Το Athens Alive αποτελεί μία από τις λύσεις για το μείζον γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον από σημαντική μερίδα φίλων του «τριφυλλιού».
Ήταν 9 Μαρτίου 2018 όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Μαρκ Αλεξάντερ επισημοποίησαν την ύπαρξη πλάνου για την ολική ανάπλαση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου προϊόν διαρροής κυβερνητικών πηγών.
Συμπληρώθηκε χρόνος από την πρώτη επίσημη τοποθέτηση των εμπλεκόμενων στο project. Μεγάλο διάστημα, στο οποίο ουσιαστική εξέλιξη δεν υπήρξε. Πέραν ευχολογίων, μετά από κάποιες επαφές της κοινοπραξίας με την Κυβέρνηση όπως τον περασμένο Ιούλιο, και μίας γενικότερης αισιοδοξίας για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου απτή εξέλιξη δεν προέκυψε.
Ακόμη δεν έχει συνταχθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Εξέλιξη με τον συντελεστή δόμησης (προαπαιτούμενο για τη Redstone και τις εταιρείες που συνεργάζεται) δεν υπάρχει. Ούτε καν υπογραφές στα περιβόητα MoU, τα οποία θα υπογράφονταν με την Κυβέρνηση (νομικά δεν μπορούσε να γίνει αυτό, ωστόσο τέτοιες πληροφορίες διοχετεύονταν!). Πρώτα πέρυσι το Πάσχα, μετά τον Σεπτέμβριο, μετά τον Ιανουάριο του 2019. Τώρα η όλη διαδικασία βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του ΕΧΣ, η ολοκλήρωση της οποίας θ’ αποτελεί πράγματι ένα πρώτο βήμα.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2018
«Επ’ αφορμή δημοσιευμάτων που με εμπλέκουν στο κρίσιμο ζήτημα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και του μέλλοντος του Παναθηναϊκού -ένα θέμα που αφορά εκατομμύρια Ελλήνων- λαμβάνω την πρωτοβουλία να τοποθετηθώ όσο υπεύθυνα αυτό επιτάσσει.
Ως άνθρωπος τον οποίο απασχολεί κάθε κομμάτι του Συλλόγου δεν θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο η τωρινή αδιέξοδη κατάσταση της ΠΑΕ. Ως εκ τούτου, ζήτησα προ πολλών μηνών από ομάδα ανθρώπων εμπιστοσύνης μου να έρθει σε επικοινωνία με ξένα επενδυτικά σχήματα εξειδικευμένα στη διαχείριση αθλητικών ομάδων και εγκαταστάσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ευρέθηκαν να ενδιαφέρονται οι πασίγνωστες για τη δράση τους στον τομέα αυτό Redstone, Bluerock και AECOM.
Μαζί εκπόνησαν σχέδιο που θα καταστήσει τον ΠΑΟ ξανά πρωταγωνιστή και ταυτόχρονα θα αναβιώσει τα απαξιωμένα, ερημωμένα Ολυμπιακά Ακίνητα, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και ο αθλητισμός να έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλά οφέλη.
Στην αρχή του έτους κατατέθηκε πρόταση που καλύπτει όλα τα ανωτέρω και αναμένεται η ανταπόκριση της Κυβέρνησης.
Ως τότε, καλό θα ήταν να μη δημιουργούνται από τρίτους υπερβολικές προσδοκίες στον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο του Παναθηναϊκού. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα βγω δημοσίως να ενημερώσω υπεύθυνα, αν έχω απτές εγγυήσεις τόσο από τα funds όσο και από την Κυβέρνηση πως δρομολογείται η υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου».
Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ
«Ολοκληρώσαμε μία συμφωνία που θα κάνει πολύ περισσότερα από την οικοδόμηση ενός νέου σπιτιού για τον Παναθηναϊκό. Όταν ολοκληρωθεί, το Athens Alive θα επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό τοπίο της Αθήνας.
Θα έχουμε ενσωματώσει γραφεία παγκόσμιας κλάσης, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, ψυχαγωγία, λιανικό εμπόριο, εστιατόρια, πάρκο, εγκαταστάσεις ερασιτεχνικού αθλητισμού και μεγάλα αθλητικά franchises σε μια συναρπαστική, προσβάσιμη για περπάτημα, αθλητική και ψυχαγωγική περιοχή που θα μπορεί ν’ ανταγωνιστεί οτιδήποτε αντίστοιχο στον κόσμο.
Η ανάπτυξη αυτής της κλίμακας απαιτεί ισχυρές δεσμεύσεις τόσο από τους ιδιωτικούς όσο και από τους δημόσιους εταίρους και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε».
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ «ΚΑΗΚΑΝ»
Το Athens Alive χρησιμοποιήθηκε πολύ ως αντίπαλο δέος της πρότασης Πιεμπονγκσάντ για τον Παναθηναϊκό. Η εκκίνησή τους τοποθετείται χρονικά κοντά, επομένως αυτό ήταν μοιραίο μάλλον να συμβεί. Η αρχική εκδοχή του AA αφορούσε την αξιοποίηση όλου του χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Γκρέμισμα του ΟΑΚΑ και χτίσιμο νέου γηπέδου στο οικόπεδο αυτό, σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό.
Το πλάνο τούτο δεν πέρασε από την πρώτη στιγμή. Θα χρειαζόταν μία δεκαετία νομικών μαχών τουλάχιστον, ώστε να θωρακιστεί αν είχαν ξεπεραστεί όλα τα προηγούμενα εμπόδια (μετεγκατάσταση Ομοσπονδιών, χρήση γης). Το θεωρημένο ΑΑ άρχισε να συζητείται στις αρχές του καλοκαιριού, εκεί που άρχισε να γίνεται συζήτηση για την αύξηση του συντελεστή δόμησης. Η επικρατούσα θεωρία, ώστε να μην παγώσει καμία διαπραγμάτευση (κάτι τέτοιο δεν βόλευε ούτε την κοινοπραξία, ούτε την Κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους), ήταν η ενδεχόμενη τμηματική αξιοποίηση των ΟΑ από το Athens Alive.
Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης εντάσσεται η πρωτοβουλία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός να ζητήσει, μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, το ποδηλατοδρόμιο πακέτο με το Κλειστό του μπάσκετ που ήδη χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια. Να σημειωθεί ότι ούτε προς αυτήν την κατεύθυνση προέκυψε κάτι χειροπιαστό. Ένα χρόνο μετά, το AA αποτελεί ένα ενδεχόμενο στέγασης του Παναθηναϊκού (και όχι μόνο, διότι προβλέπονται και άλλες παρεμβάσεις στον χώρο).
ΠΡΩΤΟΣ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ιδέα της μετακόμισης του Παναθηναϊκού, συνολικά ως σωματείου, στο ΟΑΚΑ πάντα αποτελούσε προοπτική και για το κράτος. Ο χώρος χρειάζεται συντήρηση και κάποιον να τον αναλάβει. Πρέπει ν’ αποφέρει έσοδα στην Πολιτεία και το «τριφύλλι» πάντα ήταν και είναι η ομάδα της Αθήνας που τα νεότερα χρόνια αναζητούσε στέγαση. Η πεπαλαιωμένη Λεωφόρος έπαψε να είναι λύση για το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος, αφού δικαιολογούσε την τότε κίνηση των «κορμοράνων» για πάγωμα του Βοτανικού (πλάνο που αρχικά κοίταξε, αλλά στη συνέχεια υπήρξε σκληρός πολέμιός του), σε μακροσκελή συνέντευξη Τύπου είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Παναθηναϊκής Πολιτείας στο ΟΑΚΑ. Το δικό του… Athens Alive!
Συγκεκριμένα είχε πει: «Το μέλλον του Παναθηναϊκού είναι η Πράσινη Πολιτεία. Η περιοχή του ΟΑΚΑ. Όχι για να πάει ο Παναθηναϊκός να παίξει μπάλα. Αλλά για να μας παραχωρήσει η Πολιτεία την εκμετάλλευση όλων των εγκαταστάσεων. Να φτιάξουμε ένα γήπεδο 45 χιλιάδων θέσεων δίπλα στο ΟΑΚΑ και να ζωντανέψει όλη η περιοχή που είναι ένα νεκρό πράγμα.
Και η Πολιτεία να κάθεται να εισπράττει κιόλας. Παρένθεση: Όταν φαινόταν ότι το γήπεδο στο Βοτανικό δεν θα προχωρούσε, είχα πάρει ένα τηλέφωνο τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Και του είχα πει για το ΟΑΚΑ. Μου είχε πει ότι το βλέπει θετικά. Στο πρώτο ραντεβού μ’ έναν άνθρωπό του, είχα ζητήσει και τον κ. Σαμαρά. Και είχαμε δει ότι μας κάνει.
Αποτέλεσμα; Δεν έγινε ποτέ επόμενο τηλεφώνημα. Πρόσφατα είχα δει και δηλώσεις του κ. Τσίπρα που είχε πει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση. Θα αξιοποιούσαμε μία περιοχή, με το κράτος αντί να πληρώνει, να εισπράττει. Όταν λοιπόν μας ξεμπλέξει ο κ. Βαρδινογιάννης με το γήπεδο στο Βοτανικό, πιστεύω ότι η μόνη λύση για τον Παναθηναϊκό θα είναι η Πράσινη Πολιτεία».
Οι ομοιότητες ανάμεσα στα όσα είπε τότε ο Βγενόπουλος και πριν έναν χρόνο ο Γιαννακόπουλος κρίνονται οφθαλμοφανείς.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΑΥΤΙΣΗ
Εκείνο το διάστημα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν είχε θεσμικό ρόλο στον Παναθηναϊκό, όσον αφορά την ΚΑΕ φυσικά. Ωστόσο επηρέαζε καταστάσεις, μέσω των media που ήδη είχε αρχίσει ν’ αναπτύσσει. Εφημερίδα συμφερόντων του, ένα χρόνο μετά την ανωτέρω τοποθέτηση του Βγενόπουλου (διάστημα στο οποίο η Παναθηναϊκή Πολιτεία, για άλλους λόγους, βαλλόταν από παντού ως ιδέα αφού στηρίζονταν πλάνα στο κέντρο της Αθήνας και όχι σε περίχωρα) έγραψε χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της: «Δεν πάει άλλο στο ΟΑΚΑ! Να τα βλέπουν αυτά όσοι ορέγονται ακόμη Παναθηναϊκές Πολιτείες».
Αφορμή είχε σταθεί η ζημιά στον χλοοτάπητα από τη συναυλία των Red Hot Chilli Peppers. Το 2012 όλα αυτά. Σταδιακά, με τη διάλυση της πολυμετοχικότητας και την ενεργοποίηση Γιαννακόπουλου στην ΚΑΕ, η ιδέα μετακόμισης του «τριφυλλιού» στο ΟΑΚΑ συζητήθηκε ξανά και ξανά. Με τον κ. Γιαννακόπουλο να εμφανίζεται ως θιασώτης μίας τέτοιας κίνησης, αρχικά με την προοπτική προσαρμογής του Ολυμπιακού Σταδίου σε ποδοσφαιρική έδρα και στη συνέχεια με το PAO Foundation τον Σεπτέμβριο του 2017. Ενδιάμεσα ο ίδιος είχε αντιταχθεί στην πρωτοβουλία Δημήτρη Μπαλτάκου (Πρόεδρος Ερασιτέχνη το επίμαχο διάστημα, στο πρώτο μισό του 2017) για γήπεδο στου Γουδή. Προτάσσοντας, πάλι, τη συστέγαση του «τριφυλλιού» στο ΟΑΚΑ. Ο Μπαλτάκος είχε υπογράψει MoU με την Πολιτεία για του Γουδή, που δεν προχώρησε ποτέ…
ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΛΑΝΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ…
Το PAO Foundation είχε ως αντικείμενο την κεντρική διαχείριση του σωματείου, όλων των τμημάτων, και την κοινή σκέπη στο ΟΑΚΑ. Μετά τις αποτυχημένες συζητήσεις ανάμεσα σε Δημήτρη Γιαννακόπουλο και Γιάννη Αλαφούζο για την ΠΑΕ, το πλάνο πέρασε στο περιθώριο. Επιστρέφοντας 7 μήνες αργότερα ως Athens Alive. Πιο πλήρες, πιο φιλόδοξο, πιο δύσκολο…
Κύλησε ένας χρόνος δίχως ουσιαστική εξέλιξη, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός «καίγεται» για λύσεις. Αντικρίζοντας την κατάσταση με ρεαλισμό και όχι με ευχολόγια, το ΟΑΚΑ μπορεί πράγματι να καταλήξει στους «πράσινους». Όπως είναι όμως… Χωρίς ριζικές αναπλάσεις και δημιουργία εμπορικών χρήσεων στα πέριξ. Μπορεί, επίσης, να προκύψει μονιμότερη λύση για την ΚΑΕ με μία μακρόχρονη, ευνοϊκή, μίσθωση του Κλειστού.
Το επικρατέστερο ΑΑ είναι η ταυτόχρονη παρουσία ποδοσφαίρου και μπάσκετ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Με τη μελλοντική πρόβλεψη δημιουργίας εσωτερικών χώρων, τα οποία θα φιλοξενούν τα ερασιτεχνικά τμήματα. Όταν αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται στη Λεωφόρο. Οι παρούσες εγκαταστάσεις, με ελαφρές βελτιώσεις. Ίσως, αν βρεθεί λύση στέγασης για κάποιες Ομοσπονδίες που εδρεύουν στις ΟΑ, να δοθεί και ένας επιπλέον χώρος για ήπιες εμπορικές χρήσεις (μπουτίκ, χώροι εστίασης).
Στην περίπτωση αυτή ο Παναθηναϊκός θα έχει βρει ένα οικόπεδο να περάσει τις επόμενες δεκαετίες, ως σωματείο. Η Πολιτεία, επίσης, θα έχει εξασφαλίσει έσοδα από τη συμφωνία αυτή. Άλλο Athens Alive δεν μπορεί να γίνει. Αν η άποψη αυτή δεν ισχύσει τελικά, θα έχουν χρειαστεί χρόνια διαβουλεύσεων, νομικών αλμάτων και πλήρως αρμονική συνεργασία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.