ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αthens Alive: Από τον Μάρτιο έφτασε Ιούλιος!

Το Athens Alive μπήκε στην Παναθηναϊκή καθημερινότητα τον Μάρτιο, μπερδεύοντας εξ αρχής και για συγκεκριμένους λόγους την κοινή γνώμη. Αποτελεί ένα πρότζεκτ ανάπλασης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και όχι άμεσης επενδυτικής κίνησης για τον Παναθηναϊκό. Πριν από κάθε πτυχή του υπήρχε και υπάρχει ένα «αν». Αν η Κυβέρνηση δώσει το «ok». Αν πάρει εξασφαλίσεις το fund...

Συντάκτης: Λάμπρος Γκαραγκάνης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το Athens Alive μπήκε στην Παναθηναϊκή καθημερινότητα τον Μάρτιο, μπερδεύοντας εξ αρχής και για συγκεκριμένους λόγους την κοινή γνώμη. Αποτελεί ένα πρότζεκτ ανάπλασης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και όχι άμεσης επενδυτικής κίνησης για τον Παναθηναϊκό.

Πριν από κάθε πτυχή του υπήρχε και υπάρχει ένα «αν». Αν η Κυβέρνηση δώσει το «ok». Αν πάρει εξασφαλίσεις το fund των ξένων επενδυτών, θα γίνει μπάσιμο για το «τριφύλλι» ώστε να υπάρξει συστέγαση των τμημάτων του στο ΟΑΚΑ. Αν θωρακιστεί νομικά το έργο, για ν’ αντέξει τις δεδομένες προσφυγές που θα πέσουν με το τσουβάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΣΧΑ» ΚΑΙ… ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Στο Sportime και στο sportime.gr έχουμε καθαρή συνείδηση, διότι εξ αρχής περιγράψαμε με χειρουργική ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών. Όταν συγκεκριμένα κέντρα εντός του συλλόγου, που ήθελαν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της αμεσότητας του εγχειρήματος, έκαναν λόγο για «Πράσινο Πάσχα» και για «Παναθηναϊκή Ανάσταση». Με παραδείγματα, όπως την εκπόνηση του πλάνου δεκαετίας της Lamda Development για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στην ίδια περιοχή και σε μικρότερη κλίμακα.

Μέχρι τέλη Μαΐου έλεγαν οι διαρροές πως θα έχει προκύψει το νομικό πλαίσιο υλοποίησης, με τη νέα δικαιολογία καθυστέρησης να είναι η ρύθμιση του συντελεστή δόμησης από 0,4 σε 0,6 και το Athens Alive αρχικά να επιθυμεί διπλασιασμό στο 0,8. Ήδη το αρχικό πλάνο δεν υπάρχει, όπως έχει απορριφθεί η πρώτη συζήτηση και για το δεύτερο «μάζεμα». Κάτι που σημαίνει, δίχως να είναι μείζονος σημασίας, ότι στην παρούσα φάση η όποια διαπραγμάτευση υπάρχει αφορά ένα Athens Alive σε σμίκρυνση.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Τον «γάμο» των ξένων επενδυτών με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο το έχει κάνει ο γνωστός μάνατζερ Κώστας Μπότος, ο οποίος ως τώρα έχει ακουστεί ελάχιστα αλλά είναι πρόσωπο κλειδί στο όλο σκηνικό. Από την πλευρά του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, πρώην Πρόεδρος της Alpha Copy Nokia, αποτελεί ενεργό μέλος στα ραντεβού και στην εξέλιξη του πλάνου, με τις εταιρείες να εκπροσωπούνται ουσιαστικά από έναν άνθρωπο. Συγκεκριμένα τον νομικό εκπρόσωπο της Redstone Μαρκ Αλεξάντερ.

Από τις υπόλοιπες, και ειδικά τον Κολοσσό AECOM, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια κανένα πρόσωπο και ούτε, φυσικά, στο ραντεβού της Παρασκευής με την Πολιτεία (άγνωστο αν θα παρευρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας ή, απλώς, οι αρμόδιοι Υπουργοί) θα παρευρεθεί κάποιος εξ αυτών. Στην Αθήνα, απλώς, υπάρχει ένα στέλεχος της Redstone (αγνώστων λοιπών στοιχείων) που φαίνεται ότι εργάζεται επάνω στο πρότζεκτ. Η αποστασιοποίηση τεράστιων εταιρειών, όπως η AECOM, σημαίνει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν να σύρεται το όνομά τους σε μία επένδυση που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προχωρήσει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία δημόσια τοποθέτηση στελέχους της.

ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

Τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός πέθαινε κυριολεκτικά δημιουργήθηκε η προσδοκία με το Athens Alive. Χωρίς καν να έχει αλλάξει η χρήση γης, με την έκταση και τις εγκαταστάσεις να περνούν στο Υπερταμείο, κάτι που σημαίνει ότι λίαν συντόμως ο συνομιλητής δεν θα είναι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του μα η ίδια η Τρόικα. Όπως, επίσης, η εξέλιξη αυτή, της οποίας τις προεκτάσεις κατέγραψε μονάχα το Sportime και το sportime.gr, σημαίνει και διεθνή διαγωνισμό που a priori δεν μπορεί να δώσει καμία προτεραιότητα ή εξασφάλιση στο fund, ούτε κάποιος δημόσιος φορέας δύναται να υπογράψει MoU μαζί του. Κάτι που, επίσης, κυκλοφόρησε από συγκεκριμένα Παναθηναϊκά κέντρα δίχως να υλοποιηθεί ως εξέλιξη.

Το ερώτημα είναι σαφές: Που θα βρισκόταν σήμερα ο Παναθηναϊκός, αν η μόνη λύση ήταν το Athens Alive; Ο Μάρτιος θα είχε γίνει Ιούλιος, η πρόοδος θα ήταν μηδενική, οι συζητήσεις θα πήγαιναν από εβδομάδα σε εβδομάδα κι από αγκύλωση σε αγκύλωση (πχ ο συντελεστής δόμησης), με το «τριφύλλι» να είναι άγνωστο αν θα βρισκόταν τούτη την ώρα στη μεγάλη κατηγορία! Σίγουρα η διαιώνιση της κατάστασης ευνοεί και την Κυβέρνηση (βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά) και όσους επιθυμούν να καλλιεργούν προσδοκίες. Ως πλάνο αποτελεί μία, πράγματι, καλή σκέψη. Ιδανικά, όμως, είναι τα πρότζεκτ που υλοποιούνται κι αυτό απέχει έτη φωτός, τη δεδομένη χρονική στιγμή, από τον ρεαλισμό.

Exit mobile version