Ο Πέδρο Μαρτίνς χρειάζεται να διαβάσει ξανά το εγχειρίδιο του προπονητή του Ολυμπιακού – Νέο ρόστερ και κυρίως έναν Γκιγιέρμε
Τα ζητήματα του Ολυμπιακού και του Μαρτίνς ξεκινούν από τη στιγμή που έπρεπε να ανανεώσει την ομάδα που αποκλείστηκε από τη Γουλβς…Η κουβέντα έχει ανοίξει για τα καλά. Ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του ή όχι; Η απάντηση είναι απλή και εύκολη. Στο υπάρχον αγωνιστικό καθεστώς και η αναφορά είναι στο ρόστερ, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, τότε η πορεία θα συνεχίσει να είναι φθίνουσα.
Ο Πέδρο Μαρτίνς τα διαπιστευτήριά του τα έχει καταθέσει. Σε ότι αφορά το αν μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παίζει ελκυστικό, όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο, δεν χωράει συζήτηση. Οι πρώτες δύο σεζόν του στον Ολυμπιακό αποτελούν οδηγό, φάρο και δίνουν μια άκρως πειστική απάντηση. Ακόμα και η περυσινή χρονιά που δεν ήταν καλή, έχει σημεία αναφοράς και μπόλικες (υπαρκτές) δικαιολογίες. Καμία ομάδα δεν μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα μετά από μια χρονιά με lockdown και πανδημία.
Ο Πορτογάλος τεχνικός, αν τελικώς παραμείνει μετά το τέλος της σεζόν, πρέπει να διαβάσει ξανά το εγχειρίδιο που λαμβάνει κάθε προπονητής που θέλει να πετύχει στον Ολυμπιακό. Μια επανάληψη στα sos είναι βασική.
- Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να παίρνει μόνο τίτλους, αλλά να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο.
- Ο Ολυμπιακός οφείλει να κερδίσει τα ντέρμπι και ειδικά αυτά απέναντι στον Παναθηναϊκό.
- Ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει μια καλή πορεία στην Ευρώπη και όταν έρχεται ο αποκλεισμός να φεύγει με το κεφάλι ψηλά.
Βασικό τρίπτυχο στην ομάδα του Πειραιά. Κανένα από αυτά τα τρία δεν πέτυχε ο Πέδρο Μαρτίνς την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τουλάχιστον. Διότι, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Κύπελλο η συζήτηση μέχρι ένα σημείο θα είναι διαφορετική.
Οι αιτίες που φτάσαμε της αγωνιστικής καθίζησης
Το ποδόσφαιρο παραμένει ένα απλό άθλημα. Ναι, γύρω από τακτική, αγωνιστική προσέγγιση, πρόσωπα, σχήματα και πολλά ακόμα, η συζήτηση είναι ατέρμονη. Η ανάλυση στα επιμέρους επίσης. Στα βασικά του στοιχεία όμως, παραμένει απλό.
Ο Ολυμπιακός που αποκλείστηκε από τη Γουλβς στις λεπτομέρειες θέλοντας και μη έπρεπε να αναδομηθεί. Οι παίκτες έκαναν το μπαμ εκείνη τη σεζόν με τον αποκλεισμό της Άρσεναλ, τις ματσάρες με Μπάγερν και Τότεναμ στο Champions League. Ο Ομάρ βρήκε ένα καλύτερο συμβόλαιο στην Τουρκία. Ο Γκιγιέρμε στην Ανατολή. Ο Τσιμίκας πουλήθηκε στη Λίβερπουλ. Ο Ποντένσε αποχώρησε λίγους μήνες μετά. Ο Καμαρά δεν πήρε μεταγραφή και… σήκωσε χειρόφρενο.
Ποιος από όλους αυτούς αντικαταστάθηκε; Επί της ουσίας μόνο ο Ζοσέ Σα, με τον Τόμας Βάλτσικ. Την ίδια στιγμή που οι κολώνες εκείνης της ομάδας όπως ο Ελ Αραμπί και ο Βαλμπουενά είναι δύο χρόνια μεγαλύτεροι. Κι ακόμα γίνεται λόγος και συζήτηση για να παραμείνουν μία ακόμη σεζόν
Ο Μπουχαλάκης και ο Εμβιλά
Ο Εμβιλά θα πει κάποιος; Ο Γάλλος αμυντικός μέσος είναι μια πολύ καλύτερη εκδοχή του Ανδρέα Μπουχαλάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί δεν ταιριάζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Διότι πρακτικά κάνουν την ίδια δουλειά. Deep lying playmaker ήταν ο Βραζιλιάνος τέτοιος δεν ήρθε.
Στην αναμέτρηση της Τούμπας μετά από καιρό έπαιξαν παρέα Μπουχαλάκης, Εμβιλά και Καμαρά. Είναι αλήθεια πως οι δύο «κολώνες» της μεσαίας γραμμής έδωσαν σταθερότητα και αμυντική ασφάλεια. Οι κεντρικοί διάδρομοι προς την εστία του Βάτσλικ έμειναν ερμητικά κλειστοί. Παρά το γεγονός πως Ο Λουτσέσκου είχε στο κέντρο του Κούρτιτς, Αουγκούστο και Μπίσεσβαρ. Κοινώς τρεις καλούς χειριστές της μπάλας και με ικανότητα να πατούν περιοχή.
Σε αυτή τη φάση αδικήθηκε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα
Ως εκεί καλά, αλλά με τέτοιο ντεφορμάρισμα από τον Μαντί Καμαρά δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι λειτουργικό επιθετικά. Το δίδυμο Μπουχαλάκης – Εμβιλά τη δουλειά του, αυτή που μπορεί να κάνει δηλαδή και μιλάμε μόνο για ανασταλτική αναχαίτιση, την έκανε. Ακόμα και στο build up όμως, η απουσία ενός παίκτη τύπου Γκιγιέρμε είναι οφθαλμοφανής.
Επί της ουσίας νέο ρόστερ
Ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει είναι ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Γκιγιέρμε. Σημείο αναφοράς. Ήταν ο παίκτης που ανάγκαζε την αντίπαλη ομάδα –όποια κι αν ήταν αυτή- είτε να μένει αρκετά μέτρα πίσω, είτε να ανεβάζει περισσότερους από το κανονικό παίκτες όταν ήθελε να πρεσάρει. Διότι, ο Βραζιλιάνος μέσος έπαιρνε την μπάλα και μπορούσε να την στείλει όπου ήθελε. Δεν υπήρχε κλειστή ζώνη για τον ίδιο.
Δύο ακραία μπακ με επιθετικές αρετές. Οτιδήποτε πιο κοντινό μπορεί να βρεθεί στα χαρακτηριστικά των Ομάρ και Τσιμίκα. Αν δεν μπορεί να βρεθεί, τότε σίγουρα ένα upgrade στο δεξί άκρο. Ο Κένι Λαλά δεν μπορεί να υπηρετήσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Είναι ένα επίπεδο πιο χαμηλά. Ένας εξτρέμ υψηλού επιπέδου. Αυτές οι τέσσερις κινήσεις είναι κομβικές, απαραίτητες. Χρειάζονται υπερβάσεις. Έτοιμους παίκτες, όχι «στοιχήματα».
Στη θεωρία, βέβαια, όλα καλά είναι. Ειδικά από τη στιγμή που τα «στοιχήματα» υπερτερούν σε σχέση με τους «έτοιμους». Αν ανοίξει κανείς τον έναν φάκελο θα βρει Καμαρά Χ2, Σισέ, Μπα για παράδειγμα κι από την άλλη θα βρει Ρόνι Λόπες, Πέπε, Βινάγκρε, Ονιεκούρου, Ρόνι Λόπες, Ραφίνια και αρκετά ακόμα.
Έτοιμους παίκτες έχει και τώρα ο Ολυμπιακός. Τικίνιο, Μασούρας, Παπασταθόπουλος, Βάτσλικ, Εμβιλά, Μανωλάς θα ήταν άδικο να πούμε πως δεν είναι για την πρώτη γραμμή. Λείπουν ωστόσο βασικά κομμάτια. Καίρια. Όλα όσα αναφέραμε. Τέσσερις κινήσεις είπαμε, μα στην πραγματικότητα αυτή είναι η μόνο η βάση. Ο Πέδρο Μαρτίνς θα χρειαστεί να φτιάξει το οικοδόμημα από την αρχή. Πολλά τα κενά. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι γύρω από τον προπονητή και κατά πόσον έχει κλείσει ο κύκλος του. Θα φανεί. Κάποιον παικτών πάντως, δεδομένα…
Η πρώτη φωτογραφία του Κριστιάνο Ρονάλντο μετά τον θάνατο του παιδιού του
Ολυμπιακός: Με αυτόν τον παίκτη τρελάθηκε ο Μαρτίνς – Δεν τον θέλει τη νέα σεζόν
Survivor: Επικό βίντεο με Κωνσταντίνο Εμμανουήλ και Τάκη Τσουκαλά