: Ζωντανή η Καλλιθέα, μεγάλο διπλό στο Αγρίνιο

Η Καλλιθέα πέρασε με νίκη από το Αγρίνιο

Ποδόσφαιρο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο παίκτης που θέλει ο Μεντιλίμπαρ

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο παίκτης που θέλει ο Μεντιλίμπαρ

Ο Ολυμπιακός θα κάνει κίνηση σε ένα σημείο του γηπέδου και ο Μεντιλίμπαρ θέλει παίκτη

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ποδόσφαιρο: Λεβαδειακός – Λαμία 0-0: Όλα μπαίνουν και όλα… χάθηκαν!

Λεβαδειακός – Λαμία 0-0: Όλα μπαίνουν και όλα… χάθηκαν!

Πολλές ευκαιρίες ο Λεβαδειακός, μια αλλά... άχαστη η Λαμία. Καμία δεν έγινε γκολ και 0-0 στην Βοιωτία.

Ποδόσφαιρο