Οι παίχτες που βάδισαν στον δρόμο του μεταξιού!
Ο Γιάνικ Καράσκο είναι ο τελευταίος που προστίθεται σε μια λίστα με παίχτες που προτίμησαν τα χρήματα από την δόξαΗ καριέρα τους σύντομη και αν δεν σταθούν τυχεροί μπορεί να τους αφήσει και κουσούρια από τους τραυματισμούς. Συνεπώς κατακριτέο δεν είναι εάν ένας ποδοσφαιριστής απαρνηθεί ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα για αγωνιστεί κάπου τον πληρώνουν (πολύ) καλά για να κάνει λίγα.
Την προηγούμενη δεκαετία αυτός ο προορισμός ήταν το MLS, πλέον είναι το κινέζικο πρωτάθλημα. Το έχουμε αποδεχτεί αυτό από πέρυσι που έγινε η πρώτη «εισβολή» στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά. Ωστόσο αυτό που ξενίζει είναι οι επιλογές ποδοσφαιριστών όπως ο Γιανίκ Καράσκο (φωτό). Στην καλύτερη φάση της καριέρας του, ακόμα κι αν είχε χάσει τη θέση του βασικού στην Ατλέτικο Μαδρίτης.
Η Νταλιάν Γιαφάνγκ τον ανάγκασε να μη το σκεφτεί δεύτερη φορά. Πώς; Μα με τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως που θα αμείβεται. Παίρνοντας ως μονάδα σύγκρισης τον συμπατριώτη του Ρομέλου Λουκάκου που στο πικ της καριέρας του αμείβεται με σχεδόν τα μισά από ίσως τον πλουσιότερο σύλλογο της Ευρώπης, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτετ, ο Καράσκο δεν θα «έπιανε» ποτέ αυτό το ποσό.
Τόσο μεγάλη είναι η διαφορά στα οικονομικά δεδομένα της Κίνας. Κι αν για τους βετεράνους ή «χορτασμένους» Τέβες, Μαστσεράνο, Λαβέτσι ή τον «καριερίστα» Χουλκ, η επιλογή είναι λογική, ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην κατηγορία του Καράσκο, συνεχώς θα αυξάνεται…
ΟΣΚΑΡ: Πρωτοπόρος μισθοφόρος
Πάντα το όνομα του Οσκαρ θα τοποθετείται πρώτο σε αυτή τη λίστα, αφού έδειξε το δρόμο. Ο πρωτοπόρος, αυτός που ανακάλυψε ότι τον… θησαυρό στην μακρινή χώρα της Ασίας. Ξαφνικά πριν από περίπου ένα χρόνο η Τσέλσι ανακοίνωνε την παραχώρησή του στη Σανγκάη Σιπγκ έναντι 60 εκατ. ευρώ. Βραζιλιάνος διεθνής στα 25 του που άφηνε την Πρέμιερ Λιγκ για την Κίνα. Ηταν ο ντόρος που ήθελαν να κάνουν οι Κινέζοι για να τους προσέξουν και η ακριβότερή τους μεταγραφή.
ΓΚΡΑΤΣΙΑΝΟ ΠΕΛΕ:Πελέ τους είπαν
Τα διεθνή τουρνουά είναι μια καλή ευκαιρία για τους παίκτες ώστε να προσελκύσουν μνηστήρες. Να κάνουν το βήμα παραπάνω. Ο Γκρατσιάνο Πελέ έπαιξε… συμπαθητικά στο Euro 2016. Δεν θύμισε πάντως και τον συνεπώνυμό του Βραζιλιάνο θρύλο. Γιατί ο μισθός που πείστηκε να του προσφέρει η Σαντόνγκ Λουνένγκ είναι θρυλικός. Ο Ιταλός φορ έφυγε με το πρώτο αεροπλάνο από Αγγλία για να υπογράψει αντί 16 εκατ. ευρώ ετησίως. Τότε ο έκτος πιο καλοπληρωμένος παγκοσμίως. Πελέ ο ένας, Πελέ κι ο άλλος.
ΟΝΤΙΟΝ ΙΓΚΑΛΟ: Με το ζόρι…
Ο Οντιόν Ιγκαλο αμείβεται στην Τσανγκτσούν Γιατάι με 11 εκατ. ευρώ. Ναι, περισσότερα από τον Καράσκο. Κι όμως ο Νιγηριανός επιθετικός δεν «ψηνόταν» αρχικά να απαρνηθεί το όνειρό του να καταξιωθεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Μέχρι που κάποιος από τη Γουότφορντ μάλλον του έβαλε μυαλό πως αυτά είναι λεφτά από… άλλον πλανήτη. Αλλωστε και «σφήκες» πληρώθηκαν αδρά (23 εκατ). Με μερικά παραπάνω μηδενικά τα συναισθήματα μπαίνουν στην άκρη και ο Ιγκαλο ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν του στην Κίνα.
ΠΑΟΥΛΙΝΙΟ: Δεν πάνε όλοι χαμένοι
Και την «αρπαχτή» του την έκανε και στην Μπαρτσελόνα αγωνίζεται πλέον. Ο Παουλίνιο είναι η τρανή εξαίρεση στον κανόνα των παικτών που στο ζενίθ τους, την κάνουν για την Ανατολή. Εφυγε ως αποτυχημένος από την Τότεναμ και κατάφερε μέσω της Γκουανγκζού να αναστήσει την καριέρα του που έδειχνε πως είχε πάρει ανεπιστρεπτί την κάτω βόλτα. Καθιερώθηκε αρχικά στην εθνική Βραζιλίας και το περασμένο καλοκαίρι η επιστροφή του στην Ευρώπη κόστισε 40 εκ. ευρώ. Οι «μπλαουγκράνα» έκαναν (ουδείς το περίμενε) διάνα.
ΣΕΝΤΡΙΚ ΜΠΑΚΑΜΠΟΥ:Success story
Σιγά μην έχανε τέτοια ευκαιρία η Βιγιαρεάλ. Εδώ κατάφερε να πουλήσει τον Αλεσάντρε Πάτο 18 εκατομμύρια, το «κανόνι» της δεν θα κατάφερνε να μοσχοπουλήσει στους πάντα ανοιχτοχέρηδες Κινέζους; Ο Σεντρίκ Μπακαμπού έγινε η ακριβότερη μεταγραφή της περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε, καθώς η Γκουοάν τον αγόρασε αντί 40 εκατ. ευρώ! Σημειωτέον το «κίτρινο υποβρύχιο» τον είχε αγοράσει 7,5 από τη Μπούρσασπορ το 2015. Παρότι το όνομά του «έπαιζε» για Αγγλία, η Πρέμιερ είναι… φτωχή μπροστά τους Κινέζους.
ΑΝΤΟΝΤΙ ΜΟΝΤΕΣΤ: Εξαργύρωση σε χρήμα
Πραγματοποίησε εξωπραγματική σεζόν. Σχεδόν μόνος τους έβγαλε την Κολωνία στην Ευρώπη. Ανταγωνίστηκε επί ίσοις όροις τους Ομπαμεγιάνγκ και Λεβαντόφσκι για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Μπουντεσλίγκα. Ο Αντοντί Μοντέστ δεν απόλαυσε όμως τους καρπούς της επιτυχίας τους αγωνιστικά. Επέλεξε να τους εξαργυρώσει με έναν παχυλό μισθό από την Τιαντζίν Κουανιάν. Βέβαια τι να πει μπρος στον συμπαίκτη του, Αξελ Βίτσελ; Ο Βέλγος βέβαια είχε δείξει την τάση του από νωρίς, επιλέγοντας τη Ζενίτ, όμως Κίνα αντί Γιουβέντους είναι βαρύ…