Όταν ο Ολυμπιακός αποτυγχάνει να επιτύχει τους στόχους του σε μία σεζόν, αγωνιστικό κέρδος δεν υπάρχει. Είναι τόσο υψηλές οι απαιτήσεις σε αυτό το σωματείο, που κάθε απώλεια τίτλου δεν χωνεύεται εύκολα. Η εξαιρετική δουλειά, όμως, που γίνεται στην Ακαδημία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Και ο Μάριος Βρουσάι δείχνει πως διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει ενεργό μέλος στο ρόστερ της πρώτης ομάδας εν όψει της νέας σεζόν και των επόμενων ετών. Ο αλβανικής καταγωγής εξτρέμ αποτελεί το «next big thing» της Ακαδημίας του Ολυμπιακού, που λειτουργεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα και ανταγωνίζεται στο υψηλότερο και κορυφαίο επίπεδο.
Επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη, ο σύλλογος έχει ρίξει το βάρος στην Ακαδημία. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις έχουν εκσυγχρονιστεί και οι επενδύσεις του διοικητικού ηγέτη των «ερυθρόλευκων» για τα τμήματα υποδομής, την τελευταία οκταετία, ξεπερνούν τα 40.000.000 ευρώ! Είναι ένα απλησίαστο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για αρκετές χώρες στο εξωτερικό, πιο προηγμένες ποδοσφαιρικά σε σχέση με την Ελλάδα. Με ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο Σχολών Ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές ακόμα χώρες του κόσμου. Με τον Γιώργο Παύλου να αποτελεί τον άνθρωπο-«κλειδί» στην υλοποίηση του πλάνου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ και της Θρύλος Α.Ε. έχει αναλάβει να οργανώσει την Ακαδημία και τις Σχολές Ποδοσφαίρου με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στο παιχνίδι της Κυριακής (29/4) με αντίπαλο τον Παναιτωλικό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αγωνίστηκαν 5+1 παίκτες από την «ερυθρόλευκη» Ακαδημία. Οι Χουτεσιώτης, Νικολάου, Ανδρούτσος και Βρουσάι ως βασικοί, ο Βέργος ως αλλαγή, ενώ μην ξεχνάμε πως και ο Φορτούνης άρχισε το ποδόσφαιρο από την Ακαδημία του συλλόγου, παίζοντας από τα 11 μέχρι τα 16 του στα τμήματα υποδομής.
Ο Λευτέρης Χουτεσιώτης, στα 24 του, έπαιξε για πρώτη φορά ως βασικός με τον Ολυμπιακό σε αγώνα Πρωταθλήματος. Και στην έκτη επίσημη συμμετοχή του με την ομάδα του Πειραιά, κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία. Ο Δημήτρης Νικολάου έχει αγωνιστεί περισσότερο από τους υπόλοιπους πέντε, μετρώντας 19 συμμετοχές και ένα γκολ στη σεζόν. Ο Θανάσης Ανδρούτσος μπορεί να είχε μέχρι χθες (29/4) 17 συμμετοχές στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (χωρίς γκολ και ασίστ στο ενεργητικό του), αλλά για πρώτη φορά έπαιξε από την αρχή στη φυσική του θέση ως οκτάρι. Η τελευταία του συμμετοχή ως βασικός είχε σημειωθεί στις 28 Οκτωβρίου και την εκτός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό με 1-0, παίζοντας ως εξτρέμ (που δεν είναι). Ο Ολυμπιακός ως οργανισμός σκοπεύει να τον μονιμοποιήσει σε ρόλο δεύτερου κεντρικού μέσου, σταματώντας τα αγωνιστικά πειράματα.
Ο 20χρονος Μάριος Βρουσάι πήρε χρόνο στα τρία τελευταία παιχνίδια Πρωταθλήματος, παίζοντας κόντρα στον Παναιτωλικό για πρώτη φορά ως βασικός. Συνολικά, έχει πέντε συμμετοχές στη σεζόν και τη νέα αγωνιστική περίοδο είναι σίγουρο πως θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Όσο για τον Νίκο Βέργο; Είναι πια 22 ετών και θα περίμενε κανείς να πάρει περισσότερες ευκαιρίες προς το τέλος της Super League, από τη στιγμή που επέστρεψε στην ομάδα τον Γενάρη (τερματίστηκε ο δανεισμός του στην ουγγρική Βάσας). Ο Έλληνας επιθετικός έπαιξε 17 λεπτά κόντρα στους Αγρινιώτες και ο Ολυμπιακός καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με την περίπτωσή του. Η συνεργασία τους ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2020, ενώ ο παίκτης μετράει συνολικά ένα γκολ και μία ασίστ σε 9 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Στην ομάδα Νέων είχε τη φήμη του δεινού σκόρερ και δεν ασχολήθηκε τυχαία μαζί του ολόκληρη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε ηλικία 18 ετών έπαιξε στο «Ολντ Τράφορντ» κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2014, ενώ παράλληλα είχε κάνει ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό και στο Πρωτάθλημα. Ο Μίτσελ τον είχε πιστέψει.
Έχει γίνει πολλή δουλειά από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού στην Ακαδημία εδώ και οκτώ σεζόν. Τα τμήματα υποδομής λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα και κυριολεκτικά δεν λείπει τίποτα από το αθλητικό κέντρο του Ρέντη, ούτε έχει να ζηλέψει το παραμικρό σε διεθνές επίπεδο. Ο Παναγιώτης Ρέτσος έχει, ήδη, «ανοίξει τα φτερά του» στην Bundesliga, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ μεταγραφής Έλληνα παίκτη στο εξωτερικό. Στη συγκεκριμένη «φουρνιά» εντάσσονται και οι Νικολάου, Ανδρούτσος, που θέλουν να καθιερωθούν στην ομάδα του Πειραιά, ενώ ο Μάριος Βρουσάι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, αποτελεί ό,τι καλύτερο στην «ερυθρόλευκη» Ακαδημία. Η δουλειά, όμως, συνεχίζεται. Μπορεί φέτος να χάθηκε το Πρωτάθλημα Κ-20, αλλά ήταν η σεζόν ανανέωσης, καθώς αρκετοί παίκτες από την Κ-17 πήραν «προαγωγή» και ο Βασίλης Βούζας δημιούργησε και διαχειρίστηκε ένα νέο σύνολο εξ αρχής.
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου η αγαπημένη του ομάδα να αναδείξει ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία της και τα «σπλάχνα» του συλλόγου, θέτοντας σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο οργανωτικό πλάνο. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοικητική ηγεσία των «ερυθρόλευκων», είχε καταστήσει σαφές πως επιθυμία του είναι ο Ολυμπιακός να στελεχώνεται με Έλληνες παίκτες, που θα έχουν προέλθει μέσα από την παραγωγική διαδικασία της ομάδας. Με τη φετινή σεζόν να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα λόγω των πολλών ξένων παικτών στο έμψυχο δυναμικό, ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει, πιστέψει και αναδείξει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και την προσωπικότητά του. Και την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά, ο σύλλογος ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κανονικότητά του.