Δουλευταράδες και αποτελεσματικοί
Η στροφή στην πορτογαλική σχολή έχει εξήγηση, καθώς παρά τα αντιθέτως «θρυλούμενα» η συνταγή κρίνεται επιτυχημένη.Ο Πέδρο Μαρτίνς θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει ξανά τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ελλάδας από τη νέα σεζόν και θα γίνει ο πέμπτος Πορτογάλος προπονητής των «ερυθρόλευκων», την τελευταία εξαετία. Υπάρχει μία άποψη στο ευρύ κοινό πως η πορτογαλική σχολή είναι «αμυντικογενής» και δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι Πειραιώτες μπορεί να απέλυσαν τους Λεονάρντο Ζαρντίμ και Πάουλο Μπέντο, να είχαν ένα «βελούδινο» διαζύγιο με τον Βίτορ Περέιρα, και να είδαν τον Μάρκο Σίλβα να παραιτείται κατά τη δεύτερη ημέρα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, αλλά και οι τέσσερις έκαναν τη δουλειά τους και εκπλήρωσαν την αποστολή που τους ανατέθηκε.
Ο Ολυμπιακός καλείται να χτίσει κάτι καινούργιο και να βάλει στέρεες βάσεις στην ομάδα του. Η πορτογαλική προπονητική σχολή αποτελεί εγγύηση, καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι συγκεκριμένα: ποδοσφαιρικές αρχές, οργάνωση, μεθοδικότητα, τακτική, ψυχολογία, ταχύτητα, αμυντική και επιθετική μετάβαση, παιχνίδι από τα άκρα, αποτελεσματικότητα. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να κάνουν, απλά, ένα διάλειμμα και να επιστρέψουν δυναμικά στην κατάκτηση των τίτλων. Ο Μαρτίνς είναι μέλος αυτής της προπονητικής φιλοσοφίας και θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη του μακριά από την Πορτογαλία. Αυτό είναι ένα από τα δύο ρίσκα στην περίπτωσή του, καθώς το άλλο αφορά την έλλειψη πρωταθλητισμού. Ο 48χρονος τεχνικός έχει υψηλό κίνητρο και τη μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του να ανταποκριθεί σε αυτήν την πίεση. Προέρχεται, άλλωστε, από μία σχολή που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, εξετάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια, είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της και απόλυτα εξαρτημένη από αυτή. Ενα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως οι Πορτογάλοι προπονητές προσαρμόζονται στο υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και τις συνθήκες που συναντούν.
ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΖΑΡΝΤΙΜ (7/6/2012-19/1/2013)
Με περιορισμένο μπάτζετ και ποδοσφαιρικές αλχημείες (Μασάντο δεξί ακραίο μεσοεπιθετικό και Γκρέκο αριστερό εξτρέμ), απολύθηκε από τον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2013 επειδή «… με το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα, θα άδειαζε το γήπεδο», σύμφωνα με την επίσημη θέση των διοικούντων εκείνη την εποχή. Ο Ζαρντίμ άφησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με διαφορά δέκα βαθμών από τον δεύτερο (16 νίκες και 4 ισοπαλίες σε 20 αγώνες) και εντός Κυπέλλου, όπως και στη φάση των «32» του Europa League, με την ομάδα να έχει πολύ καλή εικόνα στον όμιλο του Champions League που συμμετείχε, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Συνολικά, μέτρησε 19 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες σε 25 αγώνες, με τέρματα 52-19. Η συνέχεια γνωστή: ο «αμυντικογενής» Ζαρντίμ έφτιαξε την πιο επιθετική ευρωπαϊκή ομάδα της σεζόν 2016-2017, με τη Μονακό να κατακτά το πρωτάθλημα Γαλλίας, το 2017, για πρώτη φορά μετά το 2000, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίθεση σε ολόκληρη την Ευρώπη (βρέθηκε πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα που είχε 116 τέρματα), με 107 γκολ ενεργητικό στο Championnat! Αποδείχθηκε πως η υπομονή είναι μία άγνωστη «λέξη» στην Ελλάδα, καθώς όλοι οι προπονητές και ιδιαίτερα οι Πορτογάλοι ενεργούν ανάλογα με το έμψυχο δυναμικό που έχουν στη διάθεσή τους. Η δουλειά του Ζαρντίμ στη Μονακό έπιασε τόπο στην τρίτη σεζόν, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον τεράστιο ανταγωνισμό με την ζάμπλουτη Παρί Σεν-Ζερμέν. Το περυσινό καλοκαίρι, άλλωστε, το κέρδος των Μονεγάσκων ήταν διπλό, καθώς είδαν και τα ταμεία τους να γεμίζουν από πωλήσεις ποδοσφαιριστών με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
ΒΙΤΟΡ ΠΕΡΕΪΡΑ (7/1/2015-10/6/2015)
Το έχει η μοίρα των Πορτογάλων προπονητών που έρχονται στον Ολυμπιακό να αντικαθιστούν πάντα Ισπανούς τεχνικούς! Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Βίτορ Περέιρα, ο οποίος πήρε τη θέση του απολυθέντα Μίτσελ Γκονθάλεθ, κατακτώντας με τους «ερυθρόλευκους» το νταμπλ της σεζόν 2014-2015. Ο Περέιρα έχει «εκρηκτικό» χαρακτήρα και το επιβεβαίωσε κατά την εξάμηνη παραμονή του στη χώρα μας, απασχολώντας τον Τύπο και τη φίλαθλη κοινή γνώμη με τις συμπεριφορές του. Είχε αναλάβει την ομάδα στο -1 από την κορυφή της Super League και σε 27 ματς συνολικά μέτρησε 18 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες, με τέρματα 66-18. Το «διαζύγιο» βγήκε κοινή συναινέσει στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής χρονιάς, ύστερα από ένα ταξίδι του Περέιρα στη Γλασκώβη για να συζητήσει με τους Ρέιντζερς (γεγονός που διευκόλυνε την κατάσταση, αν και ο επόμενος προπονητικός σταθμός του ήταν τελικά η Φενέρμπαχτσε), αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε δουλειά και έφερε αποτέλεσμα, όπως και όλοι οι συμπατριώτες του που εργάστηκαν στον Ολυμπιακό επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι ιθύνοντες της ομάδας έχουν ακόμα και σήμερα να διηγηθούν πολλές ιστορίες με τον Βίτορ Περέιρα, ο οποίος είναι εκκεντρικός χαρακτήρας και είχε ορισμένες παράξενες απαιτήσεις ακόμα και στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, σχετικά με τη διαμόρφωση διάφορων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων! Οι δύο πλευρές μπορεί να μην «ταίριαξαν» μεταξύ τους, αλλά οι στόχοι εντός συνόρων είχαν επιτευχθεί.
ΜΑΡΚΟ ΣΙΛΒΑ (7/7/2015-23/6/2016)
Αυτό είναι το ιδεατό σενάριο: να ξαναβρεί ο Ολυμπιακός έναν προπονητή, με τον οποίο θα έχει ήσυχο το κεφάλι του. Αλλωστε, είναι ο μακροβιότερος Πορτογάλος προπονητής στον πάγκο της ομάδας! Ο 41χρονος Μάρκο Σίλβα αποτελεί έναν από τους κύριους εκφραστές της πορτογαλικής σχολής παγκοσμίως και είναι, πλέον, περιζήτητος. Πρόλαβε να βάλει τη «σφραγίδα του», σε μία μόλις σεζόν, κατακτώντας με εμφατικό τρόπο το πρωτάθλημα. Οι 28 νίκες σε 30 αγώνες «μιλούν» από μόνες τους! Το Κύπελλο μπορεί να χάθηκε στον τελικό-παρωδία επί εποχής Σταύρου Κοντονή στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά σε 48 ματς είχε έναν εκπληκτικό απολογισμό: 38 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες, με γκολ 119-39. Ο Πορτογάλος προπονητής, πάντως, έχει και αυτός τη φήμη ενός περίεργου χαρακτήρα, που δεν «στεριώνει» εύκολα σε ομάδες. Είναι έντονη προσωπικότητα παρά το νεαρό της ηλικίας του και η διαφορά φιλοσοφίας με τη διοίκηση του Ολυμπιακού τον υποχρέωσε σε παραίτηση, μόλις κατά τη δεύτερη ημέρα του πρώτου σταδίου της καλοκαιρινής προετοιμασίας στο Λάνγκενφελντ της Αυστρίας. Είχε πάρει την απόφασή του πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, απλά είχε διευκολύνει την ομάδα τις πρώτες ημέρες μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του (Βίκτορ Σάντσεθ). Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο τη σεζόν 2015-2016, έχοντας ως παράσημο τη νίκη με 3-2 στην έδρα της Αρσεναλ, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Champions League. Η πρόκριση στον επόμενο γύρο χάθηκε στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Λονδρέζους, ενώ ο σύλλογος έπαιξε στη φάση των «32» του Europa League, όπου και αποκλείστηκε από την Αντερλεχτ.
ΠΑΟΥΛΟ ΜΠΕΝΤΟ (11/8/2016-6/3/2017)
Συμμάζεψε τα… ασυμμάζευτα, καθώς ήταν ο τρίτος προπονητής σε διάστημα δύο μηνών (!), μετά τους Μάρκο Σίλβα και Βίκτορ Σάντσεθ που είχαν αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2016. Ο Πάουλο Μπέντο είναι ένας κανονικός προπονητής, αλλά και αυτός έχει έντονο χαρακτήρα και στιβαρή προσωπικότητα. Δεν «σήκωνε μύγα στο σπαθί του» και όταν αποφάσιζε κάτι, αυτό ήταν, τέλος! Είχε κάνει τον Ολυμπιακό ξανά στην ομάδα, αλλά αντίκρισε την πόρτα της εξόδου τον Μάρτιο του 2017, έχοντας το κλαμπ πρώτο στο πρωτάθλημα με διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του, στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά και στη φάση των «16» του Europa League! «Πλήρωσε», όμως, τις δηλώσεις του μετά την ήττα με 2-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όταν και έκανε λόγο για αποδυνάμωση της ομάδας ύστερα από τις πωλήσεις των Λούκα Μιλιβόγεβιτς και Μπράουν Ιντέγε. Ωστόσο, άφησε «παρακαταθήκη» στον Ολυμπιακό τον προερχόμενο από την «ερυθρόλευκη» Ακαδημία, Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος «μοσχοπουλήθηκε» στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, ενώ ήταν ο μόνος που έδωσε πραγματικές ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές από την ομάδα Νέων του συλλόγου. Στην ιστορία έχει μείνει η κόντρα του με τους Αργεντινούς, Εστέμπαν Καμπιάσο και Αλεχάντρο Ντομίνγκες, αλλά και οι σύντομες προπονήσεις που έκανε αρκετά συχνά στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Συνολικά, μέτρησε 26 νίκες, 8 ισοπαλίες και 6 ήττες σε 40 αγώνες, με γκολ 69-22.
*Θέμα της εφημερίδας Sportime από το φύλλο του Μεγάλου Σαββάτου (7/4).