Ποδόσφαιρο σημαίνει δράμα, ανατροπές και φυσικά, στρατηγική. Όμως το 1994, ένας αγώνας στο Κύπελλο Καραϊβικής κατάφερε να ξεπεράσει κάθε φαντασία. Στην αναμέτρηση μεταξύ Μπαρμπάντος και Γρενάδας, οι κανονισμοί του τουρνουά – συγκεκριμένα το “χρυσό γκολ” που μετρούσε ως δύο – άλλαξαν εντελώς τη ροή του παιχνιδιού.
Με τη Μπαρμπάντος να χρειάζεται νίκη με διαφορά δύο γκολ για να προκριθεί, όλα πήγαιναν καλά μέχρι το 83ο λεπτό. Τότε, η Γρενάδα σκόραρε, μειώνοντας σε 2-1 και αφήνοντας τη Μπαρμπάντος εκτός συνέχειας. Τι έκαναν λοιπόν; Σκόραραν στο δικό τους τέρμα, ισοφαρίζοντας σε 2-2 για να οδηγήσουν το παιχνίδι στην παράταση και να εκμεταλλευτούν τον περίεργο κανονισμό.
Αυτό που ακολούθησε ήταν καθαρό χάος. Οι παίκτες της Γρενάδας προσπάθησαν απεγνωσμένα να βάλουν γκολ – είτε στο δικό τους τέρμα είτε σε αυτό της Μπαρμπάντος – για να αποφύγουν την παράταση. Εν τω μεταξύ, οι παίκτες της Μπαρμπάντος υπερασπίζονταν και τα δύο τέρματα! Η εικόνα αυτή ήταν τόσο σουρεαλιστική, που το ματς έμεινε στην ιστορία.
Στην παράταση, οι παίκτες της Μπαρμπάντος κατάφεραν να σκοράρουν το χρυσό γκολ και να πάρουν τη νίκη που μετρούσε ως δύο γκολ. Όμως, η στρατηγική τους προκάλεσε αντιδράσεις, με τον προπονητή της Γρενάδας να κατακρίνει τους κανονισμούς ως «γελοίους». Η FIFA, μετά από αυτό το περιστατικό, κατάργησε τον συγκεκριμένο κανόνα, αλλά η ιστορία αυτή παραμένει σημείο αναφοράς.
Για τους ποδοσφαιρόφιλους, αυτή η στιγμή δείχνει πώς το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αθλητισμός, αλλά και παιχνίδι μυαλού.
Οι τράπουλες δεν είχαν πάντα Βαλέ, Ντάμα και Ρήγα, τι είχαν πριν;
Τελικά δεν έχω καταλάβει, που διαφέρει το θράψαλο από το καλαμάρι και γιατί είναι πιο φτηνό;