ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φάκελος Παναθηναϊκός: Αυτός είναι ο λόγος που έχει κερδίσει πέντε πέναλτι – Τι λένε οι αριθμοί;

Μία μίνι αναδρομή σε όσα έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο ξεκίνημα της σεζόν - Οι αριθμοί, ο απαραίτητος κυνισμός και η χρήση VAR που τόσο είχε ανάγκη το πολύπαθο κλαμπ

Φάκελος Παναθηναϊκός: Αυτός είναι ο λόγος που έχει κερδίσει πέντε πέναλτι - Τι λένε οι αριθμοί;
Συντάκτης: Κώστας Παπαδόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Επτά στα επτά ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ξορκίζει τον έναν κακό δαίμονα μετά τον άλλο ή, για να μιλήσουμε αθλητικά, ξαναγίνεται κανονικός. Η δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε αρχίσει να φαίνεται για τα καλά στα πλέι οφ της περυσινής σεζόν, ενώ μετουσιώθηκε και σε έναν τίτλο που τόσο είχε ανάγκη ο σύλλογος.

Παράλληλα, ο κόσμος του Παναθηναϊκού (όπως και όλοι οι φυσιολογικοί φίλαθλοι) εκτιμά βαθύτατα το προφίλ του προπονητή του και τον σεβασμό που δείχνει απέναντι σε κάθε αντίπαλο.

Πίσω στο αγωνιστικό σκέλος, δεν έχει έρθει τυχαία αυτό το 7×7. Η ομάδα θέλει να επιβάλει τον δικό της ρυθμό, να ασκεί συχνά πίεση ψηλά και να έχει συνεχώς στο μυαλό της πώς θα επιτεθεί. Παίζει δηλαδή κυριαρχικό και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ας δούμε, όμως, τι λένε και οι αριθμοί, οι οποίοι προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Super League.

Στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό, ο Παναθηναϊκός είχε 10 τελικές, εκ των οποίων οι 8 εντός μεγάλης περιοχής.

Χρειάστηκε το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αϊτόρ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου για να έρθει η νίκη με το ισχνό 1-0.

Τον ίδιο αριθμό τελικών προσπαθειών έκανε και στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ, ένα ματς που κρίθηκε πολύ νωρίς χάρη στα γκολ των Σεμπαστιάν Παλάσιος (16′) και Σπόραρ (33′).

Οι 9 από τις 10 καταγράφηκαν εντός περιοχής, ενώ συνολικά υπέπεσε σε 9 λιγότερα λάθη από τον αντίπαλο.

Ακολούθησε το εντός έδρας 1-0 επί του Λεβαδειακού με το πολύ γρήγορο γκολ του Μπένιαμιν Βέρμπιτς.

Και πάλι ο Παναθηναϊκός είχε πολλές καλές στιγμές για γκολ εντός περιοχής (10 από τις 12).

Έπειτα διεξήχθη το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, εκείνο με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, όπου η ομάδα του Γιοβάνοβιτς επικράτησε 2-1 χάρη στα πέναλτι των Αϊτόρ και Σπόραρ στις καθυστερήσεις του α’ ημιχρόνου.

Και πάλι οι «πράσινοι» είχαν περισσότερες τελικές από τον αντίπαλο. Μάλιστα για τρίτη φορά σε τέσσερα ματς το κοντέρ έγραψε 10. Ξανά στην πλειοψηφία τους εντός περιοχής. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Επιχειρούν να φτάσουν στο «κουτί» με χαμηλό, στρωτό ποδόσφαιρο και γρήγορες πάσες. Ενίοτε, ανάλογα με το στήσιμο των… απέναντι στο χορτάρι, έρχονται και τα βαθιά γεμίσματα από τους αμυντικούς. Συχνά επιτυγχάνεται η δικαίωση, υπό την έννοια ότι δημιουργείται η προοπτική για στήσιμο αξιόλογης φάσης.

Έτσι νίκησε ο Παναθηναϊκός την ΑΕΚ

Το πρώτο ματς που ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες τελικές εκτός περιοχής (9 από τις 13) ήταν το εντός με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου χρειάστηκε η κλάση του Αϊτόρ (χατ-τρικ), αλλά και μια άτυχη στιγμή του νεαρού γκολκίπερ Βασίλη Αθανασίου για να έρθει το θετικό αποτέλεσμα με 3-0.

Παρεμπιπτόντως και στα πέντε αυτά παιχνίδια, το «τριφύλλι» κατέγραψε περισσότερα κλεψίματα από τους αντιπάλους του. Επίσης, προσέχει κάθε λεπτομέρεια (βλ. κομπίνες στα κόρνερ απέναντι στην ΑΕΚ – η πρώτη κατέληξε σε κλασική ευκαιρία, η δεύτερη στο πέναλτι της ισοφάρισης). Το μυαλό του Γιοβάνοβιτς δείχνει ότι δεν σταματά ποτέ να δουλεύει.

Κάποιοι υποστήριζαν ότι ναι μεν ο Παναθηναϊκός παίζει καλά, αλλά ότι έχει ευνοηθεί από τα πολλά διαδοχικά εντός έδρας ματς στο ξεκίνημα της σεζόν. Σεβαστή άποψη. Ώσπου φτάσαμε στο ντέρμπι της Τούμπας.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς και για ένα διάστημα 15-20 λεπτών έδειχνε ικανός να διευρύνει το προβάδισμά του (το 1-0 ο Νέλσον Ολιβέιρα στο 18′). Αν συνέβαινε αυτό, τότε κατά 99% οι «πράσινοι» δεν θα έφευγαν με το πρώτο «διπλό» από τον Μάιο του 2017, έπειτα από 13 ανεπιτυχείς προσπάθειες. Κι όμως.

Είναι πολύ νωρίς, αλλά θα τολμήσουμε να πούμε ότι αυτή ήταν νίκη τίτλου. Όταν παίζεις στην Τούμπα, απέναντι σε έναν αντίπαλο με μεγαλύτερο μπάτζετ, βρίσκεσαι πίσω στο σκορ και φλερτάρεις με το 2-0 ή και το 3-0, όμως, καταφέρνεις να ανατρέψεις τα δεδομένα, τότε δικαιούσαι να λες πως θα διεκδικήσεις το πρωτάθλημα ως το τέλος.

Και βέβαια ο κυνισμός χρειάζεται πάντα. Έξι λιγότερες τελικές επιχείρησε το «τριφύλλι» (12-6), δύο γκολ έβαλε. Αν φτάσει στο σημείο το κλαμπ να επικρατεί με ποδόσφαιρο κυριαρχίας ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, θα έχει επανέλθει πλήρως σε τροχιά κανονικότητας. Βήμα-βήμα.

Εκτός από τον κυνισμό, χρειάζεται (ή μάλλον είναι αναγκαίο) το VAR. Αυτή η σημείωση αφορά στα πολλά πέναλτι που έχει κερδίσει η ομάδα. Είναι κάμποσες οι διαιτητικές λανθασμένες αποφάσεις που στη συνέχεια διορθώθηκαν χάρη στην τεχνολογία. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού και αρκετών ακόμη ομάδων δεν ξεχνούν τι συνέβαινε τα χρόνια πριν από την έλευση του replay εν ώρα αγώνα. Οk, σαφώς και οι «πράσινοι» είχαν πάρει σφυρίγματα, ωστόσο κατά συντριπτική πλειοψηφία, ήταν αδικημένοι. Κλείνει η παρένθεση και μακάρι να μην επιστρέψουμε ποτέ σε τέτοιες εποχές.

Και τέλος φτάσαμε στην Κυριακή 9 Οκτωβρίου, όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο της Λεωφόρου. Νέος καταλογισμός πέναλτι, νέα σχετική συζήτηση. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι είχαν 20 τελικές, εκ των οποίων οι 12 εντός περιοχής. Η εικόνα του αγώνα πιθανώς να μην… γεμίζει το μάτι κάποιων για τον μεγάλο αριθμό των προσπαθειών. Κι όμως.

Για το γεγονός ότι η πρώτη νίκη επί της αρκαδικής ομάδας έπειτα από 7 ανεπιτυχείς προσπάθειες επιτεύχθηκε από την άσπρη βούλα, ρόλο διαδραμάτισε η υπεραριθμία στη συγκεκριμένη φάση, η ασφυκτική πίεση και η ικανότητα του Αϊτόρ. Το πέναλτι ήταν πεντακάθαρο, όπως πεντακάθαρα ήταν και τα περυσινά που είχε κερδίσει ο Αστέρας κόντρα στο «τριφύλλι». Τέλος συζήτησης, να περάσει ο επόμενος.

Υ.Γ. Το κλαμπ λειτουργεί πολύ σωστά και σε άλλα επίπεδα. Από τις βραβεύσεις εμβληματικών βετεράνων άσων μέχρι τη δουλειά στα social media. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία

Exit mobile version