ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παγκόσμιος θρήνος! Πέθανε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο άνθρωπος που κατέκτησε το Μουντιάλ τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής με τη Γερμανία, έφυγε από τη ζωή
Παγκόσμιος θρήνος! Πέθανε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο άνθρωπος που έθεσε τα όρια στο σύγχρονο Γερμανικό ποδόσφαιρο και στο παγκόσμιο κατ΄επέκταση, έφυγε από τη ζωή. Πέθανε ένας μεγάλος. Όχι μόνο ποδοσφαιράνθρωπος αλλά μεγάλος. Προσωπικότητα. Ο Μπεκενμπάουερ δεν ήταν μόνο πως υπήρξε σπουδαίος παίκτης και στη συνέχεια τεράστιος προπονητής. Ακτινοβολούσε γνώση και εξέλιξη.

Τα επιτεύγματά του και οι τίτλοι του κατέκτησαν όσο λίγοι από όσους έπαιξαν ποτέ μπάλα. Μουντιάλ ως παίκτης με τη Γερμανία το 1974, Μουντιάλ ως προπονητής με τη Γερμανία το 1990. Και στις δύο περιπτώσεις έχοντας δίπλα του μεγάλες προσωπικότητες επίσης. Ειδικά η Γερμανία του 1990 αν και κέρδισε δραματικά στον τελικό την Αργεντινή με 1-0, θεωρείται από τις καλύτερες εθνικές ομάδες που έπαιξαν ποτέ.

Με ηγέτη τον τεράστιο Λόταρ Ματέους και παίκτες όπως οι Κόλερ, Αουγκεντάλερ, Ρόιτερ, Λιμπάρτσκι, Χάσλερ και φυσικά τους συμπαίκτες του Ματέους στην Ίντερ, Μπρέμε και Κλίνσμαν. Αλλά και τον Ρούντι Φέλερ. Όλοι, υπό την καθοδήγηση του Μπεκενμπάουερ συγκρότησαν μια εξαιρετική ομάδα, που έμεινε στις θύμησες όλων.

Ο Μπεκενμπάουερ είχε το άγγιγμα του Μίδα. Όπου και αν πήγαινε έφερνε μαζί του την επιτυχία. Ως προπονητής κάθισε 7 χρόνια στη Γερμανία με την οποία βέβαια πήγε έως και τον τελικό του Μουντιάλ το 1986. Στη Μαρσέιγ βρέθηκε έναν χρόνο ως Αθλητικός Διευθυντής και για δύο θητείες, περίπου έναν χρόνο στην καθεμία, ήταν προπονητής στην αγαπημένη του Μπάγερν. Στο Μόναχο κλώτσησε την μπάλα με περίσσια τέχνη για 14 χρόνια και κατέκτησε τα πάντα, μεταξύ άλλων και τα 3 σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών (1974-1976).

Πήγε και στο MLS για να βοηθήσει στη διάδοση του αθλήματος. Η προσωπικότητα και η δημοτικότητά του ήταν τέτοια.

Το εντυπωσιακό που έδωσε ο Μπεκενμπάουερ στο παγκόσμιο φουτμπόλ συζητιέται ακόμα και θα συζητιέται για πάντα. Έννοιες όπως build up ή ο στόπερ να ξέρει μπάλα, γεννήθηκαν από την προσωπικότητα του μεγάλου Γερμανού. Αλλά δεν ήταν μόνο η κλάση του. Ήταν και η προσωπικότητα του. Ηγέτης. Η αυταπάρνηση του θα μείνει για πάντα στους αιώνες. Όταν έπαιξε με βγαλμένο ώμο στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1970 με την Ιταλία. Όταν τραυματίστηκε δε δέχθηκε επ’ ουδενί να βγει από το γήπεδο. Η Γερμανία μπορεί να αποκλείστηκε με 4-3 στην παράταση, ο μύθος του Μπεκενμπάουερ, όμως, γινόταν ακόμα μεγαλύτερος. Γιατί το άξιζε.

Καλό ταξίδι «Κάιζερ». Ήταν μόλις 78 ετών.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ INTERWETTEN! 21+

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παγκόσμιος θρήνος! Πέθανε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).