Ύστερα από επτά συνεχόμενα Πρωταθλήματα Ελλάδας και δεκαεννέα τις τελευταίες είκοσι δύο σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν θα κόψει πρώτος το νήμα και δεν θα κατακτήσει τον τίτλο.
Ευθύνες για την αποτυχία της τρέχουσας σεζόν εντός συνόρων, έχουν όλοι. Από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τα διοικητικά στελέχη, που είχαν το βάρος για την υλοποίηση του αγωνιστικού σχεδιασμού, μέχρι τους προπονητές που πέρασαν από το Λιμάνι και τους ποδοσφαιριστές, που παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Κάποιοι εξ αυτών θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» και ο Όσκαρ Γκαρθία δεν είναι ο μοναδικός. Ο Ολυμπιακός δαπάνησε κοντά στα 20.000.000 ευρώ μόνο σε ομάδες για μεταγραφές το καλοκαίρι του 2017 (σ.σ.: χωρίς να προσμετρώνται τα ετήσια συμβόλαια των παικτών) και έκανε μία τρύπα στο νερό. Οι «ερυθρόλευκοι», για πρώτη φορά επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν βασίστηκαν στο ελληνικό στοιχείο που έφερε τίτλους και γέμισε τα ταμεία του συλλόγου, και ολοκληρώνουν τη σεζόν με τους 18 από τους 26 ποδοσφαιριστές να προέρχονται από την ξένη αγορά.
Η διοίκηση ετοιμάζεται να πάρει «σκούπα» και ελάχιστοι από αυτούς τους 18 ξένους ποδοσφαιριστές θα διατηρηθούν στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας εν όψει της σεζόν 2018-2019. Το Sportime.gr αναλύει πώς έχουν τα πράγματα τη δεδομένη χρονική στιγμή για αυτό το γκρουπ των 18 παικτών. Η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα ρευστή, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η σεζόν και ο νέος προπονητής θα έχει, προφανώς, λόγο για τη στελέχωση του ρόστερ, όμως ο σύλλογος έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με κάποιους ποδοσφαιριστές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και δεν δικαιολόγησαν το παχυλό τους συμβόλαιο.
Σίλβιο Προτό: Ο Βέλγος τερματοφύλακας μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την παραμονή του στον Ολυμπιακό. Έχει συμβόλαιο για μία ακόμα σεζόν και σύμφωνα με τους συμπατριώτες του βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση για να το ανανεώσει. Αποτέλεσε μία «αθόρυβη» μεταγραφή προς το τέλος του περυσινού καλοκαιριού και στην πορεία αποδείχθηκε πολύτιμος τόσο αγωνιστικά όσο και στα απαιτητικά «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια. Αναμένεται, μάλιστα, να είναι στην τετράδα των αρχηγών τη νέα αγωνιστική περίοδο.
Ίβιτσα Ίβουσιτς: Αποκτήθηκε τον χειμώνα ως ελεύθερος για να δοκιμαστεί ένα εξάμηνο και να προπονηθεί σε υψηλό επίπεδο. Δεν έχει «βγάλει μάτια» στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, το συμβόλαιό του είναι χαμηλό, αλλά δύσκολα θα παραμείνει. Εκτός και αν Λευτέρης Χουτεσιώτης ανανεώσει και παραχωρηθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια.
Ομάρ Ελαμπντελαουί: Τον Οκτώβριο του 2017 ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2021, καθώς έληγε στο τέλος της φετινής σεζόν και ο Ολυμπιακός κινδύνευε να τον χάσει ως ελεύθερο. Έχει μείνει στάσιμος την τελευταία διετία, ιδιαίτερα μετά το σοβαρό τραυματισμό του στον αστράγαλο τον Μάιο του 2016. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ψάξει ακόμα και για δύο παίκτες στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Νορβηγός δεξιός μπακ με το κατάλληλο αντίτιμο παραχωρείται. Έχει καλό όνομα σε Γερμανία και Αγγλία, όλα είναι πιθανά στην περίπτωσή του.
Ιγκόρ Σίλβα: Μπορεί να γράψει ένα άτυπο ρεκόρ και να αποτελέσει μεταγραφή-«φάντασμα» στην ιστορία του Ολυμπιακού, ειδικά αν ο Όσκαρ Γκαρθία μείνει μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από τον Αστέρα Τρίπολης και λογικά εκεί θα επιστρέψει. Έχει μόλις δύο συμμετοχές σε φιλικά και καμία σε επίσημο ματς!
Εχσάν Χατζισαφί: Αποτέλεσε χειμερινό μεταγραφικό απόκτημα, αλλά έχει παίξει μόλις τέσσερα παιχνίδια (με ένα γκολ στο ενεργητικό του). Θα δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ της Ρωσίας, καθώς είναι ο αρχηγός του Ιράν. Με ένα καλό τουρνουά, ενδέχεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων ομάδων, ενώ έχει συμβόλαιο έως το 2021. Ο Ολυμπιακός έχει τον Λεονάρντο Κούτρη στο αριστερό άκρο της άμυνας και προτίθεται να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στον Κωνσταντίνο Τσιμίκα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του αριστεροπόδαρου Χατζισαφί είναι ότι πρόκειται για έναν πολυσύνθετο ποδοσφαιριστή, ο οποίος στην Εθνική του ομάδα παίζει κυρίως ως κεντρικός μέσος.
Αλμπέρτο Μποτία: Τέλος εποχής. Ύστερα από τέσσερις σεζόν στον Ολυμπιακό, το συμβόλαιό του δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Στο πρώτο μισό της σεζόν έγιναν κάποιες συζητήσεις με τη διοίκηση για την επέκταση της συνεργασίας τους, αλλά οι οικονομικές απαιτήσεις του κρίθηκαν υψηλές. Με την εικόνα του στο δεύτερο μισό, κρίθηκε πως ό,τι ήταν να δώσει, το έχει δώσει στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει έναν κεντρικό αμυντικό με εμπειρία για να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει ο Ισπανός στόπερ.
Παπ Αμπού Σισέ: Σε μία κακή σεζόν από όλες τις απόψεις για τον Ολυμπιακό, καθιερώθηκε από τον Τάκη Λεμονή και αποτελεί ένα αξιόλογο «πρότζεκτ» του συλλόγου. Βέβαια, ήδη, έχει βρεθεί στο μεταγραφικό στόχαστρο ξένων ομάδων, με την Μπενφίκα να τον έχει ψηλά στη λίστα της. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από εισήγηση του Φρανσουά Μοντέστο, και με μία καλή πρόταση άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί! Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ελληνόπουλα που περιμένουν τη σειρά τους στο κέντρο της άμυνας, αλλά υπάρχει και η σκέψη πως ο Σενεγαλέζος στόπερ έχει όλο το μέλλον μπροστά του και μπορεί τη νέα σεζόν να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Μπιορν Ένγκελς: Ποιοτικά, σε τεχνική κατάρτιση και προδιαγραφές, είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 και ο σύλλογος δαπάνησε το περασμένο καλοκαίρι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα και τη θέση του στόπερ. Ο Βέλγος έχασε τη θέση του στο δεύτερο μισό της σεζόν λόγω μιας παρεξήγησης με τον Όσκαρ Γκαρθία. Ο ίδιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στην Αγγλία και δεν θα είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αν δεν αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών στην Μπριζ. Η παραμονή του θα εξαρτηθεί και με τη φιλοσοφία του νέου προπονητή για τον καταρτισμό του ρόστερ. Αν αισθανθεί σημαντικός, μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Αλεξί Ρομαό: Μετά τον Προτό, είναι ο δεύτερος σίγουρος στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019! Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανανέωσε για ένα συν ένα χρόνια το συμβόλαιό του. «Τράβηξε» μεγάλο κουπί στη φετινή σεζόν, καθώς σε ένα «κακοχτισμένο» ρόστερ ήταν ο μοναδικός κλασικός αμυντικός μέσος της ομάδας, που μάζεψε πολλά «οκτάρια» και προκάλεσε αγωνιστική συμφόρηση στον κεντρικό άξονά της. Ο 34χρονος Τογκολέζος χαφ χρειάζεται «βοήθειες» και θα τις έχει από τη νέα αγωνιστική χρονιά.
Βάντις Οτζίτζα Οφόε: Κλασικό παράδειγμα «μισθοφόρου», δεν είναι τυχαίο που αλλάζει ομάδα σχεδόν κάθε σεζόν. Ήθελε να φύγει άρον-άρον τον Ιανουάριο, επηρεασμένος από την απόλυση του Χάσι και την κλοπή στην οικεία του, αλλά πείστηκε να παραμείνει και «βολοδέρνει» στο χορτάρι. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να τον παραχωρήσει (αν και οι δύο πλευρές έχουν συμβόλαιο για δύο ακόμα χρόνια) και να βγάλει μέρος της «χασούρας», δίνοντας το υψηλό συμβόλαιό του σε έναν ξένο παίκτη, που θα έχει μεγαλύτερη θέληση και φιλοδοξία για να τιμήσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα.
Γκιγιόμ Ζιλέ: Ο Μπέσνικ Χάσι είχε «εμμονή» με την απόκτησή του και τελικά τα κατάφερε, μαζεύοντας το καλοκαίρι του 2017 ό,τι «οκτάρι» μπορούσε να φέρει στην ομάδα. Δεν είναι κακός ποδοσφαιριστής ο Βέλγος κεντρικός μέσος, ίσα-ίσα. Απλά, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή και να ηγηθεί εντός αγωνιστικού χώρου. Λογικά, θα επιστρέψει στο Βέλγιο, καθώς ενδιαφέρονται ομάδες της πατρίδας του. Ο Ολυμπιακός δεν είναι διατεθειμένος να κάνει χρήση της option στο συμβόλαιο του 34χρονου έμπειρου χαφ.
Αντρέ Μαρτίνς: Τέθηκε στο περιθώριο από τον Χάσι και θα μπορούσε να φύγει τόσο προς το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου όσο και τον χειμώνα. Δεν βρήκε, όμως, την ομάδα που θα καλύψει τις φιλοδοξίες του και το συμβόλαιο που έχει στον Ολυμπιακό, για αυτό προτίμησε να παραμείνει και να διεκδικήσει ό,τι είναι εφικτό. Ο Γκαρθία τον εκθείασε μπροστά σε όλη την ομάδα για τον επαγγελματισμό του, αλλά δεν πήρε και τις ανάλογες ευκαιρίες μέσα στο γήπεδο. Η συνεργασία του με τους «ερυθρόλευκους» ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2019, αλλά δύσκολα θα παραμείνει.
Μάρκο Μάριν: Αγωνιζόμενος στα άκρα και όχι στη φυσική του θέση, αυτή του «δεκαριού», έσωσε τα προσχήματα και την τιμή των «άφαντων» ακραίων μεσοεπιθετικών του Ολυμπιακού, με 8 γκολ και 5 ασίστ σε 33 συμμετοχές στη σεζόν. Το ενδιαφέρον της Σάλκε είναι υπαρκτό και στην περίπτωσή του οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δύο δρόμους. Ή του ανανεώνουν το συμβόλαιο ή του βάζουν πωλητήριο, καθώς η συνεργασία τους εκπνέει το καλοκαίρι του 2019. Στο μέλλον του Γερμανού μεσοεπιθετικού στην ομάδα θα προσμετρηθεί και η άποψη του νέου προπονητή για το αν ταιριάζει στα πλάνα του, αφού είναι ένας παίκτης με δημιουργικό και επιθετικό χάρισμα.
Φελίπε Πάρντο: Ακόμα μία ιδιαίτερη περίπτωση και ένας εξτρέμ που… αγνοείται. Ο Ολυμπιακός πήρε ελάχιστα πράγματα από τους ακραίους μεσοεπιθετικούς του και το πλήρωσε μέσα στη σεζόν. Ο Κολομβιανός εξτρέμ μετράει 4 γκολ και 3 ασίστ σε 30 συμμετοχές, αλλά τα 4 γκολ σημειώθηκαν σε 2 αγώνες! Δύο κόντρα στη Σπόρτινγκ και δύο κόντρα στον Πλατανιά. Όπως γίνεται αντιληπτό, η προσφορά του κρίνεται πενιχρή. Έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο και θα γίνει προσπάθεια να παραχωρηθεί με μεταγραφή. Δεν δικαιολόγησε ποτέ τα 4.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του από την Μπράγκα το καλοκαίρι του 2016.
Σεμπά: Η τρίτη σεζόν του στον Ολυμπιακό είναι με διαφορά η χειρότερη. Η μία μόλις ασίστ σε 23 συμμετοχές τα λέει όλα, καθώς ο Βραζιλιάνος εξτρέμ δεν έχει βρει ακόμα το δρόμο προς τα δίχτυα στην τρέχουσα ποδοσφαιρική χρονιά! Θα αναζητηθεί τρόπος για να αποχωρήσει με μεταγραφή, καθώς έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη δυνατότητα να τον παραχωρήσουν τους τελευταίους μήνες, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον για την απόκτησή του και περιμένουν να βρεθεί ένας σύλλογος, που θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση.
Κέβιν Μιραλάς: Ο Ολυμπιακός και ο Βέλγος κυνηγός ονειρεύονταν διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων, στη δεύτερη συνύπαρξή τους. Ο Μιραλάς δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στο δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά έχει ελαφρυντικά. Δεν ενσωματώθηκε σε μία ομάδα με ρόλους και σταθερότητα, με συνέπεια οι «ερυθρόλευκοι» να περιμένουν από τον 30χρονο να πάρει τον Ολυμπιακό στην πλάτη του, αλλά οι «Μεσσίες» δεν υπάρχουν πια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Με τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα, είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί η option αγοράς του από την Έβερτον.
Καρίμ Ανσαριφάρντ: Το γεγονός πως από τέταρτος επιθετικός στην ιεραρχία το περασμένο καλοκαίρι, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, δείχνει πως κάτι πήγε στραβά στον καλοκαιρινό σχεδιασμό της ομάδας. Ο Ιρανός επιθετικός ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στη Super League (14 γκολ και 4 ασίστ σε 21 συμμετοχές), αν συνυπολογίσουμε πως δεν είχε δηλωθεί καν στην ευρωπαϊκή λίστα και σε προσωπικό επίπεδο ήταν ένα ψυχολογικό σοκ για τον ίδιο. Έχει μπροστά του το Παγκόσμιο Κύπελλο για να ανεβάσει τη φήμη του, το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2020, ενώ ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει τον βασικό του επιθετικό για τη νέα σεζόν, στην προσεχή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Αν κατατεθεί συμφέρουσα προσφορά για την απόκτησή του, ο σύλλογος δεν θα τα… βάψει μαύρα.
Ούρος Τζούρτζεβιτς: Αποκτήθηκε με τις καλύτερες δυνατές συστάσεις ως ένας Σέρβος «κανονιέρης», που διέπρεψε την περυσινή χρονιά στη χώρα του με τη φανέλα της Παρτίζαν. Στην πράξη, όμως, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Έχασε γκολ που ενδεχομένως να άλλαζαν την ιστορία της σεζόν, ενώ βγάζει έναν αδικαιολόγητο εκνευρισμό μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει η σκέψη να του δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά και να παραμείνει σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η πρώτη επιλογή για τη γραμμή κρούσης εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.