Η ανάπλαση στα Προσφυγικά ΔΕΝ επηρεάζει τη Λεωφόρο
Το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού θ’ απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα του συλλόγου για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον… Με λόγια απλά, αν το «τριφύλλι» δεν βρει άκρη έως το 2021 τότε θα μπει σε περιπέτειες στέγασης.Το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού θ’ απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα του συλλόγου για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον… Με λόγια απλά, αν το «τριφύλλι» δεν βρει άκρη έως το 2021 τότε θα μπει σε περιπέτειες στέγασης.
Ό,τι συμβαίνει από το 2008 θα είναι παιδική χαρά στα δεινά που θα έρθουν. Οι «πράσινοι» θα βρεθούν προ μία ιστορικής ευκαιρίας, ίσως και μέσα στο 2019, όπου θα κληθούν συλλογικά να επιλέξουν λύση. Το sportime.gr και η εφημερίδα Sportime έχουν παρουσιάσει σειρά ρεπορτάζ, αναλύοντας δεδομένα για τον Βοτανικό και το Athens Alive. Το μόνο Μέσο, το οποίο έχει παρουσιάσει τόσες λεπτομέρειες επί του μείζονος θέματος για τον Παναθηναϊκό. Το παρόν δημοσίευμα είναι το πρώτο μίας έρευνας που άρχισε και σε πρώτη θα καταγράψει όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις. Όλες οι πτυχές του γηπεδικού ζητήματος των «πράσινων» θ’ αναλυθούν για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου.
ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 τα κτίσματα απέναντι από την ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού βρίσκονται αντικριστά. Χτίστηκαν για να στεγάσουν τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, μία δεκαετία περίπου μετά την Καταστροφή. Η εικόνα τους σήμερα είναι τραγική. Πέρασαν περισσότερα από 80 χρόνια, τα οποία αποτυπώνονται σε κάθε τούβλο των πολυκατοικιών. Τα Προσφυγικά συνδέθηκαν με το ζήτημα στέγασης του Παναθηναϊκού. Το ΥΠΕΧΩΔΕ τα περιέλαβε σε σχέδιο αναστροφής της Λεωφόρου κι επέκτασής της, που κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πριν 15 χρόνια περίπου όλα αυτά…
Η εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ, η οποία συστάθηκε για ν’ αναλάβει τα μεγάλα έργα ανάπλασης της πρωτεύουσας (το Sportime από τον Φεβρουάριο ενημέρωσε για την εξέλιξη), θ’ αρχίσει τις εργασίες της από την ανάδειξη των Προσφυγικών και τη χρησιμοποίησή τους για στεγαστικές ανάγκες, αλλά και μουσειακό χαρακτήρα! Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Νίκος Μπελαβίλας, έχει το δύσκολο έργο να κάνει την Αθήνα ξανά όμορφη… Μα κυρίως λειτουργική και πόλη φιλική στο περιβάλλον.
Θ’ αποκατασταθεί η όψη των κατοικιών, δίχως ν’ αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Η προσπάθεια βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και η ΑΑΑΕ από εκεί, πλάι στο «Απόστολος Νικολαΐδης», θ’ αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα γραφής της. Η περιοχή των Προσφυγικών δεν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης σημαντικό: Μιλάμε για άλλο οικοδομικό τετράγωνο, απ’ αυτό που βρίσκεται η Λεωφόρος!
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ «ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ»
Σε δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας η εφημερίδα Sportime, καταγράφοντας την είδηση για την ανάπλαση της περιοχής, μετέφερε την εικασία πως μπορεί η Λεωφόρος να μπει στην εξίσωση των παρθενικών ενεργειών της ΑΑΑΕ. Ουσιαστικά, πέραν της διάλυσης κάθε πιθανότητας για επέκταση του γηπέδου (γνωστό, αλλά με τις ιδέες που σκάνε στα μυαλά Παναθηναϊκών παραγόντων όλα είναι αναμενόμενα), δεν υπάρχει καμία άλλη εμπλοκή της ιστορικής έδρας των «πράσινων».
Η ανάπλαση των Προσφυγικών είναι δρομολογημένη, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και καθορισμένη πρόβλεψη εξέλιξης των κτισμάτων. Η μόνη παρέμβαση στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκονται είναι, ενδεχομένως, ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης και τίποτα περισσότερο. Επομένως ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση των όσων θ’ αποφασιστούν και θα υλοποιηθούν για τα Προσφυγικά, σε συνάρτηση με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που άλλωστε έχει άδεια λειτουργίας έως το 2021. Άρα σε πρώτη φάση η παρθενική ενέργεια της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ δεν «αγγίζει» το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού.