ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Σόλων Υψηλάντης πέτυχε αυτό που θα ήθελε κάθε οπαδός του Άρη

Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει πως ο Σόλων Υψηλάντης ήταν ένας άοκνος, άδολος και αέναος «στρατιώτης» του Άρη και το «έτερον ήμισυ» του Μάκη Νάτση.

Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει για το «έτερον ήμισυ» του Μάκη Νάτση, που ήταν ο Σόλων Υψηλάντης. ένας, άοκνος, άδολος, αέναος στρατιώτης του Άρη
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Ο Σόλων Υψηλάντης μπορεί να «έφυγε» σαν σώμα από τούτη τη ζωή, όμως κατάφερε να γίνει η «ψυχή» του «Κλεάνθης Βικελίδης» και σαν τέτοια θα ζει «αιώνια» στο γήπεδο που αγάπησε πιο πολύ και από το σπίτι του.

Στα 108 χρόνια ζωής του συλλόγου «Άρης» είχε την τύχη να έχεις στις τάξεις του και πολλούς μεγάλους αθλητές και αρκετούς που βοήθησαν σημαντικά ως φανείς ήρωες.

Τόσο πολύ όμως όπως ο Σόλων Υψηλάντης ήταν ελάχιστοι. Αυτός και ο Μάκης Νάτσης, γιατί ο «Θεός του πολέμου» είχε την τύχη να έχει στα δύο μεγάλα αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ δύο πραγματικούς «στρατιώτες».

Όπως και ο «Μπαρού» έτσι και ο Σόλων ήταν ένας άοκνος, ένας άδολος και ένας αέναος Αρειανός και αμφότεροι πέτυχαν αυτό που θα ήθελε να πετύχει κάθε Αρειανός. Ελάχιστοι όμως έχουν τέτοια αφοσίωση, τέτοια διάθεση για προσφορά και μάλιστα χωρίς να επιζητούν την προβολή.

Η μεγαλύτερη απόδειξη για τα παραπάνω ήταν πολλοί δεν γνώριζαν καν  πως είναι ο Σόλων Υψηλάντης φατσικά. Μέσω κάποιων βραβεύσεων μόνο τον είδαμε και διαβάσαμε τις σκέψεις του για την ομάδα που αγαπούσε, μέσω ελάχιστων συνεντεύξεων που κατάφεραν να του πάρουν κάποιοι συνάδελφοι.

Ο Σόλων Υψηλάντης υπηρέτησε τον Άρη ως αθλητής του στίβου για 24 ολόκληρα χρόνια (1946-1970) και θεωρείται από τους σημαντικότερους αθλητές της μεταπολεμικής περιόδου, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για την εξέλιξη του σύγχρονου κλασσικού αθλητισμού.

Ως αθλητής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων (μαραθωνίος, ημιμαραθωνίος, 10.000μ, 5.000μ, 3.000μ και 1.500μ.) κατάφερε μεταξύ άλλων να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μέτρα, σε διασυλλογικούς αγώνες στίβου (στη Θεσσαλονίκη το 1957) και το αργυρό μετάλλιο στον Μαραθώνιο, σε Πανελλήνιους αγώνες στίβου (το 1959).

Στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’70 ανέλαβε φροντιστής του τότε γηπέδου Χαριλάου, αφού βεβαία, πρώτα βοήθησε στο χτίσιμο του, στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, κουβαλώντας γκαζονετενεκέδες με νερό από τη Νέα Ελβετία για να γίνουν τα πρώτα τσιμέντα.

Ως φροντιστής ο Σόλων Υψηλαντής δεν ήταν ένας απλός φύλακας του  Βικελίδης. ήταν κάτι σαν το… φάντασμα της όπερας, που ζώντας στις κατακόμβες της, φρόντιζε το θέατρο να λειτουργεί σωστά και η αγαπημένη του να είναι πάντα η πριμαντόνα του. Έτσι και για τον Σόλωνα βάλτε όπου θέατρο το Βικελίδης και όπου αγαπημένη του τον Άρη.

Ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, κάθε δωμάτιο και εκείνος που φρόντιζε από το χορτάρι, έως το τελευταίο καρεκλάκι. Ήταν εκείνος που δεν ήθελε ο Άρης να χάνει ούτε δραχμή από έσοδα.

Σε βαθμό… παρεξηγήσεως κάποιες φορές αφού σχεδόν δεν άφηνε  να περάσει ούτε… κουνούπι χωρίς εισιτήριο. Χαρακτηριστικό κι ένα ακόμη παράδειγμα όταν ένας παράγοντας της Λέσχης Φίλων Άρη του ζήτησε να πάρει κουρτίνες για τα νέα γραφεία, εκείνος ζήτησε να μην αγοραστούν νέες, αλλά να φέρει κάποιες κρατημένες που είχε στις αποθήκες. Γιατί δεν ήθελε ο σύλλογος να ξοδέψει λεφτά χωρίς να χρειάζεται.

Οπως καταλαβαίνετε ο Σόλων Υψηλάντης κατάφερε να γίνει ταυτόσημος με τον Άρη και αυτό είναι ένα «παράσημο» που λίγοι έχουν καταφέρει σε πάνω 10 δεκαετίας που ο σύλλογος υφίσταται.

Πιο κάτω θα παραθέσω ιστορίες από Αρειανούς που βρήκα αναρτημένες σε ομάδες και φόρουμ και μέσα από αυτές περιγράφουν τη δική τους εμπειρία από τη συναναστροφή τους με τον Σόλωνα.

Η πρώτη είναι από τη μεγάλη δόξα του Άρη τον Γιάννη Βέννο που γράφει για τον Σόλωνα

Σόλων Υψηλάντης: Ακολουθούν ιστορίες από απλούς οπαδούς του Άρη

Exit mobile version