Επένδυση στο ταλέντο Μπαντιουγκού Φαντιγκά κάνει ο Ολυμπιακός και σας παρουσιάζουμε το who is who του Γάλλου ποδοσφαιριστή.
Μία απόφαση, μυριάδες συνέπειες, σε άπειρες διακλαδώσεις. Κάθε δράση, έχει αντίδραση. Θα μιλάγαμε σήμερα για τον 21χρονο μέσο και τους «ερυθρολεύκους» αν ο Τόμας Τούχελ δεν είχε εγκαταλείψει το Παρίσι; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά. Αλλά ο Γερμανός τεχνικός τον πίστευε τον νεαρό μέσο. Πολύ. Παικτικά, ανθρώπινα. Και του έδινε ευκαιρίες, χρόνο. Αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Μετς, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2020. Στο «Παρκ ντε Πρενς». Όταν τον έβαλε αλλαγή στο 84’ με το ματς στο 0-0 και με την Παρί να παίζει με 9 παίκτες. Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ντράξλερ πέτυχε το νικητήριο (1-0).
Γέννημα-θρέμμα Παριζιάνος
Ο Φαντιγκά ήταν τρελός από χαρά. Ντεμπούτο – όνειρο στο μεγάλο κλαμπ της πόλης του, στην ομάδα της καρδιάς του. Καταγωγή από το Μάλι, αλλά γέννημα-θρέμμα Παριζιάνος. Η Παρί τον ανακάλυψε, σε ηλικία 12 ετών. Στην Ισί-λε-Μουνιλινό. Μία ερασιτεχνική ομάδα στην περιοχή Ο-ντε-Σεν της γαλλικής πρωτεύουσας.
Δείτε γκολ που έβαλε, στα 14 του:
Bandiougou Fadiga (qui a fait ses débuts avec le PSG récemment) à l’époque où il évoluait en U14 au poste de milieu offensif, ici auteur d’un très joli but contre Bari lors du Memorial Halima Haider 2015. pic.twitter.com/7ssCiw49Dj
— Mister_C (@NoreagaCulture) October 15, 2020
Πέρασε με επιτυχία όλα τα στάδια της ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης. Με αλματώδη πρόοδο από την Κ17 και έπειτα. Κάτι στο οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο ο προπονητής, Λοράν Ουάρ. Ακόμα μεγαλύτερη η βελτίωσή του στην Κ19. Με τον Τιάγκο Μότα ως κόουτς. Ο Ιταλός τον ξεκλείδωσε. Ειδικά στο πνευματικό κομμάτι. Το 2019, με το που έγινε 18 ετών, ο Φαντιγκά υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Παριζιάνους. Διάρκειας 3,5 ετών.
Η χαρά δεν κράτησε πολύ
Σκληρή δουλειά και περίμενε τη στιγμή του. Ο Τούχελ παρατηρούσε. Όταν οι συνθήκες ευνοήσαν, συγκεκριμένα λόγω των πολλών απουσιών που είχαν προκύψει, έκανε σήμα στον Μπαντιουγκού: «Μπαίνεις». Τι του είπε λίγο πριν τον βάλει στο παιχνίδι; «Να παίξω χωρίς φόβο, να παίξω τα ένας εναντίον ενός, να αμυνθώ και να τα δώσω όλα». Απλά, αλλά δυνατά λόγια. Αξέχαστα, της πρώτης φοράς στον κόσμο των μεγάλων.
1er match pro pour Bandiougou Fadiga (2001) avec le PSG. S’il a touché peu de ballons, il aura su répondre au contexte tendu en n’ayant pas froid aux yeux. Vrai potentiel (à ciseler) pour ce profil “à la Naby Keita” aux prises de balle et au sens du jeu supérieurs à la moyenne. pic.twitter.com/7zrIfT6eFS
— Mister_C (@NoreagaCulture) October 15, 2020
Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2020, είχε φτάσει συνολικά τα έξι ματς στη Ligue 1. Με λίγο χρόνο αναλογικά (58 λεπτά), αλλά με προοπτική, ελπίδα. Και τότε ξάφνου, τα φώτα έσβησαν. Παρί και Τούχελ έπαψαν να είναι μαζί. Είναι τόσο συμβολικό για την ιστορία μας το ότι ο Φαντιγκά ήταν η τελευταία αλλαγή που έκανε στην Παρί ο νυν κόουτς της Τσέλσι. Στο 89’ αντί του Άνχελ ντι Μαρία στο 4-0 κόντρα στη Στρασμπούρ. Την επομένη, ανακοινώθηκε πως φεύγει.
Ο δανεισμός που δεν πέτυχε
Μαζί έφυγε και το χαμόγελο από τα χείλη του Γάλλου ποδοσφαιριστή. Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, που ανέλαβε αμέσως μετά, είχε άλλες προτεραιότητες. Για να μην χαθεί το μομέντουμ, ο Φαντιγκά συμφώνησε να πάει δανεικός στην Μπρεστ. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν κατά το επιθυμητό. Μόλις 4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, όλες ως αλλαγή (38 συνολικά λεπτά). Μόνο σε κάδρο Κυπέλλου Γαλλίας, έπαιξε δύο φορές βασικός, τη δεύτερη μάλιστα κόντρα στην… Παρί!
Γελούσε ολόκληρος όταν η τύχη τον έφερε απέναντι στην ομάδα που άνηκε. Ακόμα περισσότερο καθώς θα έπαιζε απέναντι στους φίλους του, όπως τον Ραφίνια. Ο Βραζιλιάνος χαφ (νυν της Σοσιεδάδ) ήταν αυτός με τον οποίο τα πήγαινε καλύτερα στην PSG, σκάρωναν συνεχώς πλάκες ο ένας στον άλλον. Αγωνιστικά ωστόσο, το ματς δεν κύλησε καθόλου καλά για τον Φαντιγκά. Το 3-0 ήταν συνώνυμο αποκλεισμού και αυτός έπαιξε ως το 74’. Καθόλου καλά. Το άγχος του να φανεί, τον κατέβαλε.
Προτερήματα και μειονεκτήματα
Από τις λίγες φορές που δεν το προσέγγισε σωστά. Αυτοί που τον ξέρουν καλά έχουν να λένε για το χαρακτήρα του. Πάντα πρόθυμος, να μάθει, να ακούσει, να βοηθήσει. Ένα παιδί μυαλωμένο και κατασταλαγμένο, που ξέρει τι θέλει και δεν μεγαλοπιάνεται.
Ως αγωνιστικό στιλ, είναι κατά κύρια βάση είναι επιθετικό χαφ. Ξεχωρίζει επειδή διαθέτει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι «ζητάει» ένα παιχνίδι και προσαρμόζει ανάλογα το τέμπο. Προικισμένος με τεχνική άνω του μέσου όρου, είναι άνετος στην κυκλοφορία της μπάλας, τη χάνει σπάνια, ενώ μοιράζει σωστά.
Έχει ισχυρή θέληση να πετύχει, δε θέτει όρια ως που μπορεί να φτάσει. Τα έβαζε πάντα με ψηλότερους και δυνατότερους απ’ αυτόν, χωρίς να φοβάται. Προφίλ α λα Ναμπί Κεϊτά, για να το έχετε πιο καθαρά ως εικόνα.
Δεν είναι όλα του καλά, βέβαια. Υστερεί πολύ σε μυϊκή μάζα και ως εκ τούτου, σε δύναμη. Επίσης πρέπει να δουλέψει πολύ περισσότερο το σουτ και στις σέντρες του. Στα μείον του και ο αποτυχημένος δανεισμός στην Μπρεστ, ότι δυσκολεύτηκε σε νέο περιβάλλον.
Το ότι δεν πέτυχε στην Παρί αντίθετα, στην οποία φέτος δεν έχει παίξει καθόλου, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Σε ένα τέτοιο mega κλαμπ με σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς, δεν περισσεύει παρά ελάχιστος χώρος για τα παιδιά από τις Ακαδημίες. Παρότι αυτές είναι γεμάτες ταλέντα.
Τα περισσότερα αργά ή γρήγορα φεύγουν γι’ αλλού, καθώς κατανοούν ότι χάνουν το χρόνο τους. Κίνγκσλεϊ Κομάν, Ματιέ Γκεντουζί, Κρίστοφερ Ενκουνκού, Νταν-Αξέλ Ζαγκαντού, Μάικ Μενιάν είναι μερικά μόνο από τα πάμπολλα παραδείγματα των τελευταίων ετών.