ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε status επειδή ο Γιάννης Παπαδημητρίου μαγειρεύει πριν πεινάσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς – Δικαίωση Sportime που φώναζε 2 χρόνια για τεχνικό διευθυντή

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο καλός τεχνικός διευθυντής είναι απαραίτητος όσο και ο προπονητής. Ο Παναθηναϊκός έχει και από τα δύο, Γιοβάνοβιτς, Παπαδημητρίου…

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο καλός τεχνικός διευθυντής είναι απαραίτητος όσο και ο προπονητής. Ο Παναθηναϊκός έχει Γιοβάνοβιτς, Παπαδημητρίου
Ο Παναθηναϊκός άλλαξε status επειδή ο Γιάννης Παπαδημητρίου μαγειρεύει πριν πεινάσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς - Δικαίωση Sportime που φώναζε 2 χρόνια για τεχνικό διευθυντή
Συντάκτης: Γεράσιμος Μανωλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ο Παναθηναϊκός είναι στα play off του Champions League. Με άλλα λόγια, πέρασε δύο προκριματικούς γύρους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο λόγος; Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πλαισιώθηκε από τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Το Sportime έγραφε για το συγκεκριμένο έλλειμμα δύο χρόνια τώρα…

Πολλές είναι οι φορές που μια κριτική, καλόπιστη πάντα, θα γίνει αφορμή για ένα (οποιοδήποτε) μέσο να τα… ακούσει. Η κύρια αιτία, συνήθως τουλάχιστον, είναι πως κάθε άρθρο έχει τον σκοπό του. Βασικά αυτό είναι λανθασμένο. Διότι, κάθε άρθρο έχει το σκοπό του. Απλώς δεν είναι αυτός που νομίζει ο κόσμος: να κάνουμε ζημιά ή να κάνουμε εξυπηρέτηση.Τουλάχιστον αυτό στο Sportime δεν ισχύει, από την πρώτη του κιόλας μέρα. Διότι, το Sportime δεν είναι οποιοδήποτε μέσο.

Με αφορμή όμως την επιτυχία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη καλό είναι να θυμίσουμε το πόσο είχαμε υπερθεματίσει για την αναγκαιότητα πρόσληψης ενός τεχνικού διευθυντή στους «πράσινους». Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν νοείται ο προπονητής να συντονίζει όλο τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Από τα επαφές, το ποσό, την ανεύρεση παικτών, τις συζητήσεις με τον εκάστοτε ατζέντη, τον έλεγχο του χαρακτήρα του παίκτη και ένα σωρό άλλα πράγματα που είναι απαραίτητα πριν αποκτηθεί ένας παίκτης. Και δε γίνεται, διότι την ίδια ώρα προπονεί, προετοιμάζει, σχεδιάζει τακτικές, παρακολουθεί τους αντιπάλους.

Αυτό την πρώτη σεζόν δεν φάνηκε. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέλαβε ένα χάος. Δεν είχε ευρωπαϊκά παιχνίδια, ουδείς είχε απαιτήσεις, κινήθηκε κάτω από τα ραντάρ και το να ενισχυθεί εκείνη την περίοδο δεν είχε τόσο νόημα. Το πρώτο του καλοκαίρι. Όλη τη σεζόν, αυτό το μοντέλο λειτούργησε. Από τη στιγμή που ήρθε και η κατάκτηση του Κυπέλλου, όλα έδειχναν να πηγαίνουν βάσει σχεδίου. Επιπρόσθετα, ο κόσμος ήταν με το μέρος του κόουτς 100% σε όλα!

Το πρόβλημα του Γιοβάνοβιτς ξεκίνησε την επόμενη σεζόν

Η επόμενη χρονιά όμως ήταν διαφορετική. Ο Παναθηναϊκός είχε προκριματικά και πήγε να παίξει χωρίς επάρκεια στο ρόστερ. Αποκλείστηκε, κυρίως επειδή δεν είχε ποιοτικές λύσεις και βάθος στο έμψυχο δυναμικό του. Διότι, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε να είναι βέβαιος για τους παίκτες που θα έρθουν. Το ψείριζε το θέμα και καλά έκανε. Δεν καθυστερούσε ακριβώς, απλώς δεν είχε χρόνο να τα κάνει όλα μαζί.

Το πρόβλημα συνεχίστηκε και μέσα στη σεζόν. Παρά τη διακοπή γα το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ο Παναθηναϊκός είχε χρόνο να ενισχυθεί και να καλύψει το κενό του Αϊτόρ που ήταν τραυματίας. Μπροστά του δε το «τριφύλλι» είχε έναν πολύ απαιτητικό Ιανουάριο με παιχνίδια ανά τρεις μέρες και ματς με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο. Τελικά, ο Μαντσίνι ήρθε τελευταία στιγμή. Η ζημιά (με Ιωνικό και ΟΦΗ) είχε γίνει, η ΑΕΚ μείωσε τη διαφορά και τελικά δεν ήρθε και ο τίτλος στο φινάλε.

Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε και ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να βλέπει πόσο λείπει ο τεχνικός διευθυντής. Ωστόσο, δεν ήθελε να το παραδεχτεί, πρώτα από όλα στον εαυτό. Ακόμα και κάποιες επιλογές του σε παίκτες δεν έδειχναν οι πλέον ενδεδειγμένες. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που κάνουν τη διαφορά στον Παναθηναϊκό του «σήμερα», υπήρχαν πριν την έλευση του Σέρβου κόουτς (Χουάνκαρ, Ρούμπεν για παράδειγμα).

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου πλαισίωσε τον Γιοβάνοβιτς και άλλαξε ο Παναθηναϊκός

Ο Γιάννης Αλαφούζος άρχισε να ακούει ολοένα και περισσότερο τους συνεργάτες του που έλεγαν για πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Αρχικά, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού ήταν κι εκείνος διστακτικός. Για δύο λόγους. Πρώτος και κυριότερος ήταν να μην πάει κόντρα στα «θέλω» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο δεύτερος ήταν πως ο Παναθηναϊκός είχε «καεί» τα τελευταία χρόνια από τους τεχνικούς διευθυντές και τα καμώματά τους. Από την άλλη μεριά, ένας τεχνικός διευθυντής ήταν απαραίτητος για να τρέξουν όλα άμεσα.

Τελικά το πήρε απόφαση. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ήταν ο εκλεκτός για τον Παναθηναϊκό και δεν ήταν απλή υπόθεση να τον αποδεχτεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Καθόλου μάλιστα. Διότι, η πρώτη τους συνάντηση δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα η συνεργασία να δείχνει πως θα τσουλήσει δύσκολα. Αυτή η αρχική διαφωνία ήταν εποικοδομητική. Διότι, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να διαχωρίσουν τους ρόλους τους. Ξεκαθάρισαν μέχρι που θα πάει ο ένας και που ο άλλος.

Τα αποτέλεσμα έδειχναν πως με τον Γιάννη Παπαδημητρίου τα πράγματα κυλούν ρολόι. Επιπρόσθετα, παίκτες ποιοτικοί έρχονται στο «τριφύλλι», τη στιγμή που πρέπει και μάλιστα τις περισσότερες φορές πριν… πεινάσει ο Γιοβάνοβιτς, έχει «μαγειρέψει» ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

Δικαίωση για το Sportime που μίλαγε για τεχνικό διευθυντή

Μετρημένα οκτώ άρθρα μέσα σε δύο χρόνια είχε το Sportime για το πόσο απαραίτητο είναι ο Παναθηναϊκός να έχει τεχνικό διευθυντή. Πρώτο από όλους ευνοήθηκε από την εξέλιξη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια του βρήκε τρόπο και έβγαλε νοκ άουτ τη Μαρσέιγ.

Με τον Παναθηναϊκό να είναι εντός ευρωπαϊκών ομίλων τα παιχνίδια μέσα στη σεζόν θα είναι πάρα πολλά. Το ρόστερ είναι γεμάτο. Με άλλα λόγια, μπορεί να αντέξει τα πολλά καρπούζια μέσα στην ίδια μασχάλη. Μάλιστα, μετά από κάθε πρόκριση ερχόταν και ένας παίκτης.

Μετά και την οριστικοποίηση της απόκτησης το Αράο, ο Παναθηναϊκός έχει σχεδόν δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση. Μπορεί και παραπάνω…

Τερματοφύλακες
Μπρινιόλι
Λοντίγκιν
Ξενόπουλος

Δεξιά μπακ
Βαγιαννίδης
Κώτσιρας

Αρ. Μπακ
Χουάνκαρ
Μλαντένοβιτς

Στόπερ
Σενκεφελντ
Μάγκνουσον
Γέντβαϊ
Πάλμερ Μπράουν
Σιδεράς

6άρια
Ρούμπεν
Αράο
Τσόκαϊ

8άρια
Βιλένα
Τσέριν
Ζέκα

10άρια
Τζούρισιτς
Κλέινχεϊσλερ
(Μπερνάρ)

Εξτρέμ
Παλάσιος
Μαντσίνι
Βέρμπιτς
Αϊτόρ
(Μπερνάρ)

Επιθετικοί
Ιωαννίδης
Σπόραρ
Γερεμέγιεφ

Exit mobile version