Παναθηναϊκός: Ό,τι του συνέβη στη Λαμία δεν αποτελεί κάποιο μεταφυσικό ζήτημα. Υπάρχει λογική και ποδοσφαιρική εξήγηση…
Η αναγωγή του σε τέτοιο γίνεται για την εύγλωττη διατύπωση της αρνητικής παράδοσης που έχει αναπτύξει το «τριφύλλι» με τους Φθιώτες. Όπως και, από λίγο έως πολύ, κόντρα σε όλες τις ομάδες που θα κλειστούν. Ακόμη και πέρυσι που ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ένα πλήρες σύνολο, άρχισε να δυσκολεύεται μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που επέβαλλε. Όταν αντιλήφθηκαν οι αντίπαλοι το μπλέξιμό του στις πιο δεμένες και σκληρές άμυνες, την αδυναμία του να δώσει απαντήσεις στο «ξύλο» και στο πιο physical παιχνίδι άρχισαν οι στραβές.
Στο πλαίσιο αυτό «χτίζεται» το ρόστερ στη 2η χρονιά Νταμπίζα και Δώνη. Να μπορεί να βρει κενά στις άμυνες τύπου Λαμίας. Στην πρεμιέρα της Super League 1 δεν τις βρήκε. Η αποτυχία -τέτοια είναι το 1-1 με την ομάδα του Αντωνίου- έχει αίτια. Ακόμη, πάντως, και στην κακή του ημέρα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο. Ασχέτως αν δεν το κατάφερε, δουλεύοντας θα το πετύχει με μαθηματική ακρίβεια.
Παναθηναϊκός: Πληγή στη θέση «6»
Ο Δημήτρης Κουρμπέλης αποτελεί σημείο αναφοράς. Αγωνιστικά και όχι μόνο. Έχει δικαίωμα να μην είναι καλά, ειδικά σε παιχνίδι στο οποίο κατέβηκε με 3 προπονήσεις. Πάλι προσπάθησε, είχε καλά διαστήματα, όχι, όμως, τη διάρκεια για να κάνει τη διαφορά. Ο αρχηγός είναι κομβική μονάδα. Δεν «περπατάει» τίποτα δίχως καλό Κουρμπέλη. Στη Λαμία δεν πήρε και τις απαιτούμενες βοήθειες, ώστε να ανεβάσει τον Παναθηναϊκό.
Διότι ανασταλτικά δεν κινδύνεψαν οι φιλοξενούμενοι. Πίσω από τον Κουρμπέλη, αυτή τη στιγμή, υπάρχει υπηρεσιακό «εξάρι» ο Χρήστος Δώνης. Άργησε ο Παναθηναϊκός να φέρει ποδοσφαιριστή να βοηθά τον αρχηγό του. Αριθμητικά υπάρχει ανισορροπία, αγωνιστικά πρέπει κάθε εβδομάδα να γίνεται επίκληση να είναι ο βασικός αμυντικός μέσος των «πράσινων» καλά και το σίγουρο είναι το εξής. Έτσι χρονιά δεν βγαίνει!
Παναθηναϊκός: Αδικαιολόγητος Διούδης
Είναι άσχημο η ευθύνη να βαραίνει τη μονάδα σε ομαδικό σπορ. Για το γκολ της Λαμίας, στη μοναδική φάση που έκανε το 90λεπτο, ευθύνεται το εξαφανισμένο κέντρο άμυνας (Κολοβέτσιος – Πούγγουρας), ο Γιόχανσον που τον κάνει μία… χόρτα ο Ρόμανιτς και φυσικά ο τερματοφύλακας των «πράσινων». Ο Σωκράτης Διούδης φαίνεται περισσότερο, διότι στο επίπεδο που βρίσκεται πλέον τέτοια γκέλα δεν δικαιολογείται.
Για τον Διούδη του 2017 πιθανώς να ήταν αναμενόμενο. Για τον Διούδη του 2019, σε καμία περίπτωση. Ο 26χρονος κάνει το λάθος να παίξει τη φάση στα όρια της περιοχής του. Εκεί που δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει χέρια. Βγαίνει με τα πόδια, ανάμεσα στα σώματα των Ρόμανιτς και Γιόχανσον, δεν υπολογίζει καλά και κάνει «τσαφ». Αναμονή ελάχιστη δευτερολέπτων και πιο πλάγια κίνηση, ώστε να κόψει τον δρόμο του Ρόμανιτς, θα του έδιναν αβαντάζ. Το έχασε και αυτό δεν δικαιολογείται σε φάση που έκρινε τον αγώνα.
«Χρυσός» ο Ηλίας, αλλά…
Η χρησιμοποίηση του Χατζηθεοδωρίδη δεξιά στα εξτρέμ αδίκως θεωρήθηκε ατυχής έμπνευση Δώνη. Πράγματι στα 60 λεπτά που αγωνίστηκε δεν ήταν καλός. Απείλησε ελάχιστα την καλοστημένη άμυνα της Λαμίας. Ωστόσο δεν πρόκειται για έμπνευση του προπονητή, ξαφνική… Σε όλη την προετοιμασία δοκιμάστηκε εκεί, αγωνίστηκε σε φιλικά στο δεξί «φτερό». Ο παίκτης ήρθε το καλοκαίρι του 2018 ως αριστερός μπακ. Ανέβηκε στα εξτρέμ και άλλαξε, από φέτος, πλευρά.
Μέχρι να ενισχυθεί στις θέσεις αυτές ο Παναθηναϊκός και να είναι οι νεοφερμένοι (Μολό, Μπεκ) έτοιμοι. Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης είναι ο… πιο παίκτης του προπονητή στο ρόστερ, αλλά υπηρεσιακή εξυπηρέτηση έκανε! Επομένως στη Λαμία οι «πράσινοι» δεν ήταν 100% πλήρης από πλευράς υλικού να υπηρετήσουν το αγωνιστικό σχέδιό τους.
Η ψυχρολουσία Ζαχίντ
Για τη διάτρηση τέτοιων αμυνών ήρθε ο Γκίας Ζαχίντ στους «πράσινους». Με την κάθετη πάσα του, την ψύχραιμη και ποιοτική μεταβίβαση να είναι το κοφτερό μαχαίρι στο βούτυρο. Για τον Νορβηγό μεσοεπιθετικό η εμπειρία της Λαμίας μπορεί να είναι και ποδοσφαιρικό σοκ, σύμφωνα με τις έως τώρα παραστάσεις του. Στη Νορβηγία οι άμυνες είναι εκ φύσεως πιο χαλαρές.
Μπορεί κάποιες αδύναμες ομάδες να κλείνονται για 20 έως 30 λεπτά. Μετά δεν αντέχουν ή αντέχουν σπάνια περισσότερο. Στην Κύπρο το επίπεδο των μικρομεσαίων συλλόγων είναι χαμηλότερο και όχι τόσο τακτικά προσαρμοσμένο στο σύστημα «πούλμαν». Η Λαμία των 2 ζωνών άμυνας για τον Ζαχίντ, όσο διαβασμένος και αν ήταν από τον Δώνη, αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Παιχνίδι με το παιχνίδι θα μαθαίνει.
Μία δουλεμένη ομάδα…
Από τον Πούγγουρα, τον παίκτη με τις περισσότερες μεταβιβάσεις στο γήπεδο έχοντας τις διπλές από τον Ζαχίντ, άρχιζε το παιχνίδι των «πράσινων». Με προσεκτικό, συνδυαστικό ποδόσφαιρο το οποίο σταματούσε πριν τον Μακέντα. Η κατοχή μπάλας μπορεί να φαίνεται ανούσια. Άσκοπη. Δείχνει, όμως, πως ο Παναθηναϊκός είναι μία δουλεμένη ομάδα που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο δίχως «καμινάδες», «γιόμες» και σέντρες στα κουτουρού!
Ακόμη και αυτές χρειάζονται, αλλά το ποδοσφαιρικό πλάνο του Γιώργου Δώνη έχει άλλες αρχές. Η μπάλα θα κυκλοφορεί σε όλο το γήπεδο, ανάμεσα στις γραμμές, επιδιώκοντας την απειλή της αντίπαλης περιοχής με συγκεκριμένους τρόπους από τα εξτρέμ ή τον άξονα. Το σχεδιάγραμμα κυκλοφορίας μπάλας από την άμυνα στις ανώτερες ζώνες έχει διττή ανάγνωση. Επιβραβεύει τον δουλεμένο Παναθηναϊκό, αναδεικνύει τη δυσκολία αξιοποίησης του Μακέντα.