Ο Ολυμπιακός έφτασε σε έναν ιστορικό θρίαμβο που ήταν δουλεμένος σε ένα σύστημα πάνω στην αργή Φενέρμπαχτσε, την επιθετική άμυνα και το όνομα Μασούρας.
Ο 28χρονος εξτρέμ δεν ήταν απλά το κλειδί. Ήταν η έκπληξη που ετοίμασε ο Πέδρο Μαρτίνς. Παίκτης ειδικών ρόλων και μετά από 3 χρόνια συνύπαρξης με τον Πορτογάλο τεχνικό, αυτός που του κάνει απόλυτα για τους ειδικούς ρόλους.
Το σκάουτινγκ της Φενέρμπαχτσε είχε μια συνισταμένη. Τις αντιδράσεις της τουρκικής ομάδας στην αμυντική λειτουργία. Τα αργά πόδια από το κέντρο και πίσω ήταν το κλειδί.
Μια χαμένη μπάλα, μια ντρίπλα και η άμυνα της «Φενέρ» έβγαινε νοκ άουτ. Ειδικά από τη στιγμή που παίζει και πολύ ψηλά, χωρίς να έχει την ανάλογη ταχύτητα.
Τι έκανε ο Μαρτίνς; Έβαλε μια τετράδα στο κέντρο, με γρήγορα πόδια, αντίληψη στο κλέψιμο της μπάλας στο ένας με έναν και εκτελεστική δεινότητα.
Τι έπρεπε να κάνουν οι Ονιεκούρου, Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά και Μασούρας. Να παίξουν επιθετική άμυνα στην μπάλα. Να την κλέψουν και να πάνε σε πρώτες επιθέσεις.
Παράλληλα είχαν και την τεχνική στο ένας με έναν να ντριπλάρουν και να βρεθούν φάτσα με το τέρμα.
Πρώτη φάση, κλέψιμο του Αγκιμπού στο κέντρο, σπάσιμο μπάλας δεξιά στον Μασούρα. Ασίστ, την κατάλληλη στιγμή στο «θωρηκτό» Τικίνιο και εξαιρετικό πλασέ του Βραζιλιάνου για γκολ.
Αυτό ήταν. Το πλάνο θα λειτουργούσε άψογα. Γιατί η Φενέρμπαχτσε βγήκε όλη μπροστά για να ισοφαρίσει. Βούτυρο στο ψωμί των «ερυθρόλευκων» με βάση το πλάνο του Μαρτίνς.
Το Πορτογαλικό λόμπι
Σύστημα και τακτική που υπήρχε στο μυαλό σε όλο το Πορτογαλικό λόμπι στο τεχνικό τιμ. Ο αναλυτής Λουίς Λόμπο το είχε προκρίνει με βάση αυτά που είδε. Οι «παλιοί» βοηθοί Αντόνιο Ενρίκες, Σα Κάστρο έβαζαν τις λεπτομέρειες. Ο νέος βοηθός και εξαιρετικός στην τακτική, Μιγκέλ Φερέιρα, συμφώνησε και ο Πέδρο Μαρτίνς ανέλαβε να δώσει τις εντολές.
***H φωτό, με όλους τους Πορτογάλους του τιμ, τραβηγμένη μετά το τέλος του αγώνα
Όλοι έριξαν το βάρος στον Γιώργο Μασούρα. Τον ήθελαν να τα δώσει όλα. Να «καταπιεί» χιλιόμετρα και να βοηθήσει στην επίθεση τον Τικίνιο. Να δημιουργεί υπεραριθμίες στην δεύτερη γραμμή επίθεσης. Δηλαδή λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή.
Αυτό ήταν το πλάνο και βγήκε στο 100%. Θα μπορούσε και να μην γίνει αυτό. Γιατί ο Ολυμπιακός δέχθηκε φάσεις. Αλλά και γκολ να δέχονταν φαινόταν πως η μοίρα του αγώνα δεν θα άλλαζε.
Η ιστορία όλη ενός συστήματος που δεν δουλεύτηκε στο Ρέντη. Αλλά οι παίκτες που το υπηρέτησαν ήξεραν. Είχαν πάρει μηνύματα! Και όλοι τους γνώριζαν καλά πως θα το ξεδίπλωναν στο γήπεδο.
Μοναδική, αν μπορεί να ειπωθεί αυτό, παραφωνία η μετατόπιση του Μπα στο δεξί άκρο της άμυνας. Πολλά τα θέματα του, αλλά υπήρχαν καλύψεις, ενώ και ο δαιμόνιος Μασούρας δεν άφηνε την αριστερή πτέρυγα της «Φενέρ» να απειλήσει πολύ.
Τώρα αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει αυτό το ιδιότυπο 4-1-4-1, κανείς δεν το γνωρίζει. Το σίγουρο είναι πως οι παίκτες είναι εξαιρετικά δουλεμένοι, από τον Μαρτίνς και τους συνεργάτες τους πάνω σε θέματα τακτικής.