Η σχέση του Φώτη Κωστούλα με τη Σουηδία είναι γνωστή, αφού δραστηριοποιείται επιχειρηματικά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η αγορά της Σουηδίας και για τον Παναιτωλικό.
Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναιτωλικός μίλησε στην εφημερίδα «Aftonbladet» για την απόκτηση παικτών από την σκανδιναβική χώρα (Έρικσον, Καμαρά, Μπαΐροβιτς), ενώ έκανε και μία αναδρομή στην εκεί πορεία του.
Μιλώντας για τον τραυματισμό του Έρικσον είπε ότι είναι πολύ πιθανό να μην ξαναπαίξει φέτος, ενώ έψαξα να βρει επενδυτή για την ομάδα, αλλά ήταν δύσκολο τα χρόνια της κρίσης, οπότε και λογικά θα παραμείνει ως ιδιοκτήτης του συλλόγου
Αναλυτικά είπε:
-Για την απόκτηση παικτών από τη Σουηδία
«Ηταν πολύ στενάχωρο που χτύπησε ο Αλχασάν (σ.σ. Καμαρά). Τα είχε πάει πολύ καλά. Επρεπε να καλύψουμε το κενό του και αποκτήσαμε τον Αντμίρ Μπαϊροβιτς. Είχαμε ακόμη επαφές και με έναν ακόμη επιθετικό από το σουηδικό πρωτάθλημα, πιο γνωστό, αλλά δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις»
-Για την ενασχόλησή του με τον Παναιτωλικό.
«Ηταν αξιοπερίεργο το πως λειτουργούσε η ομάδα. Δεν είχαν καν γραφεία και οι επαφές γινόντουσαν σε ένα καφέ. Τα οικονομικά της βρίσκονταν σε μία πλαστική σακούλα που πηγαινοέρχονταν. Εχω συνηθίσει να οργανώνω τις σουηδικές μου επιχειρήσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ετσι έπραξα και με τον Παναιτωλικό και έδωσε ευθύνες και αρμοδιότητες σε όλους στην ομάδα. Μέχρι πρότινος εκεί εργάζονταν εθελοντές, αλλά αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
-Για τα χρήματα που έχει επενδύσει.
«Ποτέ δεν μιλάω για τα οικονομικά και ποτέ δεν απαντάω σε τέτοιες ερωτήσεις. Η επιτυχία μίας ομάδας δεν προέρχεται από ένα αποτέλεσμα ή όταν ένας άνθρωπος βάζει χρήματα. Πολλοί που εργάζονται στο κλαμπ ξέρουν από ποδόσφαιρο καλύτερα από εμένα και δεν το γνωρίζω απόλυτα. Είμαι περήφανος που έχω αυτούς τους συνεργάτες.
-Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ομάδας και την παρουσία των Ερικσον, Καμαρά.
«Είμαστε καλοί για αρκετά χρόνια, αλλά δεν τα καταφέραμε ορισμένες φορές στα τελευταία ματς της σεζόν. Ηταν σκληρό για εμάς που ο Αλχασάν τραυματίστηκε, ενώ φαίνεται πως και ο Ερικσον που επίσης είναι τραυματίας, δύσκολα θα καταφέρει να παίξει ξανά στη σεζόν. Είναι κρίμα που και οι δύο μας Σουηδοί, δύο πολύ καλά παιδιά, θα λείψουν για τόσο καιρό.
-Για τον Τραϊανό Δέλλα.
«Κάνει καλή δουλειά. Παίζουμε καλά και έχει κάνει καλή ομάδα».
-Για την αποχώρησή του από την προεδρία.
«Δεν είχα χρόνο να είμαι τόσο κοντά στην ομάδα, όσο βρισκόμουν παλαιότερα και απαιτείται. Είμαι ακόμη ο υπεύθυνος, όπως και για ορισμένες άλλες εταιρίες μου που ακόμη εμπλέκομαι. Παράλληλα έχω υποσχεθεί στα τέσσερα εγγόνια μου πως θα περνάω μαζί τους στη Στοκχόλμη τουλάχιστον μία εβδομάδα κάθε μήνα. Είχα σκοπό και να πουλήσω το μερίδιό μου στην ομάδα, αλλά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έκανε δύσκολο το ενδεχόμενο αποχώρησής μου. Είναι δύσκολο να βρεθεί νέος επενδυτής, οπότε μάλλον θα συνεχίσω.
-Για την προώθηση νεαρών παικτών;
«Μπορεί να υπάρξει κάποιος άλλος που να αναλάβει την ομάδα και να τα πάει ακόμη καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεκινήσει και παραχωρούμε ποδοσφαιριστές σε μεγαλύτερες ομάδες.
-Για την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω των σκανδάλων που υπάρχουν και των κρουσμάτων βίας.
«Είναι αλήθεια αυτό. Πολλές ομάδες δεν διοικήθηκαν σωστά και οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούσαν να κοροϊδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ηταν μία… βιομηχανία που διατηρήθηκε για πολλά χρόνια. Δεν ξέρω αν θα μου επιβληθεί πρόστιμο από την ελληνική ομοσπονδία που το λέω τώρα αυτό. Γράψτε το, το αγνοώ αν συμβεί κάτι τέτοιο».
-Υπάρχουν βήματα προόδου;
«Οι έρευνες έχουν γίνει πιο σκληρές. Η Ενωση (σ.σ. προφανώς εννοεί τη Σούπερ Λιγκ) έχει μεγιστοποιήσει τις ποινές και έχει θεσπίσει σκληρούς κανόνες, για όσους δεν είναι όπως πρέπει. Υπάρχουν μεγάλα πρόστιμα. Τα μίντια επίσης έχουν ενεργό ρόλο. Υπάρχει βελτίωση, αλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει καλύτερη».
-Πόσο επηρεαστήκατε από τη Σουηδία, στον τρόπο που διευθύνεται τον Παναιτωλικό;
«Πάρα πολύ. Στον τρόπο σκέψης μου και στο πώς ενεργώ είμαι Σουηδός. Οργάνωσαν τον Παναιτωλικό σαν να είναι μία σουηδική εταιρεία, με βάσει τα όσα έμαθα δουλεύοντας και ζώντας εκεί για 30 χρόνια».