Mr Manos: «Αδελφός» του Βγενόπουλου, απέναντι στον Τζίγκερ
Η επιστροφή του Mr Manos στον Παναθηναϊκό, στη θέση του Προέδρου, έχει έντονο άρωμα Βαρδινογιαννισμού. Για όσους ξεχνούν τι έχει γίνει από το 2000 και μετά…Η επιστροφή του Mr Manos στον Παναθηναϊκό, στη θέση του Προέδρου, έχει έντονο άρωμα Βαρδινογιαννισμού. Για όσους ξεχνούν τι έχει γίνει από το 2000 και μετά…
Όλα τριγύρω αλλάζουν, αλλά τα πρόσωπα που τα τελευταία χρόνια έχουν στα χέρια τους τίτλους και ευθύνες -θεωρητικά- στον Παναθηναϊκό παραμένουν τα ίδια. Στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας έγινε αποδεκτή η παραίτηση Κωνσταντίνου, με τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη να είναι αυτός που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Γιάννη Αλαφούζου και το «κραχ» που ακολούθησε, ο πολύπειρος παράγοντας παραιτήθηκε από την προεδρία της ΠΑΕ. Η επιστροφή του στις 25 Φεβρουαρίου 2019 οφείλεται στην προσωπική απόφαση του Βασίλη Κωνσταντίνου να κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Μαρούσι.
ΤΥΠΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Τι σημαίνει τώρα η αλλαγή αυτή; Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται διοίκηση. ΔΣ που να παίρνει αποφάσεις και να «τρέχει» την εταιρία. Σεβαστή απολύτως η αιτιολογία της παραίτησης Κωνσταντίνου, ωστόσο δεν πρέπει να μείνει εκτός αξιολόγησης της κατάστασης πως ο πρώην Πρόεδρος είχε φθαρεί σε όλα τα επίπεδα συνδέοντας το όνομά του με ορισμένους από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία των «πράσινων».
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του γίνονταν αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού, χλευάζονταν από τον κόσμο της ομάδας και ο ίδιος βίωσε μία δύσκολη περίοδο. Η απόφασή του να παραιτηθεί τώρα, που η κατάσταση εκτονώθηκε, αφήνει ερωτηματικά. Η αποχώρηση αυτή διαδέχτηκε του Στράτου Σωπήλη τον περασμένο Δεκέμβριο και κρίνεται απολύτως αναμενόμενη.
Η αντικατάστασή του από τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη, που έφυγε μαζί με την… αποχώρηση Αλαφούζου τον Σεπτέμβριο του 2017, προκάλεσε σύγχυση, συζητήσεις ανάμεσα στους «πράσινους» φιλάθλους και αναδρομές στο παρελθόν. Ειδικά τη μεγάλη περίοδο που ήταν συνεργάτης του Γιώργου Βαρδινογιάννη.
Στην καθημερινότητα του Παναθηναϊκού δεν θ’ αλλάξει τίποτα. Αν έχει κάποια σημειολογία η επιλογή, μάλλον, αυτή πρέπει να είναι πως ο Γιάννης Αλαφούζος επέλεξε έναν άνθρωπο που δεν θα έχει πρόβλημα σε λίγους μήνες να αφήσει πάλι τη θέση χωρίς κρότο και τον οποίο εμπιστεύεται, διατηρώντας καλή σχέση. Αν αλλάξει η διοίκηση, κάτι που προς το παρόν δεν συμβαίνει, θα μεταφραστεί στο όνομα του επόμενου προέδρου.
«ΠΡΑΣΙΝΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ 1978
Πριν 41 χρόνια, έχοντας θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές του σωματείου, ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης συνδέθηκε με τον Παναθηναϊκό. 2019 και αρχίζει μία ακόμη θητεία, μετά την πρώτη φορά που ενεπλάκη ως έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος στα πρώτα χρόνια της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ασχολήθηκε με τις διεθνείς σχέσεις σε UEFA και FIFA, αποχώρησε μαζί με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, το 2010 επανήλθε εκπροσωπώντας τον Ανδρέα Βγενόπουλο επί πολυμετοχικότητας στο ΔΣ της ΠΑΕ και στη συνέχεια επιστρατεύτηκε από τον Γιάννη Αλαφούζο. Η σύνδεσή του με, σχεδόν, όλες τις διοικήσεις του «τριφυλλιού» δημιούργησε τη Δευτέρα και μία συζήτηση για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την επιλογή του για την προεδρία.
Ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης συνδέθηκε με τα χρόνια του Βαρδινογιαννισμού στον Παναθηναϊκό, εποχές για άλλους χρυσές για άλλους πάλι όχι τόσο! Είχε εμπλοκή στο «χτίσιμο» του προφίλ του συλλόγου στην Ευρώπη, μέχρι τη διατύπωση και το ύφος των ανακοινώσεων. Έτσι, άλλωστε, βγήκε και το… ευρωπαϊκό παρατσούκλι. Οι κακές σχέσεις του με τον Άγγελο Φιλιππίδη, όταν ανέλαβε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης το 2000, οδήγησαν στον σταδιακό παραγκωνισμό του. Πάντως, με την ανακοίνωση της εξέλιξης επιστροφής του το πρώτο πράγμα που συζητήθηκε στα διαδικτυακά, «πράσινα», στέκια είναι η σύνδεσή του με την οικογένεια!
ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ
«Κατόπιν αιτήματος της PANAMIND HOLDING LIMITED και βάσει του άρθρου 23, παράγραφος 2 του Καταστατικού της Εταιρείας, ο κ. Γιώργος Λιβέρης του Διονυσίου ορίζεται μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στη θέση του κ. Εμμανουήλ Μαυροκουκουλάκη». Με αυτήν τη σύντομη ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης έπαψε να είναι εκπρόσωπος του Ανδρέα Βγενόπουλου στις 11 Οκτωβρίου 2011. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από κοινό αίτημα του ίδιου αλλά και του αείμνηστου Βγενόπουλου.
ΦΥΓΕ, ΞΑΝΑΕΛΑ…
Στις 21 Απριλίου 2017 υποσχέθηκε, ως νέος Πρόεδρος της ΠΑΕ, ότι η Ευρώπη θα δει σύντομα τον Panathinaikos… Τότε κλήθηκε να υπηρετήσει το «τριφύλλι» ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ, με αντιπρόεδρο τον Βασίλη Κωνσταντίνου, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Αλαφούζο. Ως Αντιπρόεδρος ο Mr Manos από τον Οκτώβριο του 2016. Στις 23 Απριλίου, πλάι στον μεγαλομέτοχο των «πράσινων», είδε το ματς με τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο. Εγγράφως παραιτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 (είχε προϋπάρξει τηλεφωνική παραίτηση στον ίδιο τον Αλαφούζο) και 1,5 χρόνο μετά επιστρέφει ξανά…
ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ: «ΑΔΕΛΦΟΣ» ΤΟΥ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης είναι το πρόσωπο που συνδέθηκε με τον Ανδρέα Βγενόπουλο επί πολυμετοχικότητας και αυτός που διαδέχτηκε τον Γιάννη Αλαφούζο στην προεδρία μόλις αποφάσισε ν’ αφήσει το αξίωμα και να συνεχίσει ως μεγαλομέτοχος. Ο Αλαφούζος που, επί ΠΕΚ, έκανε την πρώτη δημόσια Παναθηναϊκή εμφάνιση στο πλευρό του αείμνηστου επιχειρηματία (9 Απριλίου 2008). Ο νυν Πρόεδρος του «τριφυλλιού» στην εποχή πριν τον Mr ΣΚΑΪ επανειλημμένως είχε καταφερθεί εναντίον του Γιάννη Βαρδινογιάννη με δηλώσεις, σχολιάζοντας σε μία εξ αυτών πως είναι «αδελφός» του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Στις 16 Ιουνίου 2010, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σχολίασε: «Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι… αδελφός μου. Με τον κ. Βγενόπουλο συνδέομαι από τη δεκαετία του 1980. Και σε επιχειρηματικό και αθλητικό επίπεδο. Ήμασταν στον Παναθηναϊκό επί προεδρίας Γιώργου Βαρδινογιάννη. Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βοηθήσω τον σύλλογο, γιατί τελικώς παραμένει μέτοχος στην ΠΑΕ. Δεν μου είπε ότι θα τον εκπροσωπώ υπό την σκληρή έννοια που είναι μέσα στο μυαλό του καθενός. Απλά μου ζήτησε να βοηθήσω τον σύλλογο, μαζί με έναν ακόμη ειδικό στα οικονομικά και δέχθηκε ευχαρίστως. Δεν θα μπω στο συμβούλιο για να εκφράσω κάποια… γραμμή του αγαπητού φίλου κ. Ανδρέα. Ούτε μου ζήτησε κάτι τέτοιο. Θα μετέχω στο ΔΣ της ΠΑΕ με την εμπειρία μου και την γνώση μου».
Συνεχίζοντας στον ΣΠΟΡ FM, συμπλήρωσε: «Η προεδρία δεν επιβάλλεται, εμπνέεται από τις προσωπικότητες στον μεγαλομέτοχο ή τον αποφασίζοντα. Εγώ αυτή τη στιγμή παρουσιάζω το πλάνο μου. Συναισθηματικά είμαι δεμένος με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι… αδελφός μου. Μου το έδειξε γιατί μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε βοήθεια. Είχε και άλλες επιλογές αλλά επέλεξε εμένα και γι’ αυτό του είπα ναι. Και παλαιότερα μου είχε προτείνει κάποια θέση αλλά αρνήθηκα, γιατί τότε είχα ορισμούς που δεν μπορούσα να ανακαλέσω».
ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ: «ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ Ο ΤΖΙΓΚΕΡ»
Στις 30 Μαρτίου 2011, ο νυν Πρόεδρος του «τριφυλλιού» εναντιώθηκε στον Γιάννη Βαρδινογιάννη αποδίδοντάς του ευθύνες για την κακή εικόνα της ομάδας. Μιλώντας πάλι στον ΣΠΟΡ FM τόνισε: «Η φετινή χρονιά είναι όλη δική του, αφού όλες τις επιλογές τις έκανε αυτός. Αυτός τοποθέτησε τους πάντες. Ξεκίνησε με τον Κωνσταντόπουλο, μετά έγιναν μεταγραφές, καθορίστηκε το μπάτζετ και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, πάντα με άτομα της επιλογής του.
Έφερε τον κ. Γόντικα, ο οποίος έφτασε σε συσκευασία μιας θέσης τώρα να κατέχει πέντε. Στη συνέχεια προχώρησε σε μεταγραφές. Ο κ. Γιάννης στην αρχή είπε ότι βάζω την ΑΜΚ, μετά είπε βάζω το 30% και αργότερα είπε βάζω χορηγία. Αν είχαν μπει αυτά τα λεφτά τότε, τώρα θα ήμασταν εντάξει. Με κάθε εκτίμηση, όμως, η φετινή πρόοδος της ομάδας είναι αποκλειστικότητά του.
Εάν δεν υπήρχαν οι ζημιογόνες θυγατρικές που διατηρεί ο κ. Γιάννης (εννοούσε τη ΓΗΠΕΛ) και ζητούσε με άλλον τρόπο τον αριθμό των 15-20 εκατομμυρίων, τότε τα λεφτά θα είχαν μπει. Έτσι όπως ξεκίνησε το ΔΣ, όμως, δεν θα μπουν λεφτά. Αυτή τη φορά δεν θα μαζευτούν, γιατί δεν ήταν ευγενικός».
Η προπαγάνδα στην πλάτη του Παναθηναϊκού επιβάλλεται να τελειώσει. Από το 2000 και στη συνέχεια, ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης ουδέποτε σχετίστηκε με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Συνεργάστηκε με τον Βγενόπουλο, συνεργάστηκε με τον Αλαφούζο και απλά έμεινε η σύνδεσή του με τον Καπετάνιο να συντηρεί ξανά, το 2019, την καραμέλα του αντι-Βαρδινογιαννισμού.