Παναθηναϊκός: Οι δύο ερμηνείες των δηλώσεων Δώνη
Μοιραία, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» έγινε πιο πραγματιστήςΠολλή συζήτηση, δικαιολογημένα, σήκωσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Δώνη μετά το τέλος του σαββατιάτικου αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, επί ολλανδικού εδάφους, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Sportime και συγκεκριμένα στον μοναδικό Ελληνα απεσταλμένο Λάμπρο Γκαραγκάνη.
Τότε, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού εξέφραζε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα εργαζόταν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην ομάδα που είχε ταυτιστεί αγωνιστικά.
«Ο κόσμος μ’ έχει συνδυάσει με τις επιλογές που κάνω. Με τις συνθήκες που εργάζομαι. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα σχόλια εάν ερχόμουν σε έναν Παναθηναϊκό πλούσιο; Με πρόεδρο που θα ξόδευε λεφτά; Να μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές άνετα; Τι θα έλεγε ο κόσμος; Ότι ήρθα λόγω των καλών συνθηκών.
Επέλεξα να έρθω τώρα στην ομάδα μου, σε μια στιγμή δύσκολη, γιατί για εμένα και τώρα υπάρχουν απαιτήσεις. Δεν είναι μια δύσκολη στιγμή χωρίς απαιτήσεις, όπως μπορεί κάποιοι να το συνδυάσουν. Υπάρχουν απαιτήσεις απ’ όλους. Από την ομάδα, τους ποδοσφαιριστές, τον εαυτό μου, το τεχνικό επιτελείο».
Αυτά είχε πει ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος είχε υπογραμμίσει τη θετική συγκυρία της συνεργασίας με τον τεχνικό διευθυντή Νίκο Νταμπίζα, διότι «είχαμε επικοινωνία, οι ιδέες γύρω από το ποδόσφαιρο και ο τρόπος που θέλουμε να δουλέψουμε είναι παρόμοιος».
Μοιραία, όταν ένα κλαμπ αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και αρχίζει τη σεζόν με -6 βαθμούς, η αισιοδοξία δεν μπορεί να είναι διάχυτη.
Ο Δώνης, πάντως, είχε επισημάνει ότι «ο Παναθηναϊκός είναι κανονική και σοβαρή ομάδα, έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται», ενώ είχε θέσει ως στόχο τη «διαγραφή» του ευρωπαϊκού αποκλεισμού είτε μέσω πεντάδας στο πρωτάθλημα, είτε μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου.
«Κανείς μας δεν έχει δικαιολογία και άλλοθι αποτυχίας», έλεγε στη συνέντευξη από το Τίλμπουργκ της Ολλανδίας που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου.
Το δήλωσε μετά από νίκη
Η προχθεσινή δήλωσή του ότι δεν βλέπει τη βαθμολογική θέση, αλλά τη βελτίωση της ομάδας, έχει μια ελαφρά απόκλιση από τα καλοκαιρινά λεγόμενα, που εν μέρει δικαιολογείται από τη διαφορά στα ρόστερ με τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.
Πιθανώς επηρεάστηκε από τα πρόσφατα αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα και τον αποκλεισμό από τη Λαμία στο Κύπελλο, όμως οι ερμηνείες αυτής της φράσης είναι δύο.
Καταρχήν, το «τρένο» ίσως θέλησε να… τρενάρει την πίεση προς την ομάδα και τους παίκτες του μετά τις διαδοχικές απώλειες του Ιανουαρίου και εν όψει των ντέρμπι του Μαρτίου.
Αυτή η δήλωση δεν έγινε μετά από ισοπαλία ή ήττα, προκειμένου να μην φανεί προς τα έξω ότι έχει τη διάθεση να τα… μπαλώσει. Την έκανε μετά από νικηφόρο αποτέλεσμα.
Σίγουρα ο Δώνης επιθυμεί την αποφόρτιση των ποδοσφαιριστών του σε ένα κομβικό σημείο, αφού πολλοί εξ αυτών δεν είχαν βιώσει την αγωνιστική «κοιλιά» μιας ομάδας-κολοσσού όπως ο Παναθηναϊκός.
Γιατί καλή η υπομονή, η καλόπιστη κριτική και η συνολική νηφαλιότητα, όμως όταν η συζήτηση αφορά στον σύλλογο με την πράσινη φανέλα και το τριφύλλι, τότε ενδόμυχα οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Το «τρένο» το γνωρίζει καλά αυτό. Μια ανάσα από τον τελικό του Champions League έφτασε με τη συγκεκριμένη ομάδα.
Στασιμότητα στα διοικητικά
Ουσιαστικά, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού θέλει τη δεδομένη χρονική περίοδο να πράξει ρεαλιστικά και… αλυσιδωτά. Σου λέει «κύριε, προτεραιότητά μου είναι να βελτιωθώ αγωνιστικά, επομένως αν βελτιωθώ αγωνιστικά, θα ανέβω και στη βαθμολογία».
Η δεύτερη ανάγνωση αυτής της δήλωσης σχετίζεται με τα διοικητικά της ομάδας και, μοιραία, η σύγκριση με την καλοκαιρινή κατάσταση είναι αναπόφευκτη.
Τότε, ο Δώνης ενδεχομένως να ήταν υπέρ το δέον αισιόδοξος, διότι υπήρχε η προοπτική τόσο του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, όσο και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Εν αντιθέσει με την… κινητικότητα του καλοκαιριού, τώρα υπάρχει στασιμότητα σε όλα τα μέτωπα, ασχέτως αν η τωρινή διοίκηση διευθετεί τις φετινές υποχρεώσεις της προς το αγωνιστικό τμήμα και το προσωπικό.
Συνεπώς, μοιραία, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έγινε πιο πραγματιστής. Εριξε τον πήχη και χρησιμοποίησε τη φράση «βελτίωση μέσω της δουλειάς». Και η αλήθεια είναι ότι οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για το «τόπι» που κλωτσούν.